EXCLUSIV Antreprenorul român Adrian Polec, proprietarul singurei fabrici de baterii litiu-ion din România, a început o colaborare cu Mercedes-Benz Energy. Plănuiește investiții masive în două noi fabrici

EXCLUSIV Antreprenorul român Adrian Polec, proprietarul singurei fabrici de baterii litiu-ion din România, a început o colaborare cu Mercedes-Benz Energy. Plănuiește investiții masive în două noi fabrici

Adrian Polec și fabrica Prime din Cernica

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 27 iun 2022

Mercedes-Benz Energy, subsidiară a grupului german Mercedes-Benz, specializată în furnizarea de sisteme de stocare a energiei electrice, a început o colaborare economică cu producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, fondat și controlat de Adrian Polec, ce presupune furnizarea de soluții tehnice de stocare a energiei electrice regenerabile produsă de parcurile fotovoltaice și eoliene din Europa, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Franz Schilling, șeful departamentului de vânzări al Mercedes-Benz Energy, a vizitat, recent, fabrica Prime Batteries Technology din Cernica, cu o capacitate anuală de producție de 200 MWh. Fabrica românească a fost fondată în 2016 și este deținută în proporție de circa 70% de Adrian Polec (37 de ani), circa 20% de Florentin Vincențiu Ciobanu și 10% de grupul sud-african Metair, care controlează și Rombat – cel mai mare producător de baterii de plumb din România.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Grupul Metair a intrat, inițial, în afacerea Prime Batteries Technology prin intermediul Rombat, care a plătit în 2018 un milion de euro pentru 35% din părțile sociale ale firmei, într-o tranzacție anunțată de Profit.ro. În luna mai a acestui an, Metair a intrat direct în companie, dar și-a diminuat participația la 10%.

Prime Batteries Technology a ajuns, în 6 ani, la o cifră de afaceri de circa 7,8 milioane de euro și plănuiește să își extindă capacitatea de producție la 6GWh prin alte două noi centre de producție care vor fi amplasate pe teritoriul României, pentru a putea acoperi cererea mare de baterii litiu-ion din Europa.

„Estimările făcute de noi arată că avem nevoie de o creștere a capacității anuale de producție de baterii litiu-ion Prime la 6 GWh. În  acest mod, ne dorim să aducem România pe lista scurtă a țărilor producătoare de baterii litiu-ion din întreaga lume“, a declarat, pentru Profit.ro, Adrian Polec.

EXCLUSIV Statul se pregătește să scoată pe piață o bucată valoroasă din Ferma Regală Băneasa, confiscată de la Remus Truică și Prințul Paul al României CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul se pregătește să scoată pe piață o bucată valoroasă din Ferma Regală Băneasa, confiscată de la Remus Truică și Prințul Paul al României

Producătorul este în curs de aprobare a documentațiilor pentru extinderea capacității de producție a fabricii din Cernica până la 1,5 GWh, echivalentul a circa 6.000 de celule de baterii pe an. Investiția este estimată la circa 250 de milioane de euro și va fi susținută din fonduri proprii și credite bancare.

Planul de extindere al Prime Batteries Technology este cuprins și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în care se estimează că punerea în funcțiune a noilor fabrici de baterii va majora veniturile producătorului la peste 161 de milioane de euro în 2023 și aproape 260 de milioane de euro în 2028, iar profitul operațional este așteptat să ajungă la peste 42 de milioane de euro în 2023 și aproape de 195 de milioane de euro în 2028.

Adrian Polec spune că, momentan, așteaptă publicarea finală a ghidului privind accesarea fondurilor din PNRR.

El mai adaugă faptul că, prin investițiile  pe care le va realiza în Romania în următorii doi ani, inclusiv prin parteneriatul cu Mercedes-Benz Energy, compania Prime Batteries Technology se va angrena în lanțul european industrial verde pentru a atinge obiectivele UE de decarbonizare și de obținere rapidă a unei infrastructuri energetice bazate pe tehnologiile neconvenționale la nivel național și european.

EXCLUSIV Familia Arora, acționară a grupului de francize de modă Peeraj, intră pe piața imobiliară, ca dezvoltator de proiecte rezidențiale boutique de lux. Primul este lângă kilometrul 0, pe un teren de la Intercontinental CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Arora, acționară a grupului de francize de modă Peeraj, intră pe piața imobiliară, ca dezvoltator de proiecte rezidențiale boutique de lux. Primul este lângă kilometrul 0, pe un teren de la Intercontinental

Și producătorul german de baterii Varta a ales România pentru o investiție strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producție de baterii pentru mașini electrice.

Adrian Polec este și proprietarul grupului APX Hotels care administrează 6 hoteluri de 4 stele: boutique hotelurile Venis, din apropierea ambasadei Elveției, și Filitti, din apropierea Pieței Națiunilor Unite, Union Plaza din zona Unirii, toate în centrul Bucureștiului, plus complexul hotelier Wolkendorf din satul brașovean Vulcan, Hermanns Hotel și Libra din Sibiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian polec
prime batteries technology
mercedes benz energy