EXCLUSIV Din culisele comerțului transfrontalier cu energie România-Ungaria. Câți bani pot face traderii

EXCLUSIV Din culisele comerțului transfrontalier cu energie România-Ungaria. Câți bani pot face traderii

Sursă foto: investopedia.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 iul 2020

"Arbitrajul" diferențelor de prețuri de pe piețele angro de energie electrică din România și Ungaria aduce profituri semnificative companiilor care derulează tranzacții over-the-counter pe aceste piețe, traderii lor putând ajunge să încaseze comisioane lunare cifrate și la peste 20.000 de euro pe lună ca procente din aceste profituri, reiese din documente oficiale analizate de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De exemplu, mai mult de 22.000 euro a încasat în septembrie 2016 un fost trader al furnizorului de energie KDF Energy, intrat în insolvență în februarie 2017 în urma crizei majore de pe piața românească angro a energiei de la începutul anului respectiv.

Atunci, prețurile spot de pe platforma centralizată OPCOM s-au majorat într-un interval scurt de timp până la 650 lei/MWh, ca urmare a creșterii consumului, din cauza iernii friguroase, și a reducerii producției, în special a celei hidro, iar mai mulți furnizori de top și-au estimat greșit necesarul de electricitate pentru această perioadă, precum și sumele necesare pentru a o achiziționa, fiind astfel forțați fie să cumpere, dacă-și permiteau, energia suplimentară de pe piața pentru ziua următoare a OPCOM, fie să solicite insolvența sau să se retragă din business.

DIICOT: Șefi din Jandarmerie, în judecată pentru cămătărie; \ CITEȘTE ȘI DIICOT: Șefi din Jandarmerie, în judecată pentru cămătărie; "mentalitate de vătaf - cardul la Corcodel"

Cei doi traderi ai KDF Energy, intrată în insolvență în februarie 2017, au încasat în 5 luni, în perioada septembrie 2016 – ianuarie 2017, bonusuri însumate pentru rezultatele activității lor de tranzacționare "speculativă" pe piețele de energie din România și Ungaria în valoare totală de peste 73.000 euro, respectiv aproape 45.000 euro unul și circa 28.200 euro celălalt. Angajatorul a plătit la stat toate impozitele și contribuțiile aferente acestor bonusuri. Procentual, bonusurile erau cifrate la 10% brut, respectiv de 8,4% net din profitul operațional obținut de firmă din tranzacțiile speculative ale traderilor.

După intrarea în insolvență a KDF Energy, controlată și administrată de omul de afaceri George Brăiloiu, aceste bonusuri au fost suspectate inițial că ar fi constituit plăți frauduloase efectuate de companie în condițiile legislației insolvenței, pentru că nu au fost făcute în baza unor înțelegeri de natură contractuală între angajator și traderi. Ca atare, administratorul judiciar al KDF Energy a încercat să le recupereze în instanță de la cei doi foști angajați.

Recent, însă, creditorii KDF Energy au votat ca societatea să renunțe la aceste procese. Asta pentru că, la finalul anului trecut, cei doi traderi au obținut la rândul lor decizii judecătorești care certificau că activitatea lor de tranzacționare speculativă constituia parte a contractelor lor de muncă, chiar dacă nu se semnaseră acte adiționale scrise la acestea în acest sens. Cei doi primeau de la KDF Energy salarii de bază lunare nete de circa 3.100, respectiv 2.500 euro.

