FORMA FINALĂ a măsurilor fiscale asumate de Guvern: Furnizorii de energie și gaze scapă și ei de impozitul pe cifra de afaceri, alături de transportatori și distribuitori

FORMA FINALĂ a măsurilor fiscale asumate de Guvern: Furnizorii de energie și gaze scapă și ei de impozitul pe cifra de afaceri, alături de transportatori și distribuitori
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 sep 2023

Și furnizorii de energie electrică și gaze naturale, alături de transportatorii și distribuitorii de profil, ar urma să scape de impozitul pe cifra de afaceri, potrivit formei finale a proiectului de lege cu măsuri fiscale și bugetare pe care Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea în Parlament, rezultată în urma amendamentelor depuse de senatori și deputați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o variantă anterioară a draftului, conform unui amendament PNL-PSD, numai operatorii de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale ar fi fost scutiți.

Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I, interzisă. În centrul Bucureștiului se găsesc astfel de cazări pe Booking CITEȘTE ȘI Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I, interzisă. În centrul Bucureștiului se găsesc astfel de cazări pe Booking

La nivelul lunii trecute, statul le datora furnizorilor de energie și gaze aproape 4 miliarde de lei, reprezentând compensații cuvenite pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețele angro și prețurile finale plafonate facturate clienților.

În forma finală a proiectului de act normativ asumat de Executivul coaliției PSD-PNL a fost menținut amendamentul privind majorarea de 25 de ori a redevenței datorate de Transgaz pe concesiunea sistemului național de transport al gazelor naturale, de la 0,4% la 10% din valoarea veniturilor brute realizate din activitatea de transport al gazelor naturale.

Pentru ilustrare: la cota de 0,4%, Transgaz a plătit anul trecut redevență de 5,703 milioane lei. La o cotă de 10%, suma achitată s-ar fi ridicat la 142,575 milioane lei. Operatorul controlat de Secretariatul General al Guvernului (SGG) a înregistrat în 2022 venituri totale din transportul gazelor în valoare de peste 1,425 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit pe cifra de afaceri
furnizori energie gaze
plafonare prețuri energie gaze
măsuri fiscale