Enel vinde 50% din Open Fiber pentru 2,73 miliarde de euro

Enel vinde 50% din Open Fiber pentru 2,73 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2021

Enel  a finalizat vânzarea întregii participații deținute la Open Fiber SpA. Este vorba despre 50% din capitalul social al Open Fiber.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Mai exact, contractul referitor la vânzarea a 40% din capitalul social al Open Fiber către Macquarie Asset Management implică o contravaloare de 2,19 miliarde de euro și include transferul a 80% din partea Enel a împrumutului acționarilor acordat către Open Fiber, inclusiv dobânzile acumulate. Contractul prevede că valoarea  va fi majorată la o rată de 9% pe an, calculată de la 1 iulie 2021 și până la încheierea tranzacției.

Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

Contractul referitor la vânzarea a 10% din capitalul social al Open Fiber către CDP Equity SpA  implică, totodată, contravaloarea de 534 milioane de euro și include transferul către CDPE a 20% din partea Enel a împrumutului acționarilor acordat către Open Fiber, inclusiv dobânzile acumulate.

Mai exact, 40% din capitalul social al Open Fiber a fost vândut către Macquarie Asset Management pentru o valoare de aproximativ 2.19 de miliarde de euro, din care aproximativ 79 de milioane de euro reprezintă un comision calculat de la 1 iulie 2021 și până la închiderea tranzacției. Această contraprestație include transferul a 80% din partea Enel din împrumutul acționarilor acordat Open Fiber, inclusiv dobânda acumulată, în valoare de aproximativ 248 de milioane de euro.

Totodată, 10% din capitalul social Open Fiber a fost vândut către CDPE pentru o valoare de aproximativ 534 de milioane de euro, din care aproximativ 4 milioane de euro reprezintă o taxă calculată de la 1 noiembrie 2021 până la 30 noiembrie 2021. Această contraprestație include transferul a 20% din partea Enel din împrumutul acționarilor acordat Open Fiber, inclusiv dobânda acumulată, în valoare de aproximativ 62 de milioane de euro.

Prin urmare, contravaloarea totală primită de Enel se ridică la aproximativ 2,73 de miliarde de euro, ceea ce a dus la o recunoaștere a câștigului de capital la nivel de Grup de aproximativ 1,76 de miliarde de euro și un efect asupra datoriei financiare nete consolidate de aproximativ 2,42 de miliarde de euro.

Open Fiber este indicat drept al treilea jucător de infrastructură FTTH din UE, conectând aproximativ 11,5 milioane de gospodării din Italia.

În primăvara anului 2016, Enel anunța că va investi aproximativ 2,5 miliarde de euro în următorii ani în vederea realizării unei rețele broadband de fibră optică.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
open fiber