Electrica va avea o filială care va dezvolta și opera capacități de generare a energiei electrice din surse regenerabile

Electrica va avea o filială care va dezvolta și opera capacități de generare a energiei electrice din surse regenerabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2021

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) Electrica SA a aprobat participarea companiei, împreună cu Societatea Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE), la constituirea unei noi persoane juridice - Electrica Producție Energie SA, care se va ocupa de achiziția și dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din surse regenerabile, respectiv de operarea capacităților de generare de energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Electrica Producție Energie SA este organizată ca societate pe acțiuni, filială a Electrica SA, în care aceasta va deține un procent de 99,9920% din capitalul social, iar FISE un procent de 0,0080% din capitalul social. Noua filială, Electrica Producție Energie SA, se va ocupa de achiziția și dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din surse regenerabile, respectiv de operarea capacităților de generare de energie, cumulat cu dezvoltarea și operarea soluțiilor de stocare independente pe care compania intenționează să le dezvolte în viitor", se arată într-un comunicat al companiei.

INFOGRAFIC Gazprom și-a majorat de 4 ori exporturile de gaze în România, piața europeană transformându-se din oligopol în monopol. “Pare că totul e în mâinile Rusiei în acest moment și nimeni nu poate schimba acest lucru.” CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Gazprom și-a majorat de 4 ori exporturile de gaze în România, piața europeană transformându-se din oligopol în monopol. “Pare că totul e în mâinile Rusiei în acest moment și nimeni nu poate schimba acest lucru.”

Conform strategiei pentru perioada 2019-2023, Electrica și-a propus extinderea în domenii conexe și obținerea de sinergii cu domeniile în care activează, precum și creșterea performanței și consolidarea sustenabilității rezultatelor economice, scrie Agerpres.

Pe lângă achiziția Parcului Fotovoltaic Stănești, din județul Giurgiu, Grupul Electrica a investit în proiecte de capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile, prin implicarea în alte trei companii de proiect care dezvoltă un portofoliu totalizând o capacitate instalată de 207 MW, compusă din două parcuri fotovoltaice în zona Satu Mare și un parc eolian, care include și o capacitate de stocare de energie electrică, în zona Dobrogea.

Electrica și-a propus dezvoltarea unui portofoliu de capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile cu o capacitate cumulată de 400 MW, în paralel cu capacități de stocare de energie electrică cu o capacitate instalată de până la 100 MW.

"Rămânem consecvenți în ceea ce privește obiectivul nostru de a crea valoare pe termen mediu și lung pentru investitori și, în contextul transformărilor profunde și rapide din piața de energie, am propus acționarilor noștri înființarea acestei filiale dedicate proiectelor din zona tehnologiilor de generare a energiei electrice din surse regenerabile. Extinderea activităților derulate de Electrica în amonte va permite dezvoltarea Grupului pe direcțiile urmărite prin strategia aprobată, precum și consolidarea veniturilor viitoare obținute din generarea de energie electrică, cu efecte benefice asupra profitului companiei. În contextul dezvoltărilor privind soluțiile de stocare a energiei electrice, tehnologiile de generare din surse regenerabile reprezintă o soluție viabilă și din punct de vedere financiar, mai ales că piața de energie din România se confruntă cu un deficit de ofertă", a declarat Corina Popescu, director general Electrica SA.

De asemenea, în cadrul AGEA, acționarii au aprobat înființarea Fundației Electrica, o organizație independentă, constituită cu scopul de a se implica în activități de responsabilitate socială pe întreg teritoriul României.

La ședința AGEA au participat personal, prin reprezentant sau prin vot prin corespondență, acționarii înscriși în registrul acționarilor ținut de Depozitarul Central la data de 15 iulie 2021, stabilită ca dată de referință, cvorumul fiind de 73,34% din totalul drepturilor de vot.

Grupul Electrica oferă servicii pentru circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională - cu o acoperire de 18 județe din trei zone geografice pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România. 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
fise