DOCUMENT Prețul electricității pentru clienții casnici va rămâne relativ constant în următorii 3 ani. Hidroelectrica și Nuclearelectrica - obligate să se mulțumească cu un profit reglementat de 5%

DOCUMENT Prețul electricității pentru clienții casnici va rămâne relativ constant în următorii 3 ani. Hidroelectrica și Nuclearelectrica - obligate să se mulțumească cu un profit reglementat de 5%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 ian 2019

Producătorii de energie electrică cu costuri de producție scăzute (Hidroelectrica, Nuclearelectrica și centralele în cogenerare care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus) vor fi obligați să ofere Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI) energia electrică necesară alimentării tuturor clienților casnici la un preț constând în costul de producție plus un profit reglementat de 5%, precizează un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Ordinul (document atașat) este menit a implementa prevederile Ordonanței de Urgență 114 din 2018, prin care se reinstituie controlul prețurilor în cazul consumatorilor finali, care ar urma să beneficieze de un preț relativ constant, înghețat la nivelul celui actual.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit actului normativ, scopul reglementării este “menținerea tarifelor aplicate clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 28 februarie 2022, la un nivel relativ constant”.

Dintre producători, Hidroelectrica și Nuclearelectrica pot fi obligate să ofere furnizorilor de ultimă instanță energie electrică în limita a maximum 65 % din cantitatea de energie electrică livrată de unitățile/grupurilor de producție.

În cazul producătorilor care dețin unități dispecerizabile în cogenerare și care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus, obligațiile de vânzare pe contracte reglementate vor fi stabilite în limita cantităților care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus.

Președintele Venezuelei limitează electricitatea pentru mall-uri, după ce a cerut femeilor să folosească mai puțin uscătoare de păr CITEȘTE ȘI Președintele Venezuelei limitează electricitatea pentru mall-uri, după ce a cerut femeilor să folosească mai puțin uscătoare de păr

Nu este însă clar ce se va întâmpla cu clienții casnici care au semnat contracte cu furnizori concurențiali. Dacă ordinul ANRE va conduce la înghețarea actualelor prețuri de pe piața de serviciu universal (fosta piață reglementată), așa cum își propune, deocamdată nu este nicio problemă, contractele aflate în vigoare fiind semnate la prețuri inferioare.

Însă în nota de fundamentare a proiectului de ordin, ANRE recunoaște că acesta conduce la diminuarea cantității de energie electrică vândută de producători pe piața concurențială. Și nu a oricărei cantități, ci a celei cu costuri reduse de producție. Ceea ce însemnă că pe piețele centralizate se va înregistra, foarte probabil, o creștere a prețurilor, care, dacă ar fi transferată integral în noile oferte făcute clienților casnici și industriali de pe piața concurențială, ar putea conduce la situația ca prețurile de pe această piață să fie mai mari decât cele reglementate.

Consumatorii de pe piața concurențială au însă, potrivit unei reglementări mai vechi a ANRE, posibilitatea de reveni, fără niciun cost suplimentar, pe piața pentru serviciu universal (noua piață cu preț reglementat).

De altfel, ordinul prevede că "FUI pot solicita la ANRE modificarea cantităților lunare/totale de energie electrică din contractele reglementate, în cazul  unor majorări/reduceri  de cel puțin 10% ale consumului prognozat pentru clienții proprii casnici cărora le asigură furnizarea de energie electrică la reglementate, ca urmare a migrării acestora".

Cu alte cuvinte ANRE nu exlude nici migrarea de pe piața reglementată pe cea concurențială, caz în care se justifică o reducere a cantității de energie obținută la preț reglementat, nici invers, de pe piața concurențială pe noua piață reglementată, caz care justifică o majorare a a acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
controlul prețurilor
energie
electricitate