DOCUMENTE Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG-ul așa-zisei ″taxe pe soare″. Una scrie în text, alta în tabelul de concordanță cu Directiva UE

DOCUMENTE Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG-ul așa-zisei ″taxe pe soare″. Una scrie în text, alta în tabelul de concordanță cu Directiva UE
scris 6 dec 2022

Guvernul a publicat marți seară în Monitorul Oficial și a și trimis Parlamentului ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, adoptată în ședința din 29 noiembrie, care a declanșat scandalul public al așa-numitei ″taxe pe soare″. Există însă o neconcordanță fundamentală între ce a apărut în Monitorul Oficial și unul dintre documentele trimise Senatului în vederea declanșării procedurii de dezbatere a proiectului de lege de aprobare a ordonanței, conform analizei Profit.ro.

Cifrele înaintate de Viena cu privire la migrația ilegală prin România, contrazise de datele Frontex CITEȘTE ȘI Cifrele înaintate de Viena cu privire la migrația ilegală prin România, contrazise de datele Frontex

Astfel, în corpul propriu-zis al OUG, articolul care a stârnit controverse este formulat astfel: ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor (…)″. Această formulare apare atât în varianta publicată în Monitorul Oficial, cât și în cea trimisă Senatului.

Formularea transpune fidel textul Directivei UE 2001/2018: ″Statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor (…)″.

VIDEO David Popovici - Imagini inedite de la pregătire CITEȘTE ȘI VIDEO David Popovici - Imagini inedite de la pregătire

În schimb, chiar în tabelul de concordanță trimis Senatului în care sunt puse unul lângă celălalt textul OUG și cel al Directivei, document datat 5 decembrie 2022, adică după aprobarea din ședința de Guvern din 29 noiembrie, formularea ordonanței românești este: ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor (…)″.

VIDEO Coadă de sute de metri în fața unei benzinării Mol din Ungaria. Au început cumpărăturile de panică CITEȘTE ȘI VIDEO Coadă de sute de metri în fața unei benzinării Mol din Ungaria. Au început cumpărăturile de panică

Reprezentanții USR au semnalat duminică că Guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică, și au botezat-o „taxa pe soare”.

Liderul senatorilor PSD, Ștefan Radu Oprea a lansat la scurt timp o întrebare către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în care i-a cerut să spună de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, și de ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare.

VIDEO Cum arată din dronă Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea până la Curtea de Argeș. „Avans mediocru. Lotul nu e ușor, deși nu traversează relief accidentat” CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată din dronă Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea până la Curtea de Argeș. „Avans mediocru. Lotul nu e ușor, deși nu traversează relief accidentat”

Ministerul Energiei a răspuns spunând că posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată și presupune îndeplinirea mai multor condiți, iar mai mult, la nivelul Comisiei Europene și al Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promovării acesteia. Ministerul a menționat că OUG poate fi modificată în Parlament și a arătat că actul normativ a fost avizat de mai multe ministere PSD.

Luni, înaintea conferinței de presă convocată de ministrul Virgil Popescu la sediul instituției, liderul AUR George Simion a făcut show, urcându-se la pupitrul ministerial și începând să acuze guvernarea PSD-PNL, cu sigla Ministerului Energiei în spate.

Ulterior, după plecarea lui Simion din minister, ministrul Popescu, a reiterat că ordonanța privind taxarea prosumatorului este aplicabilă, ca posibilitate, doar de la finele anului 2026, numai în anumite condiții tehnice și doar pe baza unui studiu. "Resping categoric ideea că este introdusă o taxă, este un fake news", a spus ministrul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe soare
oug taxa pe soare
directiva ue regenerabile
taxe tarife prosumatori