Equinor își cedează toate activele rămase în Azerbaidjan către SOCAR

Equinor își cedează  toate activele rămase în Azerbaidjan către SOCAR
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2023

Compania energetică norvegiană Equinor a semnat un acord prin care își va ceda toate activele rămase în Azerbaidjan către SOCAR (Compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjan).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Activele cuprind o participație neoperată de 7,27% în zăcămintele petroliere Azeri Chirag Gunashli (ACG) din sectorul Azerbaidjan al Mării Caspice, o cotă de 8,71% în conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) și 50% în zăcământul Karabagh. . SOCAR deține deja un pachet de 25,0% din ACG, un pachet de 25,0% din BTC prin Azerbaijan BTC Limited și 50% din Karabagh.

Ministrul Energiei: În iarnă normală putem să trecem, fără probleme, doar cu gaz românesc CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: În iarnă normală putem să trecem, fără probleme, doar cu gaz românesc

Equinor este prezent în Azerbaidjan din 1992. 

ACG, operat de bp, este cel mai mare câmp petrolier din sectorul Azerbaidjan al bazinului Caspic, iar conducta BTC este utilizată pentru a transfera țiței pe coasta mediteraneană a Turciei.

„Equinor este în proces de remodelare a afacerii sale internaționale de petrol și gaze, iar dezinvestițiile din Azerbaidjan sunt în conformitate cu strategia noastră de a ne concentra portofoliul internațional”, explică Philippe Mathieu, vicepreședintele executiv al Equinor pentru explorare și producție internațională.

ULTIMA ORĂ CEZ Vânzare a fost achiziționată de Premier Energy. Surse Profit.ro: Tranzacție de 15 milioane euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CEZ Vânzare a fost achiziționată de Premier Energy. Surse Profit.ro: Tranzacție de 15 milioane euro

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze al Europei, depășind Rusia, ale cărei livrări s-au redus semnificativ după invadarea Ucrainei și problemele de la conductele Nord Stream.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
gaze