Echipamentele telecom perturbă comunicația contoarelor inteligente de energie electrică. Ce soluții propun distribuitorii

Echipamentele telecom perturbă comunicația contoarelor inteligente de energie electrică. Ce soluții propun distribuitorii
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 mai 2017

Acuratețea transmiterii automate de către contoarele inteligente de măsurare a consumului de energie electrică a citirilor de consum către sistemele informatice ale operatorilor de distribuție de energie, în vederea facturării, este perturbată atât de către echipamentele operatorilor telecom, cât și de aparatele de recepție ale utilizatorilor, astfel că ar fi nevoie de rezervarea unei benzi de frecvență radio exclusiv pentru distribuitori, care să asigure performanța comunicației dintre contoare și dispecerate, spun companiile de distribuție a energiei și producătorii de contoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Asta în condițiile în care, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), până în 2020, distribuitorii trebuie să instaleze contoare inteligente pentru cel puțin 30% din numărul total de consumatori, iar până în 2026 – pentru minim 80%.

Același draft de act normativ prevede că, în prima etapă de implementare a noului sistem de măsurare a consumului de energie, media anuală a ratelor de succes zilnice a transmiterii automate a datelor de consum de la contoarele inteligente la sistemele informatice ale distribuitorilor trebuie să fie de minim 95%, iar în a doua etapă – de minim 97%. De atingerea acestor standarde depinde recunoașterea de către ANRE a investițiilor distribuitorilor în implementarea sistemului de măsurare inteligentă a consumului de energie în tarifele de distribuție reglementate percepute consumatorilor.

Grindeanu l-a întrebat pe Dobre ce vrea să facă în turism, după informațiile Profit.ro: Ideea era să ne promovăm și cu ajutorul brandurilor Miorița și Dracula CITEȘTE ȘI Grindeanu l-a întrebat pe Dobre ce vrea să facă în turism, după informațiile Profit.ro: Ideea era să ne promovăm și cu ajutorul brandurilor Miorița și Dracula

Distribuitorii de energie și producătorii de energie au ridicat problema perturbațiilor care afectează acuratețea transmisiilor de date efectuate de contoarele inteligente în observațiile lor la proiectul de ordin, trimise în scris la ANRE.

"Având în vedere tehnologiile testate prin proiectele pilot, care au relevat dependența performanței sistemului de filtrarea receptoarelor perturbatoare, pentru a adapta mediul de comunicație considerăm caă ar trebui precizate game de frecvențe acceptate în România (CENELEC banda A, 9-100 kHz, respectiv 100-500 kHz). Este nevoie de protejarea investiției operatorilor de distribuție prin rezervarea unei benzi de frecvență care să asigure performanța comunicației. De asemenea, sunt necesare precizări specifice de respectat de receptoarele utilizatorilor, pentru eliminarea perturbațiilor din domeniul de frecvențe rezervat operatorilor de distribuție", au transmis distribuitorii Muntenia Nord și Transilvania Nord din grupul Electrica SA.

Cei de la Transilvania Nord au trimis la ANRE și măsurătorile efectuate la un echipament de televiziune prin cablu care provoacă perturbații pe calea de comunicație.

CNAIR a finalizat documentele pentru expertiza tehnică a lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Orăștie CITEȘTE ȘI CNAIR a finalizat documentele pentru expertiza tehnică a lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Orăștie

"Eșantionarea a fost făcută în cadrul proiectului pilot de la sucursala Zalău din 2016. Echipamentul face parte dintr-o categorie de receptoare care produc perturbații peste un nivel care afectează atât gradul de citire, cât și menținerea acestuia în timp. Propunem să se țină cont de caracteristicile tehnice ale domeniului de frecvență folosit de operatorii de rețea care au experiență și în alte țări", a mai arătat distribuitorul.

"Precizarea benzilor de frecvență acceptate constituie o restricție care nu poate fi impusă în aceasta fază", a fost răspunsul ANRE la observațiile celor două companii de distribuție menționate.

La rândul său, producătorul de echipamente de măsurare AEM SA Timișoara a arătat că un procent semnificativ de echipamente legate direct la rețea, în regim paușal, cum ar fi echipamente ale operatorilor de televiziune prin cablu și Internet, dar și camerele de supraveghere video gestionate de primării, genereaza zgomot alb pe toată banda utilizată de distribuitori pentru comunicație prin linie de alimentare cu electricitate (PLC).

Președintele Trump a criticat dur surplusul comercial și cheltuielile militare ”insuficiente” ale Germaniei CITEȘTE ȘI Președintele Trump a criticat dur surplusul comercial și cheltuielile militare ”insuficiente” ale Germaniei

"Zgomotul generat  de aceste echipamente, în multe cazuri, depășește cu mult nivelul maxim permis pentru semnalul injectat în rețea de echipamentele PLC utilizate în sistemele de măsurare inteligentă (SMI) a energiei electrice. Astfel, în zonele în care aceste echipamente sunt prezente, atingerea procentelor de citire zilnice menționate în proiectul de ordin este greu de realizat. Reducerea impactului acestor echipamente perturbatoare se poate face doar prin identificarea și filtrarea lor", au transmis cei de la AEM SA Timișoara.

