EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom - Cum vede compania dereglementarea pieței de gaze și energie

EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom - Cum vede compania dereglementarea pieței de gaze și energie
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 feb 2024

Dereglementarea pieței de energie, supusă în ultimii ani unei avalanșe legislative de prețuri controlate, cantități stabilite de autorități și diferite supraimpozitări, ar trebui să fie efectuată prin dialog cu actorii din domeniu pentru a se asigura funcționarea corectă a pieței, protecția consumatorilor vulnerabili și securitatea ofertei, spune,  într-un interviu pentru Profit.ro, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Întrebată dacă există riscul extinderii acestor reglementări, majoritatea adoptate temporar pe perioade de 2-3 ani și după 2025, Verchere a evitat să ofere un răspuns tranșant și a preferat să enunțe principiile după care ar trebui să fie făcută dereglementarea sau revenirea la o piață mai apropiată de cea liberă.

FOTO ELCEN a semnat la Washington un acord privind exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureștiului. \ CITEȘTE ȘI FOTO ELCEN a semnat la Washington un acord privind exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureștiului. "Un vis mai vechi de-al nostru se împlinește: aer mai curat și facturi mai mici la întreținere."

“Nu este o întrebare la care eu să răspund, nici măcar n-aș specula. Sunt două aspecte. Primul, evident credem în piața liberă. Al doilea, ar trebui să existe mecanisme de protecție a consumatorilor vulnerabili. Și este important să avem un dialog constructiv cu autoritățile pentru a ne asigura că schimbarea mecanismelor nu va avea consecințe nedorite asupra funcționării pieței”, a declarat CEO-ul OMV Petrom.

În opinia acesteia, dialogul cu autoritățile este important, inclusiv pentru “a ne asigura că piața funcționează corect și că este asigurată securitatea ofertei”.

Și membrul directoratului responsabil pentru gaze și energie, Frank Neel, a avut o opinie similară.

DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere CITEȘTE ȘI DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere

“Nu depinde de noi ce se va schimba. Vom respecta reglementările. Cred că ceea ce comunicăm autorităților este că ar trebui să începem să lucrăm la ceea ce urmează după martie 2025, ar trebui să începem discuțiile între industrie și autoritatea de reglementare și autorități pentru a începe să ne gândim la modul în care am putea trece la o piață liberalizată din martie 2025 încolo”, a precizat acesta.

Neel crede însă că prețul reglementat, de 150 lei/MWh (aproximativ 30 euro/MWh) la care producătorii sunt obligați să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, nu este inferior celui de pe piața liberă și va rămâne în vigoare.

“Prețul pieței de astăzi nu este cu adevărat sub prețul plafonat, este mai degrabă în concordanță cu prețul pieței. Deci, nu ne așteptăm la o modificare a acestui plafon, potențial ar putea exista o modificare a tarifului general pentru populație, dar nu vedem acest lucru în acest moment”. a precizat acesta.

VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de Est CITEȘTE ȘI VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de Est

Referitor la cantitățile pe care OMV Petrom trebuie să livreze la preț reglementat, Neel crede că acestea vor fi mai mici în 2024 decât cele din 2025.

“Reglementatorul (ANRE - n.r.) și Transgaz ar trebui să confirme în februarie cifra finală. Așteptăm două lucruri, de fapt. Alocarea pentru piața reglementată, dar și obligația de stocare pentru modul în care calculăm obligația de depozitare pentru diferiții operatori. În ceea ce privește prognoza, cred că ne așteptăm să fim marginal sub nivelul anului precedent. În principal pentru că există încă o mulțime de gaze în depozite, iar cererea a fost puțin mai mică decât anul precedent. Depinde însă de solicitările furnizorilor de alocare”, a explicat membrul directoratului OMV Petrom responsabil pentru gaze și energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
interviu
verchere
dereglementare
petrol
gaze
omv petrom