DOCUMENT Prognoza sumbră a Guvernului pentru coronavirus - Dublare a numărului zilnic de noi infectări în luna august, la 1.200-1.600 de persoane pe zi CITEȘTE ȘI DOCUMENT Prognoza sumbră a Guvernului pentru coronavirus - Dublare a numărului zilnic de noi infectări în luna august, la 1.200-1.600 de persoane pe zi

Potrivit documentelor proceselor, salariile de bază era plătite pentru activitatea curentă a angajaților în cadrul companiei, constând în furnizarea de energie electrică pentru consumatori, optimizarea și echilibrarea producției de energie electrică din surse regenerabile și achiziția de energie și certificate verzi de la producători pe platforma centralizată OPCOM. Bonusurile, în schimb, recompensau performanțele obținute în "tranzacționarea speculativă a energiei electrice (cumpărarea și vânzarea de cantități de energie electrică en-gros pe piețele din România și din Ungaria, cu scopul de a specula variațiile de preț, în vederea realizării profitului)".

"(...) termenul „speculativ" nu are o conotație negativă, ci exprimă chiar esența activității de tranzacționare pe bursă (tranzacțiile cu energie electrică fiind făcute pe o astfel de bursă). Noțiunea „tranzacționare speculativă" a fost folosită (...) pentru a diferenția această activitate (...) de alte activități desfășurate (la KDF Energy – n.r.), (...) care puteau să implice la rândul lor efectuarea anumitor tranzacții (însă, în aceste cazuri, ele nu erau făcute exclusiv pentru a specula diferențele de prețuri pe bursă, acest lucru fiind caracteristic tradingului)", se arată în documentele citate.

Tot acolo se menționează că tradingul speculativ presupune "analiza fundamentală a pieței de energie electrică și a factorilor externi care o influențează (analiza fluctuațiilor istorice a prețurilor, analiza și prognoza meteo, analiza și prognoza nivelurilor hidrologice regionale, analiza disponibilităților capacităților de producție de energie electrică din România și din regiune, analiza piețelor de mărfuri adiacente — petrol, gaz, carbon, cărbune etc —, analiza disponibilității și a prețurilor capacităților de transport pe granițele din regiunea Europei de Est)".

Retailerul CCC, grup fondat de “Regele Pantofilor” din Polonia, deschide un nou magazin în România, dar admite: Într-un context atât de instabil, este dificil să faci planuri strategice sau estimări CITEȘTE ȘI Retailerul CCC, grup fondat de “Regele Pantofilor” din Polonia, deschide un nou magazin în România, dar admite: Într-un context atât de instabil, este dificil să faci planuri strategice sau estimări

Cel mai mare bonus lunar, reprezentând 10% brut din profitul operațional adus KDF Energy, a fost încasat de către unul dintre traderi în septembrie 2016 și s-a cifrat la peste 20.200 euro, pentru câștigurile din tranzacțiile efectuate în august 2016. Un comision semnificativ a fost încasat și în decembrie 2016, de 14.070 euro, pentru tranzacțiile din noiembrie. Datele oficiale arată că în lunile august și noiembrie 2016 s-au înregistrat în multe momente diferențe semnificative între prețurile angro la energie din România și cele din Ungaria, reprezentând oportunități de câștiguri din specularea lor, prin achiziția de energie de pe piața ieftină și vânzarea ei pe cea scumpă.

"Activitatea de trading speculativ de energie electrică (...) în România și în Ungaria a condus la o creștere semnificativă a cifrei de afaceri și a profitului, pârâta (KDF Energy – n.r.) înregistrând în anul 2016 cele mai bune rezultate financiare din istoria sa. Spre exemplu, rata profitului aferentă activității de trading de energie electrică a crescut în anul 2016 de la 3,29% la 5,25%, înregistrând un profit operațional de aproximativ 3.500.000 lei, respectiv un profit total de aproximativ 12.000.000 lei pentru anul respectiv (...)", au arătat în instanță cei doi traderi.

Pe de altă parte, per total activitate, KDF Energy a raportat pe 2016, anul dinaintea intrării în insolvență, pierderi totale de peste 9 milioane lei, față de un profit net de circa 548.000 lei în 2015, la o cifră de afaceri de peste 421 milioane lei, aproape dublă comparativ cu anul anterior.

