E.ON investește 16 milioane de lei în modernizarea unor stații de transformare din Iași: 60% din finanțare este asigurată din fonduri europene și 11% de la buget

E.ON investește 16 milioane de lei în modernizarea unor stații de transformare din Iași: 60% din finanțare este asigurată din fonduri europene și 11% de la buget
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 ian 2018

Delgaz Grid – compania de distribuție a Grupului E.ON va investi 16,3 milioane de lei în modernizarea stațiilor de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban din județul Iași și a rețelei electrice aferente și în integrarea în SCADA a circuitelor primare și secundare din cele 3 stații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Delgaz Grid, investiția este cofinanțată cu aproximativ 10 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), precum și cu aproximativ 1,8 milioane lei de la bugetul național. Contribuția Delgaz Grid va fi de aproximativ 4 milioane lei.

Lucrările se vor derula pe o perioadă de trei ani și au ca obiectiv creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuție.

Fostul șef al Autorității Naționale pentru Comunicații Liviu Nistoran a fost ales președinte al Romgaz CITEȘTE ȘI Fostul șef al Autorității Naționale pentru Comunicații Liviu Nistoran a fost ales președinte al Romgaz

Acesta nu este primul proiect al Delgaz finanțat din fonduri europene. Începând cu 2012 au fost implementate trei proiecte de modernizare și dezvoltare a infrastructurii de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice cu finanțare europeană, al patrulea afându-se în derulare.

Astfel, prin intermediul a două proiecte cu o valoare de aproximativ 41,3 milioane de lei a fost modernizat sistemul de distribuție a gazelor naturale din județele Iași și Cluj. În municipiul Iași și zona metropolitană  a fost realizat un proiect cu o valoare totală de peste 6,2 milioane de lei care a vizat îmbunătățirea tehnologică a rețelei de gaze naturale, presiune medie, precum și modernizarea unor stații de reglare, prin dotarea cu sistem SCADA. Totodată, în municipiul Cluj-Napoca a fost modernizată rețeaua de distribuție gaze naturale (conducte și branșamente) în cadrul unui proiect cu o valoare de aproximativ 35,1 milioane de lei, susținut cu fonduri europene.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, va fi înlocuit cu Anton Anton CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei, Toma Petcu, va fi înlocuit cu Anton Anton

În ceea ce privește distribuția de energie electrică, Delgaz a implementat un proiect cu finanțare europeană, fiind modernizate și integrate în sistem SCADA un număr de 26 de stații de transformare a energiei din județele Iași, Botoșani, Bacău, Neamț, Suceava și Vaslui, cu o valoare totală de aproximativ 35 de milioane de lei.

În prezent, în județul Bacău se derulează proiectul de cercetare cu finanțare europeană “Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente și metode de îmbunătățire a profitului la transportul energiei electrice”, cu o valoare totală de 270.000 lei. Proiectul vizează măsurarea fluxurilor de energie în rețeaua de distribuție a energiei electrice, iar datele rezultate vor conduce la detectarea pierderilor din rețea și prioritizarea investițiilor.

Un alt director părăsește BP, după ce, la începutul anului, Christina Verchere a acceptat să devină noul CEO al OMV Petrom CITEȘTE ȘI Un alt director părăsește BP, după ce, la începutul anului, Christina Verchere a acceptat să devină noul CEO al OMV Petrom

În ultimii 12 ani, Grupul E.ON susține că a investit în România peste 1,5 miliarde de euro, preponderent pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de distribuție. Delgaz Grid (companie a Grupului E.ON) operează, în prezent, o rețea de distribuție a gazelor naturale în lungime de peste 21.650 km, respectiv o rețea de distribuție a energiei electrice de peste 81.500 de kilometri și desfășoară activități în 20 de județe situate în jumătatea de Nord a țării, având circa 3,1 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
delgaz
investiții
fonduri europene
iași