În replică, ANRE a propus "discutarea cu ANCOM a acestor aspecte, având în vedere că nu există reglementări specifice în anumite domenii de frecvențe de până la 148 kHz (benzile B și D nefiind alocate)".

Distribuitorul Transilvania Sud, tot din grupul Electrica, a arătat că indicatorii de performanță privind succesul transmiterii automate a datelor de la contoare pot varia din cauze independente de operatorii de distribuție și că perturbațiile în comunicație pot fi produse de consumatori sau de instalații ale operatorilor de telecomunicații. "Trebuie corelate prevederile Legii 159/2016 care prevăd obligativități prind acceptarea necondiționată a instalațiilor operatorilor de telecomunicații pe infrastructura operatorilor de distribuție", a transmis compania de distribuție.

Evolio a vândut aproape 40.000 de ceasuri inteligente în ultimele 12 luni. Un nou smartwatch va fi lansat în luna iunie CITEȘTE ȘI Evolio a vândut aproape 40.000 de ceasuri inteligente în ultimele 12 luni. Un nou smartwatch va fi lansat în luna iunie

Monopolurile regionale de distribuție a energiei electrice vor avea dreptul de a întrerupe alimentarea cu energie a consumatorilor care refuză să li se înlocuiască contoarele convenționale de măsurare a consumului cu unele inteligente chiar și după ce distribuitorii le demonstrează cu măsurători că nivelul de emisii electromagnetice în spațiul din imediata vecinătate a contorului respectă valorile-limită prevăzute de legislația în vigoare, se arată în ultima variantă a unui document al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Prevederea a fost introdusă în proiect la solicitarea expresă a companiilor de distribuție a energiei electrice.

"Operatorul de distribuție (OD) solicită consumatorului să fie înștiințat în scris de către acesta dacă refuză înlocuirea contorului, cu cel puțin 5 zile înainte de data programată. În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, OD poate efectua măsurători asupra nivelului de emisii electromagnetice în spațiul din imediata vecinătate a contorului, cu respectarea legislației specifice în vigoare și, dacă a efectuat măsurători, le prezintă consumatorului. Dacă nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD înlocuiește contorul existent cu un contor integrabil în sisteme de măsurare inteligentă (SMI), iar costurile măsurătorilor sunt suportate de consumator prin intermediul facturii de energie electrică", se stipulează în proiectul citat.

Restricții de trafic pe podul Calafat-Vidin pentru lucrări de întreținere și reparație CITEȘTE ȘI Restricții de trafic pe podul Calafat-Vidin pentru lucrări de întreținere și reparație

Dacă nivelul emisiilor electromagnetice nu respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, operatorul de distribuție poate decide asupra reamplasării grupului de măsurare la limita de proprietate.

"În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, deși măsurătorile efectuate de OD și aduse la cunostința consumatorului demonstrează că nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD are dreptul să aplice prevederile legale în vigoare referitoare la împiedicarea OD de a verifica sau înlocui grupurile de măsurare", se mai menționează în draftul de act normativ.

Legislația ANRE privind contractele-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prevede că operatorul de distribuție deconectează un loc de consum al utilizatorului, după transmiterea unui preaviz, în cazul "împiedicării accesului delegatului împuternicit al operatorului de distribuție de a verifica sau înlocui grupurile de măsurare sau de a citi înregistrările acestora, de a verifica și efectua lucrări de mentenanță sau modernizare asupra instalațiilor proprii, atunci când acestea se află în incinta/pe proprietatea utilizatorului, ori de a culege datele necesare pentru recalcularea consumului, în cazul constatării unor situații care conduc la înregistrarea eronată a consumului de energie electric".

CONFIRMARE Dragnea renunță la TVA zero la locuințe și publicitate, iar cota redusă de TVA va fi menținută doar la produse din agricultură CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Dragnea renunță la TVA zero la locuințe și publicitate, iar cota redusă de TVA va fi menținută doar la produse din agricultură

Contoarele de măsurare a consumului de energie electrică sunt bunuri aflate în proprietatea operatorilor de distribuție.

În prima variantă a documentului ANRE, din martie, se prevedea dreptul consumatorilor de energie de a refuza înlocuirea contoarelor existente cu unele integrate în sisteme de măsurare inteligentă (SMI) a consumului.

"Pentru consumatorul care refuză schimbarea contorului, facturarea consumului de energie electrică se realizează pe baza autocitirii, în conformitate cu Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali, în vigoare, începând cu data la care zona respectivă a fost integrată în SMI", stipula prima formă a draftului de ordin.

Prevederea fost eliminată la solicitarea distribuitorilor. "Toți OD au solicitat eliminarea prevederii privind obținerea acordului consumatorului, întrucât această prevedere ar avea două probleme majore: pe de o parte ar putea îngreuna procesul de implementare și ar conduce la creșterea costurilor și la pierderea beneficiilor, în special beneficiul care vizează reducerea CPT (consumul propriu tehnologic, adică pierderile de energie din rețele – n.r.), iar pe de altă parte ar induce impresia că sistemul este nesigur", se precizează într-o notă de prezentare a proiectului de ordin al ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
contoare inteligente
consum energie electrica
masurare consum energie electrica
distribuitori energie electrica
operatori telecom
infrastructura telecomunicatii
anre
tarif distributie energie electrica