EXCLUSIV Grupul olandez NN, lider local pe segmentul polițelor de viață, intră în România și pe asigurări generale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul olandez NN, lider local pe segmentul polițelor de viață, intră în România și pe asigurări generale

Tranzacțiile speculative pe piața din Ungaria se realizau prin platforma brokerului de energie TFS (Tradition Financial Services) și se desfășurau online de pe terminalele participantului sau prin negociere directă cu un trader. TFS este parte a grupului elvețian Compagnie Financière Tradition SA, listat la Bursa din Zurich și specializat în furnizarea de servicii de brokeraj și platforme de tranzacționare over-the-counter, activ în 28 de țări.

"Spre deosebire de celelalte două activități prezentate (furnizare de energie electrică, respectiv optimizare și echilibrare a producției de energie electrică din surse regenerabile), care implică o muncă în echipă a salariaților din mai multe departamente (de la vânzări la departamentul administrativ), tranzacționarea speculativă se bazează pe munca individuală a fiecărui trader, pe competențele, abilitățile, cunoștințele acestuia, în special cele legate de piețe, tranzacții și de gestionare a riscului. Fiecare trader își face propria analiză pentru luarea unei decizii de tranzacționare, cumpără sau vinde produse standard en gros de energie electrică către alți profesioniști din domeniu (nu către consumatori) și poartă întreaga responsabilitate a câștigului sau a pierderii rezultate din tranzacții. Altfel spus, tranzacțiile speculative se realizează pe baza propriei decizii a fiecărui trader, cu toate consecințele ce decurg din aceasta (în special, generarea unui profit sau a unei pierderi)", se precizează în documentele citate.

În tabelul preliminar de creanțe al KDF Energy figurează peste 70 de creditori, cu pretenții totale cifrate la peste 16 milioane euro. Cel mai mare dintre aceștia este chiar patronul George Brăiloiu, înscris în tabel cu creanțe de peste 22,7 milioane lei. Alți creditori importanți sunt Banca Transilvania – 16,6 milioane lei, Hidroelectrica – 10,6 milioane lei, Fiscul – aproape 5 milioane lei, OMV Petrom – 4,3 milioane lei și Credit Europe Bank – 1,8 milioane lei. Compania intenționează să-și continue activitatea și să se redreseze financiar printr-un plan de reorganizare.

Analiștii financiari își mențin noua prognoză sumbră - Impactul coronavirusului va fi resimțit puternic până în primul trimestru al anului viitor CITEȘTE ȘI Analiștii financiari își mențin noua prognoză sumbră - Impactul coronavirusului va fi resimțit puternic până în primul trimestru al anului viitor

KDF Energy a fost înființată în 2002, inițial doar pentru operațiuni de tranzacționare de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Compania are operațiuni și în Bulgaria și Grecia. Ulterior, din 2010, și-a extins activitatea, intrând pe piața tradingului și furnizării de energie electrică.

Compania mai are în patrimoniu echipamente tehnologice situate în Horezu (o centrală electrică pe biomasă construită cu fonduri UE), Târgu Jiu și Drobeta Turnu Severin, aparate și instalații de măsură, control și reglare situate la punctele de lucru din Drobeta Turnu Severin și București, construcții în București, Târgu Jiu, Valea Sohodului, Drobeta Turnu Severin și Neptun, precum și terenuri în Ciorogârla, Valea Sohodului, București și Neptun. KDF Energy deține și trei ambarcațiuni de lux, localizate în Italia.

George Brăiloiu (50 de ani) este un om de afaceri discret, el ieșind în evidență public doar în urmă cu 9 ani, când a cumpărat cu peste jumătate de milion de euro, la o licitație desfășurată la Paris, manuscrisele eseistului și filosofului Emil Cioran, pe care le-a donat ulterior Bibliotecii Academiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
speculanti energie romania ungaria
tranzactii speculative energie romania ungaria
bonusuri performanta trading energie
export energie ungaria
import energie ungaria
pret angro energie
kdf energy insolventa