ELCEN a intrat în insolvență, a doua zi după RADET. Administrator provizoriu va fi KPMG, lichidatorul Astra Asigurări

ELCEN a intrat în insolvență, a doua zi după RADET. Administrator provizoriu va fi KPMG, lichidatorul Astra Asigurări
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 oct 2016

Tribunalul București a admis, joi, intrarea în insolvență a Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, la o zi după ce a luat aceeași decizie în cazul Regiei de termoficare din Capitală, care este și cel mai mare debitor al ELCEN, cu datorii totale istorice de 3,6 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instanța a desemnat ca administrator judiciar provizoriu al ELCEN firma KMPG Restructuring, care este și lichidator al asigurătorului falimentar Astra Asigurări.

La RADET, administrator provizoriu a fost desemnată firma Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea, unul dintre cei doi administratori judiciari ai combinatului Oltchim, aflat în insolvență din 2013.

Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri a fost promulgat, cu aplicare de anul viitor CITEȘTE ȘI Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri a fost promulgat, cu aplicare de anul viitor

Primăria Capitalei va putea plăti în avans Romgaz, cu sumele prevăzute drept subvenție pentru RADET, gazul furnizat ELCEN, astfel încât RADET să asigure încălzirea la iarnă a locuitorilor Bucureștiului. La acest mecanism vor putea recurge toate primăriile din țară, după ce Guvernul a modificat miercuri în acest sens, prin ordonanță de urgență, legislația în vigoare.

În acest fel, insolvența RADET și cea a ELCEN nu vor afecta livrarea de gaze pentru încălzirea Capitalei în sistem centralizat, dat fiind că banii vor merge direct de la Primărie către Romgaz, ELCEN și RADET fiind excluse din acest circuit financiar.

Intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acest moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre, a sugerat, recent, primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o declarație susținută la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.

Joseph Stiglitz: Italia și alte state vor ieși din zona euro în anii următori CITEȘTE ȘI Joseph Stiglitz: Italia și alte state vor ieși din zona euro în anii următori

Succesul scenariului de fuziune între RADET și ELCEN ar depinde de cooperarea principalilor creditori ai ELCEN, care sunt furnizorul de gaze Romgaz, transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele. Principalul avantaj pentru aceștia ar fi dispariția imensei datorii istorice de 3,6 miliarde lei a RADET către ELCEN. În acest fel, noua structură ar dispune de spațiu financiar pentru a-și achita în mod eșalonat facturile restante către creditorii menționați.

Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent. Pe de altă parte, Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat recent debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.

ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

Efectele noului Cod vamal: Exportatorii riscă să datoreze TVA de 20% în România pe tranzacțiile în lanț CITEȘTE ȘI Efectele noului Cod vamal: Exportatorii riscă să datoreze TVA de 20% în România pe tranzacțiile în lanț

Pe de altă parte, furnizorii de servicii de alimentare cu apă, gaze și electricitate nu mai pot opri livrările către RADET și ELCEN după intrarea acestora în insolvență, pe perioada de observație și reorganizare prevăzută de legislația în vigoare. În plus, insolvența suspendă toate măsurile de executare silită dictate împotriva celor două companii și stopează curgerea dobânzilor, majorărilor de întârziere și a penalităților pentru creanțele negarantate.

Legea insolvenței stipulează că "orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea - nu are dreptul, în perioada de observație și în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau averea acestuia, în cazul in care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii". Iar consumatorul captiv este definit ca fiind "consumatorul care, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu poate alege furnizorul".

RADET poate fi considerată consumator captiv față de Electrocentrale București, în măsura în care Regia de termoficare din Capitală este dependentă în proporție de circa 92% de agentul termic furnizat de ELCEN sub formă de apă caldă.

Șeful Fiscului: Nu suntem agenție imobiliară, dar am vândut zeci de locuințe, am vândut acțiuni deși nu suntem bursă, avem produse deși nu suntem magazin CITEȘTE ȘI Șeful Fiscului: Nu suntem agenție imobiliară, dar am vândut zeci de locuințe, am vândut acțiuni deși nu suntem bursă, avem produse deși nu suntem magazin

La rândul său, ELCEN poate fi considerat consumator captiv în raport cu Transgaz și Distrigaz, întrucât serviciul de transport și distribuție a gazelor naturale constituie monopoluri. Iar în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, din punct de vedere al cantităților de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică pentru populație, ELCEN se încadrează în piața reglementată, primind de la Romgaz și alți furnizori gaze la preț fix stabilit de Guvern și cu prioritate din producția internă.

În aceste condiții, nu este exclus ca Romgaz, Transgaz, Distrigaz Sud Rețele și poate și alți creditori să se opună în instanță intrării în insolvență a RADET și ELCEN.

La finalul anului trecut, ELCEN datora în total celor trei companii peste 614 milioane lei, din care 389,3 milioane lei către Romgaz, 146 milioane lei către Distrigaz și 78,9 milioane lei către Transgaz. Alți creditori semnificativ ai ELCEN erau Transelectrica (datorii de 76,79 milioane lei) și OMV Petrom (16,04 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
romgaz
distrigaz
transgaz
primaria capitalei
caldura
apa calda
agent termic
factura intretinere
factura caldura