Electrica SA, profit net consolidat în creștere cu 30% în primul semestru

Electrica SA, profit net consolidat în creștere cu 30% în primul semestru
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2015
Furnizorul și distribuitorul de energie Electrica a înregistrat în primul semestru un profit net consolidat de 277 milioane lei, în creștere cu 64 milioane lei, respectiv cu 30%, față de primul semestru al anului trecut.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Profitul operațional pe semestrul I 2015 a fost de 317 milioane lei, cu 14% mai mare decât în aceeași perioadă din 2014. 
 
În perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2015, Electrica a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 2,725 miliarde de lei, în urcare cu 237 milioane lei, sau 9,5%, față de aceeași perioadă a anului trecut. 
 
Această creștere se datorează câtorva factori semnificativi și anume veniturile din segmentul de distribuție de energie electrică s-au majorat cu 79 milioane lei, sau 7%, la 1,219 miliarde de lei, evoluție care se datorează creșterii cantității distribuite cu 6% față de perioada similară a anului 2014, în linie cu previziunile, iar veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au crescut cu 103 milioane lei, sau 5%, la 2,166 miliarde de lei. 
 
Potrivit companiei, această evoluție se datorează atât creșterii - ca urmare a politicilor comerciale implementate de Electrica Furnizare - a cantității furnizate cu 2%, contrar tendinței de ușoară scădere la nivel național, cât și creșterii cu 9% a valorii certificatelor verzi inclusă în factura către consumatorul final. Este de remarcat faptul că, în perioada respectivă, prețul mediu de vânzare a energiei electrice a scăzut cu 3,8%. 
 
În intervalul menționat, cheltuielile operaționale au crescut cu 200 de milioane de lei, sau 9%, datorită în principal evoluției cheltuielii cu energia electrică achiziționată. Aceasta a crescut cu 155 milioane lei, sau 14%, la 1,289 miliarde de lei, în primul rând din cauza creșterii costului energiei electrice achiziționate pentru furnizare și trading. Costul cu energia electrică achiziționată este principalul cost al Grupului, reprezentând 47% din venituri în primul semestru din 2015. 
 
În această perioadă, investițiile în rețelele electrice au crescut cu 30 milioane lei (21%), atingând 175 milioane lei. 
viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
profit
distributie energie electrica