Guvernul scoate 2 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru compensarea costurilor furnizorilor cu plafonarea prețurilor la energie și gaze. UPDATE Decizie finală: Alocare prin Legea bugetului

Guvernul scoate 2 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru compensarea costurilor furnizorilor cu plafonarea prețurilor la energie și gaze. UPDATE Decizie finală: Alocare prin Legea bugetului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 dec 2023

Executivul are pe agenda ședinței sale de joi seară, în vederea adoptării, un proiect de hotărâre de repartizare a sumei totale de 2 miliarde de lei, din Fondul de Rezervă, către ministerele Energiei și Muncii, pentru plata restanțelor acestora la compensările datorate prin lege furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, pentru costurile plafonării prețurilor finale facturate clienților, au declarat, pentru Profit.ro, surse guvernamentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fiecare minister va primi câte 1 miliard de lei. Ministerul Energiei le plătește furnizorilor compensații pentru consumul clienților noncasnici, iar cel al Muncii, prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) – pentru cel al populației.

UPDATE În cele din urmă, Executivul a decis în noaptea de joi spre vineri să aloce câte 1 miliard de lei ministerelor Energiei și Muncii, pentru compensarea furnizorilor, prin Legea bugetului pe 2024. 

OTE anunță cu cine îl va înlocui pe CEO-ul Michael Tsamaz CITEȘTE ȘI OTE anunță cu cine îl va înlocui pe CEO-ul Michael Tsamaz

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a transmis că, în momentul de față, sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare.

Organizația a atras atenția că proiectul de buget de stat pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie și a avertizat că acest lucru ″destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene″.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensatii buget furnizori energie gaze
contributie de solidaritate titei gaze carburanti
virgil popescu ministrul energiei
maratonul energiei profit news tv