Efectul instabilității legislației energetice. România, pe locul 2 în topul litigiilor înregistrate la ICSID. Anul viitor aproape sigur e pe locul 1

Efectul instabilității legislației energetice. România, pe locul 2 în topul litigiilor înregistrate la ICSID. Anul viitor aproape sigur e pe locul 1

România acupă poziția a doua în topul litigiilor investiționale împotriva statului înregistrate la ICSID

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 dec 2022

Instabilitatea cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puțin de un an au fost adoptate peste 10 OUG-uri și legi a afectat grav mediul investițional din România, dovadă faptul că ocupă poziția a doua, după Peru, ca număr de cazuri înregistrate în acest an la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID), de pe lângă Banca Mondială. Nu mai puțin de 8% din totalul celor 50 de litigii înregistrate în 2022 la ICSID provin din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trei din cele patru litigii înregistrate în 2002 împotriva statului român (inițiatori: Aderlyne Limited, Clara Petroleum Ltd și KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft) vizează domeniul energetic, două dintre acestea fiind deschise de companii din domeniul energiei regenerabile. De altfel, 4 din cele 6 litigii deschise (de Aderlyne Limited, KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft, EP Wind Project Six Ltd și Fin.Doc S.r.l.) în ultimii 3 ani la ICSID provin din sectorul energiei regenerabile.

În primă fază, un grup de dezvoltatori de parcuri fotovoltaice au reclamat, în 2018, statul român la ICSID, acuzând România de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.

De atunci, procesele au continuat. În total, România a fost reclamată la ICSID pentru nerespectarea tratatului Carta Energiei, în 5 proceduri de arbitraj, de către investitori în energie regenerabilă din Austria, Cipru, Germania, Italia, Olanda, Grecia, Cehia, Luxemburg, Marea Britanie și Turcia. Profit.ro a relatat pe larg despre aceste spețe, inclusiv aici, aici și aici.

DECIZIE Toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente CITEȘTE ȘI DECIZIE Toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente

Aproape sigur, anul viitor, România se va situa detașat pe primul loc în topul litigiilor deschise la Centrul de pe lângă Banca Mondială.

Relația dintre investitorii în energie regională și statul român este, în prezent, una extrem de tensionată. În urma votării recente a legii de adoptare a ordonanței de urgență 119, cele două asociații ale producătorilor de energie regenerabilă din România, Patres și RWEA, au făcut “un Apel public, de forță majoră, către Președintele României, Guvern și Parlament, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile și oprirea imediata a investițiilor în capacități noi”.

Motivul: modificarea radicală, în Plenul Camerei Deputațilora modului de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Dacă până acum în formulă de calcul erau recunoscute și cheltuielile cu achiziția de energie necesară pentru onorarea contractelor atunci când sursă de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), în formulă nouă adoptată de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maxim 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condițiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare.

SURPRIZĂ Două fonduri de investiții gigant se luptă cu cea mai mare companie de electricitate a Greciei pentru a cumpăra business-ul Enel din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Două fonduri de investiții gigant se luptă cu cea mai mare companie de electricitate a Greciei pentru a cumpăra business-ul Enel din România

“Ce înseamnă noile prevederi aprobate de deputați în cazul producătorilor de energie regenerabilă? Dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ține cont de cheltuieli, aceștia vor intră automat pe pierderi. Vorbim de o formă mascată de NAȚIONALIZARE ! Practic, se aruncă în aer capacități operaționale din surse regenerabile (eolian și solar) de cca 4400 de MW”, susțin cele două asociații.

În ceea ce privește topul litigiilor deschise la ICSID la nivel global, doar Peru, cu 5 litigii înregistrate în 2022, depășește România, iar singura țară care mai are un număr mai mare de 2 cazuri înregistrate în acest an la ICSID este Spania (cu 3 litigii).

Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor investiționale (ICSID) este o instituție internațională de arbitraj înființată în 1966 pentru soluționarea disputelor juridice și concilierea dintre investitorii internaționali și state. ICSID face parte din Grupul de instituții asociat Băncii Mondiale și este finanțat de aceasta. ICSID este o instituție autonomă, multilaterală specializată, menită a încuraja fluxul internațional de investiții și a atenua riscurile necomerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
litigii
icsid
banca mondială
investiții
energie
regenerabile