EXCLUSIV Prime Batteries Technology pregătește o investiție gigant într-o nouă fabrică lângă București

EXCLUSIV Prime Batteries Technology pregătește o investiție gigant într-o nouă fabrică lângă București

Adrian Polec și fabrica Prime din Cernica

scris 7 nov 2024

Producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, fondat și controlat de antreprenorul român Adrian Polec, pregătește construcția unei noi fabrici, în localitatea Fundulea, care va atrage o investiție de circa 700 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prime Batteries Technology are deja o fabrică de baterii litiu-ion în Cernica, singura de acest fel din țară, începută în 2016, și este deținut, în proporție de circa 99,4%, de Prime Batteries Energy Holding, restul participației fiind la grupul sud-african Metair, care controlează și Rombat – cel mai mare producător de baterii de plumb din România.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Toți ″fotovoltaicii″ scapă de audituri de securitate IT. Propunerea ca distribuitorii să poată interveni în instalațiile prosumatorilor și chiar să le oprească – eliminată și ea CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Toți ″fotovoltaicii″ scapă de audituri de securitate IT. Propunerea ca distribuitorii să poată interveni în instalațiile prosumatorilor și chiar să le oprească – eliminată și ea

La rândul său, Prime Batteries Energy Holding este deținută în proporție de circa 96,5% de Adrian Polec (39 de ani), de circa 1,47% de Vicențiu Ciobanu (31 ani) și de circa 2% de fondul EIT InnoEnergy, co-fondat de Uniunea Europeană, potrivit termene.ro.

Fabrica din Cernica urmează să ajungă până la finalul acestui an la o capacitate de producție de 2 GWh, iar în martie-aprilie 2025 se va recepționa investiția de 230 de milioane de euro în această unitate.

„Avem un teren de 88.000 de metri pătrați în Fundulea pentru care avem deja autorizație să construim o nouă fabrică de baterii, cu o capacitate de 6 GWh. Lucrările vor începe în 2025 sau 2026, iar valoarea de investiție în această unitate de producție va fi de 3 ori mai mare decât în cea din Cernica“, a declarat, pentru Profit.ro, Adrian Polec.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3

În momentul intrării EIT InnoEnergy în acționariatul Prime Batteries, Proft.ro a anunțat că planul companiei este să atingă o capacitate anuală de producție de 8 GWh până în 2026, în urma unor investiții de un miliard de euro.

Anul acesta, compania românească a avansat și ideea unei eventuale listări la bursă pentru atragerea capitalului necesar extinderii producției.

Investiția din Fundulea vine în contextul în care România tocmai a pierdut investiția-gigant anunțată la Galați de compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), un plan de investiții în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru construirea unei fabrici de baterii electrice pentru industria auto, iar producătorul german de baterii Varta a decis să amâne investiția strategică de un miliard de euro într-o nouă unitate de producție de baterii pentru mașini electrice în România.

Prime Batteries Technology a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 41,3 milioane de euro, dublu față de rezultatele anului anterior, și un profit net de 8,5 milioane euro cu un număr mediu de 104 salariați.

EXCLUSIV Argo Group, odată cel mai mare proprietar de mall-uri din România, controlat de cea mai mare bancă din Franța și un ex-vice Deutsche Bank, își pregătește ieșirea de pe piață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Argo Group, odată cel mai mare proprietar de mall-uri din România, controlat de cea mai mare bancă din Franța și un ex-vice Deutsche Bank, își pregătește ieșirea de pe piață

Fabrica românească are deja o colaborare economică cu Mercedes-Benz Energy, o subsidiară a grupului german Mercedes-Benz specializată pe furnizarea de sisteme de stocare a energiei electrice, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

Adrian Polec a semnat anul acesta un contract important și cu grupul Monsson, deținut de „regele eolienelor“ Monaco Emanuel Muntmark, care a avut drept urmare conectarea la rețeaua națională a celei mai mari capacități de stocare a energiei electrice în baterii din România. Mai exact, Prime Batteries furnizează bateriile pentru unitatea de stocare construită în județul Constanța de către Monsson și care face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii.

Fondul EIT InnoEnergy este recunoscut ca un important investitor care face plasamente la începutul unei afaceri noi. Până acum a investit 690 de milioane de euro în peste 200 de companii care se estimează că vor genera venituri de 110 miliarde de euro și vor salva 2,1 giga tone de emisii de CO2 anual până în 2030. Fondul, înființat în 2010 de Institutul European de Inovare și Tehnologie, are 38 de acționari printre care ING, Volkswagen, grupul francez TotalEnergies, gigantul imobiliar francez Groupe IDEC, Siemens, Engie, Schneider Electric, EDF, Capgemini și o serie de universități europene cu renume.

În vara lui 2021, EIT InnoEnergy a semnat un memorandum cu Guvernul României pentru realizarea și implementarea unei strategii naționale pentru baterii, urmând să perfecționeze sau recalifice aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii ani.

Premierul Ciucă de la acea vreme a anunțat că obiectivul Guvernului este să atragă investiții de cel puțin 2 miliarde euro în sectorul bateriilor în următorii 5 ani.

EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro

Valoarea pieței globale a bateriilor este așteptată să se dubleze în următorii ani, pe măsură ce cererea pentru baterii litiu-ion crește rapid, fiind cel mai râvnit tip de stocare a energiei pentru sectoarele auto și energetic. Astăzi, Europa este puternic dependentă de importul de metale din categoria pământurilor rare și are nevoie de mult mai multe baterii decât produce. Planul Uniunii Europene este să devină al doilea producător de baterii din lume după China până în 2025.

Investițiile lui Adrian Polec nu se limitează la piața energiei. El este și proprietarul grupului APX Hotels, care administrează 5 hoteluri de 4 stele: boutique hotelurile Venis, din apropierea ambasadei Elveției, și Filitti, din apropierea Pieței Națiunilor Unite, Union Plaza din zona Unirii, toate în centrul Bucureștiului, plus complexul hotelier Wolkendorf din satul brașovean Vulcan și Hermanns Hotel din Sibiu. El are în continuare planuri de extindere în acest domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
prime battteries technology
adrian polec