Chiriță, administrator public al Capitalei: Fuziunea Termoenergetica – Energetica Servicii nu periclitează fondurile UE pentru reabilitatea termoficării bucureștene

Chiriță, administrator public al Capitalei: Fuziunea Termoenergetica – Energetica Servicii nu periclitează fondurile UE pentru reabilitatea termoficării bucureștene
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 iul 2020

Fuziunea dintre Termoenergetica, urmașa falimentarei RADET, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, și Energetica Servicii, responsabilă cu reparațiile și mentenanța rețelelor de transport și distribuție de agent termic, ambele în proces de desprindere din Compania Municipală Energetica, a cărei înființare a fost declarată ilegală de instanța de judecată, nu periclitează accesarea de fonduri UE nerambursabile pentru reabilitarea rețelelor, a declarat administratorul public al Municipiului București, Sorin Chiriță. 

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

CGMB a adoptat astăzi, cu majoritate de voturi, o hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor necesare în vederea fuziunii prin absorbție între Compania Municipală Termoenergetica București SA în calitate de societate absorbantă, și Compania Municipală Energetica Servicii București SA, în calitate de societate absorbită.

"Juridic nu este nici un fel de problemă cu accesarea fondurilor UE, pentru că beneficiarul este Municipiul București, nu un operator anume. Un operator viabil va trebui să existe la finalul contractului de finanțare pe fonduri UE. Suntem în proces de semnare a contractului de finanțare pe POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare). Curând va fi lansată și procedura de licitație pentru lucrări. Până la fuziune, se vor face în continuare lucrări de reabilitare-modernizare prin Termoenergetica", a spus Chiriță în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), răspunzând întrebărilor unor membri ai Consiliului înainte de votul asupra hotărârii. 

Finanțele se pregătesc, pentru a treia oară, să scoată de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu aparatele fiscale cu jurnal electronic. De la prima abatere va fi aplicată amendă de până la 10.000 de lei și suspendată activitatea CITEȘTE ȘI Finanțele se pregătesc, pentru a treia oară, să scoată de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu aparatele fiscale cu jurnal electronic. De la prima abatere va fi aplicată amendă de până la 10.000 de lei și suspendată activitatea

Aceștia au atras atenția că încă nici nu a fost finalizată divizarea Companiei Municipale Energetica, a cărei înființare a fost declarată ilegală în justiție.

"Chiar dacă n-a ieșit certificatul de divizare, procesul de divizare este în plină acțiune. În august undeva, cel târziu septembrie vor ieși actele de divizare de la ONRC, de atunci se vor putea contracta auditori externi pentru testul investitorului privat prudent legat de fuziunea dintre Termoenergetica și Energetica Servicii", a precizat Chiriță.

El a justificat fuziunea prin necesitatea de a eficientiza activitatea celor două companii și de a rezolva problema discrepanțelor salariale în privința angajaților lor. Pe de altă parte, Chiriță nu a confirmat și nici infirmat informația că Termoenergetica ar avea în prezent datorii totale de 420 milioane lei către furnizori, însă a ținut să afirme că operatorul nu se află în stare de insolvență.

Potrivit informațiilor Profit.ro, principalul furnizor de agent termic al Capitalei, Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Economiei, a obținut în urmă cu circa o săptămână o decizie a Tribunalului București, prin care Termoenergetica este obligată să îi plătească o factură de peste 151,7 milioane lei, reprezentând contravaloarea agentului termic livrat în cursul lunii martie. Decizia este atacabilă cu cerere în anulare. 

KPMG a închiriat 8.500 metri pătrați în proiectul office Miro, dezvoltat de Speedwell, companie fondată de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen CITEȘTE ȘI KPMG a închiriat 8.500 metri pătrați în proiectul office Miro, dezvoltat de Speedwell, companie fondată de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) a anunțat la începutul anului că proiectul pentru creșterea eficienței energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în municipiul București va putea fi depus până pe 31 decembrie 2020, bugetul fiind de maximum 1,68 miliarde lei.

Tot în prima parte a anului, Termoenergetica a lansat o procedură de achiziție publică pentru înlocuirea a pănă la 31,5 de kilometri de țevi de agent termic primar, tur și retur, din cadrul rețelei de transport a sistemului de alimentare centralizată cu căldură și apă caldă din București.

Pe 30 aprilie, ELCEN anunța că Termoenergetica a acumulat datorii de 398 milioane lei, în doar câteva luni de la preluarea operării rețelei de termoficare din București, și acuza compania că repetă practicile falimentare ale RADET, luând inclusiv în calcul formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență a Termoenergetica.

viewscnt
Afla mai multe despre
termoenergetica insolventa
radet faliment
reabilitare conducte sistem termoficare bucuresti
fonduri ue reabilitare sistem centralizat incalzire bucuresti
termoenergetica elcen
pret caldura