DOCUMENT Romgaz schimbă numele subsidiarei ExxonMobil preluată cu peste 1 miliard de dolari pentru Neptun Deep. Se mai gândește dacă o lasă în Bahamas sau o aduce în România

DOCUMENT Romgaz schimbă numele subsidiarei ExxonMobil preluată cu peste 1 miliard de dolari pentru Neptun Deep. Se mai gândește dacă o lasă în Bahamas sau o aduce în România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 aug 2022

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, vrea să schimbe denumirea subsidiarei gigantului american ExxonMobil, pe care a cumpărat-o cu peste 1 miliard de dolari și care deține 50% din drepturile aferente concesiunii perimetrului offshore Neptun Deep, ce conține cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"La data de 1 august 2022 a avut loc finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (”EMEPRL”) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră", se arată într-un document al Romgaz.

Avertisment - O nouă fraudă printre românii cu conturi pe Instagram: \ CITEȘTE ȘI Avertisment - O nouă fraudă printre românii cu conturi pe Instagram: "Vă fură parola!"

Potrivit sursei citate, EMEPRL este o companie care funcționează în conformitate cu legile Commonwealth din Bahamas, și care operează prin sucursala sa din România, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București.

"În contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) EMEPRL, S.N.G.N Romgaz S.A, în calitate de cumpărător, are obligația de a modifica denumirea societății achiziționate precum și însemnele acesteia, în termenele prevăzute de acest contract. S.N.G.N. ROMGAZ S.A are obligația de a demara procedura de rebranding, procedură ce trebuie îndeplinită în termenul precizat în contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor EMEPRL. Procedura de rebranding implică schimbarea denumirii EMEPRL, respectiv o modificare a Actului Constitutiv al EMEPRL", se mai menționează în document.

Peste 6.400 de cetățeni ucraineni au fost angajați în România. Ce meserii și-au ales CITEȘTE ȘI Peste 6.400 de cetățeni ucraineni au fost angajați în România. Ce meserii și-au ales

Romgaz propune ca firma să fie redenumită ROMGAZ BLACK SEA LIMITED, fiind nevoie de o decizie a acționarilor companiei românești în acest sens. După respectiva decizie, vor fi realizate formalitățile necesare înregistrării modificării denumirii companiei la registrul societăților din Bahamas.

În plus, cei de la Romgaz încă se gândesc dacă să mențină firma în Bahamas sau să o transfere juridic în România.

ULTIMA ORĂ Guvernul retrage ordonanța care majorează salariile angajaților la stat, pe motiv de discriminare, și vine cu alt act. Ce prevede noua formă și cu ce se vine în loc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul retrage ordonanța care majorează salariile angajaților la stat, pe motiv de discriminare, și vine cu alt act. Ce prevede noua formă și cu ce se vine în loc

Astfel, Romgaz vrea să achiziționeze consultanță juridică în vederea realizării formalităților necesare "gestionării calității Romgaz de asociat/acționar al EMEPRL, o societate constituita conform legislației aplicabile in Bahamas (inclusiv incheierea, după caz, a unui contract de agent, necesar, printre altele, emiterii deciziilor corporative ale EMEPRL și gestionarii relațiilor cu autoritatile competente din Bahamas)", precum și "realizării analizelor necesare adoptării unei decizii corporative cu privire la menținerea sediului EMEPRL in Bahamas/redomicilierea EMEPRL/fuziunea EMEPRL cu altă companie deținuta de Romgaz/transferul drepturilor și obligațiilor deținute de EMEPRL către Romgaz sau altă companie deținuta de Romgaz (…)".

Romgaz are nevoie de consultanță și în vederea "încheierii, executării/derulării oricărui acord de finanțare/împrumut între Romgaz și EMEPRL".

Inflație de două cifre în Marea Britanie, pentru prima dată în ultimele patru decenii. Scumpiri puternice la alimente CITEȘTE ȘI Inflație de două cifre în Marea Britanie, pentru prima dată în ultimele patru decenii. Scumpiri puternice la alimente

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dezvăluit recent o prevedere din acordul petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, care stipulează că operatorii concesionari ai perimetrului, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să declare oficial, până la finalul acestui an, că zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

"Referitor la achiziția de către Romgaz a părții de 50% din Neptun Deep, aceasta s-a încheiat luni (1 august – n.r.). Luni a fost făcută practic plata definitivă, iar Romgaz a devenit partener cu drepturi egale, 50%, în perimetrul Neptun Deep, alături de cei de la Petrom, urmând ca, în perioada următoare, să realizeze împreună planul de investiții și, așa cum este stipulat în acordul de concesiune, până la 31 decembrie 2022 să facă declarația de descoperire comercială, ceea ce practic aduce în linie dreaptă investițiile din Marea Neagră", a spus Popescu, pe 4 august.

DOCUMENT Romgaz schimbă numele subsidiarei ExxonMobil preluată cu peste 1 miliard de dolari pentru Neptun Deep. Se mai gândește dacă o lasă în Bahamas sau o aduce în România

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz exxonmobil
romgaz neptun deep
gaze naturale marea neagra