După 11 ani, gigantul american ExxonMobil poate părăsi România cu o "gaură" de cel puțin 580 milioane dolari

După 11 ani, gigantul american ExxonMobil poate părăsi România cu o "gaură" de cel puțin 580 milioane dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 dec 2019

Aventura gigantului petrolier american ExxonMobil în România, începută oficial în toamna anului 2008 în plină criză financiară mondială, la circa o lună după prăbușirea grupului financiar Lehman Brothers, va lua sfârșit cel mai probabil anul viitor și cu o pierdere masivă, cel puțin după standarde românești, de cel puțin 580 milioane dolari, potrivit calculelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Strict pe baza raportărilor de cheltuieli către Ministerul Finanțelor Publice, entitatea locală a americanilor, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București, deținătoare a 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră și operatoare a acesteia, a investit în proiectul la care este parteneră cu OMV Petrom suma totală de circa 830 milioane dolari în perioada 2008-2018 inclusiv, cel mai mult în anul 2016, respectiv circa 159 milioane dolari.

ExxonMobil a confirmat recent pentru Profit.ro că în prezent testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep, susținând că încă nu a fost identificat un cumpărător.

Noul șef al turismului românesc - Răzvan Pîrjol, președinte al Bucharest Tourism Bord și fost manager general al diviziei hoteliere a Niro, dar și al Palatului Suter, cel mai luxos hotel din România CITEȘTE ȘI Noul șef al turismului românesc - Răzvan Pîrjol, președinte al Bucharest Tourism Bord și fost manager general al diviziei hoteliere a Niro, dar și al Palatului Suter, cel mai luxos hotel din România

Dacă cifra avansată de Reuters ca evaluare a posibilului preț de vânzare a participației ExxonMobil la Neptun Deep, de 250 milioane dolari, se va dovedi corectă, asta înseamnă că investiția din România le-ar putea aduce americanilor o pierdere de cel puțin 580 milioane dolari, fără a lua în calcul cheltuielile efectuate de companie anul acesta, precum și pe cele de anul viitor, de până la momentul în care își va ceda efectiv participația la Neptun Deep.

Oricât de neplăcut, totalul estimat al pierderilor românești își mai pierde din magnitudine dacă este raportat la dimensiunile financiare ale întregului grup ExxonMobil, care a terminat anul trecut cu un profit net de 20,8 miliarde dolari, la venituri totale de circa 280 miliarde dolari. Ceea ce ar fi trebuit să invalideze din capul locului ideea că americanii ar putea fi "ținuți în loc" de reticența de a suferi pierderi pe investiția lor din România, idee pe care pare să se fi bazat fosta guvernare PSD.

Pe de altă parte, perimetrul offshore de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre reprezenta, la finalul anului trecut, cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al ExxonMobil, având costuri de explorare capitalizate în valoare de peste jumătate de miliard de dolari.

Orban l-a demis pe nașul fiului lui Adrian Năstase din fruntea ANPC CITEȘTE ȘI Orban l-a demis pe nașul fiului lui Adrian Năstase din fruntea ANPC

Astfel, potrivit sursei citate, la Neptun Deep au fost capitalizate sub formă de active costuri de explorare în valoare de 536 milioane dolari în perioada scursă între 2012, anul descoperirii zăcămintelor, și 2016, când au fost finalizate lucrările de explorare. Potrivit regulilor contabile specifice aplicate în sectorul de petrol și gaze, costurile sondelor prin care se descoperă zăcăminte exploatabile comercial sunt capitalizate ca active până la demararea producției, iar ulterior sunt recunoscute treptat la cheltuieli.

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep.

Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

Idee în noul Guvern: Fiecare cetățean să fie obligat să depună declarație de avere CITEȘTE ȘI Idee în noul Guvern: Fiecare cetățean să fie obligat să depună declarație de avere

Pe lângă acești factori interni, decisive s-au dovedit presiunile exercitate de investitori asupra ExxonMobil pentru eficientizarea activităților upstream ale grupului, prin concentrarea exclusiv pe cele mai profitabile proiecte de producție. Decizia de renunțare la Neptun Deep face parte din strategia mai amplă a ExxonMobil de accelerare a programului său de vânzări de active, a cărui țintă a fost majorată recent de la 15 la 25 miliarde dolari.  

Acordul petrolier inițial privind perimetrul Neptun Deep a fost încheiat în anul 2000, titulari fiind atunci compania franceză Elf Aquitaine (transformată ulterior în Total) și Petrom, pe atunci deținută integral de statul român. Ulterior, în 2008, participația francezilor a fost preluată de americanii de la ExxonMobil. OMV Petrom și ExxonMobil au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

La începutul acestui an, Guvernul a aprobat prelungirea cu 15 ani, până în 2045, a acordului petrolier dintre stat și concesionarii ExxonMobil și OMV Petrom privind perimetrul Neptun Deep.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil omv petrom neptun deep
gaze naturale marea neagra
vanzare participatie exxon neptun deep
romgaz gaze offshore
oug 114
plafonare pret gaze
legea offshore