Electrica SA vrea instalație de stocare de energie în Mureș prin PNRR

Electrica SA vrea instalație de stocare de energie în Mureș prin PNRR
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 mar 2023

Compania Electrica Producție Energie SA, parte a grupului listat la Bursă Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, pregătește proiectul construirii unei instalații de stocare a energiei electrice în județul Mureș, țintind și cofinanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul, cu durată de implementare estimată la aproape 3 ani, are un buget de peste 196 milioane lei, cu tot cu TVA.

VIDEO Confruntări violente în Franța, după ce Macron a forțat adoptarea legii prin care crește vârsta de pensionare CITEȘTE ȘI VIDEO Confruntări violente în Franța, după ce Macron a forțat adoptarea legii prin care crește vârsta de pensionare

Amplasamentul viitoarei capacități de stocare se află în localitatea Fântânele din județul Mureș.

Electrica Producție Energie SA va depune proiectul la procedura de ofertare concurențială PNRR ″Lanț industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și noi capacități de stocare a energiei electrice″.

First Republic Bank primește depozite de 30 miliarde dolari de la cele mai mari bănci din SUA CITEȘTE ȘI First Republic Bank primește depozite de 30 miliarde dolari de la cele mai mari bănci din SUA

Foarte recent, Ministerul Energiei a anunțat că termenul de depunere a propunerilor de proiecte la această procedură a fost prelungit până pe 31 martie.

Compania va veni cu finanțare proprie de 150,6 milioane lei (din care 107,3 milioane lei dintr-un credit intragrup pe termen lung) la proiectul instalației de stocare de la Fântânele, valoarea ajutorului de stat solicitat ridicându-se la aproape 45,55 milioane lei.

FOTO Veste mare pentru metroul spre aeroportul Otopeni: Începe! CITEȘTE ȘI FOTO Veste mare pentru metroul spre aeroportul Otopeni: Începe!

Mai demult, Electrica SA, alături de companiile de stat Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) și Electrocentrale Grup, avea în vedere construirea unei centrale noi pe gaze naturale cu putere instalată de 250 MW pe amplasamentul fostei termocentrale Fântânele din județul Mureș, finanțată inclusiv din banii încasați de România din vânzarea certificatelor CO2 alocate gratuit de UE.

Grupul Electrica SA, ale cărui principale activități sunt furnizarea și distribuția de energie, a raportat pentru anul 2022 un profit net de 559 milioane lei, după pierderile de 553 milioane lei din 2021. Rezultatul pozitiv este însă doar ″pe hârtie″, fiind datorat unei modificări legislative din toamna trecută care a constat în faptul că operatorilor de distribuție a energiei electrice și celui de transport (Transelectrica) li s-a permis să capitalizeze în avans în mod trimestrial, adică să contabilizeze treptat la încasări înainte să le încaseze propriu-zis, sumele reprezentând majorări viitoare de tarife reglementate de distribuție pentru acoperirea creșterii costurilor cu achiziția de energie în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT), creștere datorată scumpirii galopante a energiei angro de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa investitii
stocare energie electrica
pnrr energie