Electrica SA își schimbă numele și vinde filialelor de distribuție un sistem de citire automată a contoarelor

Electrica SA își schimbă numele și vinde filialelor de distribuție un sistem de citire automată a contoarelor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 mar 2016

Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Electrica SA vrea să-și modifice numele în Societatea Energetică Electrica SA și să vândă filialelor sale de distribuție, cu profit de 5%, un sistem de citire automată a contoarelor de curent electric, acționarii companiei fiind convocați pe 27 aprilie pentru a lua decizii în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, potrivit convocatorului adunării generale extraordinare a acționarilor Electrica SA din 27 aprilie, acționarii vor lua în discuție modificarea denumirii companiei din Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Electrica SA în Societatea Energetică Electrica SA, prin schimbarea corespunzătoare a actului constitutiv.

De asemenea, pe ordinea de zi a AGEA figurează "aprobarea vânzării, în cursul anului 2016, către fiecare din filialele de distribuție ale societății (și anume Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Muntenia Nord) a sistemului de citire automată a contoarelor (AMR - Automatic Meter Reading) proprietatea societății, la un preț reprezentând valoarea de inventar, minus suma valorilor deja achitate de către aceste filiale de distribuție ale societății în baza contractelor de prestări servicii pentru folosirea sistemului AMR la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, plus un profit de 5% (...), cu respectarea tuturor dispozițiilor legale aplicabile, inclusiv cele privind aplicarea de către filialele de distribuție a legislației privind achizițiile publice".

Doi deputați au depus un proiect de lege pentru a permite fumatul pe orice tip de terasă, în cluburi și camere destinate exclusiv fumătorilor CITEȘTE ȘI Doi deputați au depus un proiect de lege pentru a permite fumatul pe orice tip de terasă, în cluburi și camere destinate exclusiv fumătorilor

AGEA va mai lua în discuție aprobarea situațiilor financiare pe 2015 ale tuturor filialelor și subsidiarelor Electrica SA, aprobarea repartizării de dividende pentru 2015 la filialele de distribuție, Electrica Furnizare și Electrica Serv, precum și aprobarea repartizării pierderii contabile din 2015 la Servicii Energetice Oltenia și Servicii Energetice Muntenia.

În adunarea generală ordinară a acționarilor Electrica SA vor fi supuse spre aprobare raportul administratorilor și situațiile financiare individuale și consolidate ale companiei pe 2015, repartizarea de dividende din profitul pe anul trecut, descărcarea de gestiune a administratorilor și renumirea KPMG ca auditor financiar al companiei, pe o perioadă de 2 ani.

Consiliul de Administrație al Electrica l-a revocat vineri din funcția de director general pe Ioan Roșca, după ce cu două săptămâni înainte se încheiase o înțelegere amiabilă pentru ca acesta să părăsească funcția până în luna iunie. Directorul financiar al Electrica, Iuliana Andronache, a preluat poziția de director general interimar al companiei.

EXCLUSIV Șeful celui mai mare asigurător: Conduita în trafic va da și prețul RCA. Vom ajunge la calcule pe fiecare individ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful celui mai mare asigurător: Conduita în trafic va da și prețul RCA. Vom ajunge la calcule pe fiecare individ

După cum Profit.ro a relatat în exclusivitate, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat companiei Electrica SA documentele mai multor proceduri de achiziție publică din perioada 2009-2012, prin care societatea, controlată atunci integral de statul român, a cumpărat servicii de reînnoire de licențe Microsoft, respectiv de mentenanță a licențelor, în vederea accesului la ultimele versiuni disponibile ale acestora.

Pe lângă acestea, DNA a mai cerut Electrica SA documentele de achiziție aferente unui contract de tipărire, împlicuire și distribuire a facturilor de curent electric către consumatori semnat în 2011 cu asocierea Orange Media SRL - Terradox Solutions și reziliat ulterior de Electrica SA. Zsolt Irzsa, patronul liderului asocierii, firma Orange Media SRL, figurează ca denunțător într-o cauză disjunsă din dosarul Microsoft, dar și ca martor în dosarul Trofeul Calității în care a fost condamnat fostul premier Adrian Năstase.

Electrica SA a fost controlată integral de statul român până pe 4 iulie 2014, când compania a fost listată pe bursele de la București și Londra. Statul, prin Ministerul Energiei, a rămas cu putere mare de decizie la societate, fiind cel mai important acționar al acesteia, cu peste 48% din capital.

Electrica SA figura, la 31 decembrie 2015, cu obligații restante la bugetul de stat în sumă de 41,37 milioane lei, din care 29,66 milioane lei impozit pe profit, 11,7 milioane lei dobânzi și penalități, iar restul – impozit pe venituri din salarii, potrivit datelor Fiscului. ANAF menționa că a început executarea solită a companiei. Cu această sumă considerată de ANAF drept obligație restantă, Electrica SA se clasa, la finalul anului trecut, pe locul 11 în clasamentul marilor contribuabili datornici la bugetul de stat.

Gazprom și Moesia cer prelungirea cu 18 luni a explorărilor după gaze din Timiș CITEȘTE ȘI Gazprom și Moesia cer prelungirea cu 18 luni a explorărilor după gaze din Timiș

Electrica SA a raportat pentru 2015 un profit net de 283,9 milioane lei, în creștere cu 5% față de 2014. Cifra anunțată nu include rezultatele pe anul trecut ale filialelor de distribuție. Totodată, Electrica a raportat pe anul trecut o pierdere din exploatare de 88,94 milioane lei, de peste 8 ori mai mare decât cea consemnată în 2014.

Cu tot cu filiale, în primele 9 luni din 2015, profitul net al Electrica SA s-a ridicat la peste 428 milioane lei, cu 27% mai mare comparativ cu anul anterior. În 2014, profitul net consolidat al Electrica a fost de peste 401 milioane lei.

Veniturile totale companiei au crescut cu 8,4% în primele nouă luni, la 3,96 miliarde lei, iar cheltuielile operaționale ale companiei au avansat cu 9%, la 3,63 miliarde lei. La 30 septembrie 2015, Electrica deținea cash, titluri de stat, certificate de trezorerie și depozite bancare în sumă totală de 2,78 miliarde lei, respectiv circa 624 milioane euro.

Principalele active ale Electrica SA sunt filialele regionale de distribuție Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud. 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
distributie energie electrica
distribuitori energie electrica
filialele de distributie electrica
ioan rosca