E.ON pregătește investiții masive pe mai mulți ani în rețeaua electrică a Moldovei, pentru reducerea penelor de curent. Doar proiectarea poate depăși 200 milioane lei. Lucrări de peste jumătate de miliard

E.ON pregătește investiții masive pe mai mulți ani în rețeaua electrică a Moldovei, pentru reducerea penelor de curent. Doar proiectarea poate depăși 200 milioane lei. Lucrări de peste jumătate de miliard
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 mar 2019

Delgaz Grid, subsidiara locală de distribuție de energie electrică și gaze naturale a gigantului german E.ON, pregătește investiții masive pe mai mulți ani în instalațiile de medie și joasă tensiune ale rețelei de distribuție a energiei din zona Moldovei, pe care o operează în calitate de concesionar, doar costurile proiectării lucrărilor avute în vedere fiind estimate la peste 200 milioane lei. Lucrările în sine sunt evaluate preliminar la peste jumătate de miliard de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investițiile vor fi realizate în instalațiile electrice de medie și joasă tensiune din zona Moldovei, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

La acest moment, compania caută să cumpere servicii de proiectare pentru viitoare lucrări de reabilitare de posturi de transformare, respectiv înlocuire trafo medie/joasă tensiune, modernizare tablouri de distribuție joasă tensiune la posturi de transformare și cutii de distribuție (lotul 1 al achiziției), reabilitări rețele linii electrice aeriene de joasă tensiune și INT-uri, inclusiv modernizare cutii de secționare (lotul 2), lucrări de înlocuire posturi de transformare și modernizare linii electrice subterane, inclusiv modernizare firide (lotul 3) și lucrări de reabilitări de linii electrice aeriene de medie tensiune, montare reclosere și separatoare, precum și înlocuire izolatori antipasare (lotul 4).

Securizarea facială de pe Galaxy S10 poate fi păcălită cu mare ușurință CITEȘTE ȘI Securizarea facială de pe Galaxy S10 poate fi păcălită cu mare ușurință

Valoarea totală a achiziției este estimată la 215,46 milioane lei.

Potrivit ANRE, valoarea programului asumat de investiții pe anul în curs al Delgaz Grid se cifrează la 148,64 milioane lei. “Nerealizarea planului anual de investiții se sancționează contravențional cu amendă, care poate fi un procent situat între 5% și 10% din cifra de afaceri realizată din activitatea de distribuție a energiei electrice”, atenționează ANRE, care aprobă aceste programe ale operatorilor de distribuție, în condițiile în care costurile investițiilor sunt incluse în tarifele reglementate practicate de aceștia.

Memoriul tehnic al documentației care va fi întocmită de proiectanți va trebui să includă un diagnostic al stării actuale a rețelei de distribuție a Delgaz Grid, inclusiv al indicatorilor de calitate legați de numărul, frecvența și durata întreruperilor accidentale în alimentarea cu energie a consumatorilor, la pierderile din rețea și la căderile de tensiune, precum și o estimare a eficienței tehnice și economice a lucrărilor care urmează să fie efectuate, cu privire la aceiași parametri.

Apple ar putea începe să producă prima sa cască de realitate augmentată anul acesta CITEȘTE ȘI Apple ar putea începe să producă prima sa cască de realitate augmentată anul acesta

"Documentația va avea inclusă cerința ca, la etapa de execuție a lucrării, executantul să utilizeze tehnologicii și proceduri de construcție care să asigure o întrerupere minimă a alimentării cu energie electrică a consumatorilor existenți. Pentru execuția lucrărilor, prestatorul va lua măsurile necesare (prin asigurarea alimentării cu energie electrică în soluție provizorie, grup electrogen etc) pentru încadrarea în numărul maxim admis de întreruperi planificate pe utilizator pe an, conform Standardului de Performanță pentru Serviciul de Distribuție în vigoare la momentul lansării solicitării de contract subsecvent (...). Proiectanții vor include în documentațiile de execuție a lucrărilor de investiții care presupun întreruperea alimentării utilizatorilor un capitol distinct care va descrise modul de realizare a lucrărilor pentru a fi îndeplinită cerința numărului maxim de întreruperi programate/utilizator/an", se menționează în documentația procedurii de achiziție.

Delgaz Grid a lansat o procedură de achiziție și pentru execuția lucrărilor ca atare, urmărind de asemenea să semneze în acest sens un acord cadru multianual, cu un număr maxim de 60 de ofertanți. Valoarea totală a acordului cadru este estimată la 557,8 milioane lei. În acord vor intra și lucrări de extinderi de rețele de joasă și medie tensiune, în vederea alimentării de noi consumatori de energie electrică.

E.ON pregătește investiții masive pe mai mulți ani în rețeaua electrică a Moldovei, pentru reducerea penelor de curent. Doar proiectarea poate depăși 200 milioane lei. Lucrări de peste jumătate de miliard

Delgaz Grid, controlat de grupul german E.ON, prin E.ON România SRL, și la care statul român deține 13,51% de acțiuni prin Ministerul Energiei, a distribuit în ultimele zile ale anului trecut suma totală de 750 milioane lei către acționari, din care statul a încasat 101,36 milioane lei. Distribuirea a fost aprobată concomitent cu contractarea de către Delgaz Grid a unui împrumut tot de 750 milioane lei de la acționarul majoritar E.ON România SRL, credit negarantat, pe 5 ani și cu rată fixă a dobânzii, de 5,70% pe an. E.ON România SRL este deținută de una din subsidiarele din Germania ale E.ON, E.ON Beteiligungen GmbH, fosta E.ON Ruhrgas Holding GmbH.

În vara anului trecut, Delgaz Grid a distribuit acționarilor ca dividende, din profitul pe 2017, suma de doar 170 milioane lei, din care Ministerul Energiei a încasat puțin sub 23 milioane lei. Compania a terminat anul 2017 cu un profit net de 201,57 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,487 miliarde lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
intreruperi alimentare cu energie
pene de curent
taiere curent electric
durata intrerupere alimentare energie
e.on
delgaz grid
cate ore se intrerupe curentul in romania
tarif distributie energie
majorare tarif distributie energie
pret energie
scumpire energie
factura energie