EXCLUSIV VIDEO&FOTO Un pionier al industriei solare fondat în 1945 în Austria de un sas sibian refugiat de război, ajuns la vânzări de 1 miliard euro, se întoarce la origini

EXCLUSIV VIDEO&FOTO Un pionier al industriei solare fondat în 1945 în Austria de un sas sibian refugiat de război, ajuns la vânzări de 1 miliard euro, se întoarce la origini

Gunther Fronius în 1945. Decedat în 2015, la vârsta de 107 ani. Foto https://www.fronius.com/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 mai 2023

Fronius, un grup de familie fondat în 1945 în Austria de un sas din Sibiu refugiat de război, extins între timp masiv în multe țări și devenit, în anii ’90, unul dintre pionierii industriei fotovoltaice europene, bine cunoscut pe plan local în special ca dezvoltator și producător de invertoare pentru sisteme de panouri solare, dar și de echipamente și soluții automatizate de sudură, și-a înființat subsidiară în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Administrator este Elisabeth Engelbrechtsmüller-Strauß, CEO-ul grupului Fronius și nepoată a fondatorului Günter Fronius, decedat în 2015, la vârsta de 107 ani.

EXCLUSIV FOTO Un miliardar olandez veteran al industriei petroliere și cu fond de investiții în energie, care a preluat un business de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, ridică fabrică de hidrogen verde la Călărași prin PNRR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un miliardar olandez veteran al industriei petroliere și cu fond de investiții în energie, care a preluat un business de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, ridică fabrică de hidrogen verde la Călărași prin PNRR

Ea a preluat conducerea în 2012 de la mama și unchiul său, Brigitte Strauß și Klaus Fronius, copiii lui Günter Fronius, care s-au aflat în fruntea companiei între 1980 și 2011.

FOTO Ecovillas lansează un proiect imobiliar în nordul Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Ecovillas lansează un proiect imobiliar în nordul Capitalei

Fronius este deja activ în România de mai mulți ani. Primele sisteme fotovoltaice cu tehnologie Fronius au fost instalate în România încă din 2013. România a fost una dintre piețele solare emergente din Europa. Asta a dus și la o enormă creștere a cererii pentru Fronius.

Fronius România SRL a fost înființată pentru a fi și mai aproape de clienții noștri și pentru a face față complexității în creștere a integrării producție-consum în sectorul energetic. Vrem să extindem în continuare rețeaua de parteneri Fronius. Pentru a asigura calitatea necesară pentru deținătorii de sisteme fotovoltaice, oferim training tehnic și consultanță personalizată″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Fronius.

Boom-ul fotovoltaic mondial a făcut ca grupul Fronius să ajungă la vânzări totale globale de 1 miliard de euro anul trecut, din care două treimi în cadrul diviziei de energie solară. Pentru anul acesta, compania își propune să majoreze producția de invertoare cu 65%, de la 32.000 la 52.000 de unități pe lună, având bugetate investiții de 233 milioane euro în 2023, după cele de 187 milioane euro din 2022.

Elon Musk lansează un atac dur la adresa lui George Soros, despre care spune că „urăște umanitatea” și „vrea să erodeze însăși structura civilizației” CITEȘTE ȘI Elon Musk lansează un atac dur la adresa lui George Soros, despre care spune că „urăște umanitatea” și „vrea să erodeze însăși structura civilizației”

În prezent, grupul are peste 7.000 de angajați, din care 4.500 în Austria, și a anunțat că intenționează să angajeze anul acesta încă circa 1.300 (800 în Austria).

Fronius deține unități industriale, de cercetare și logistice în Austria, la Wels, Thalheim, Sattledt și Steinhaus, în Republica Cehă, la Krumlov, și în Statele Unite, la Portage, Indiana. Compania are subsidiare în peste 30 de țări, precum și reprezentanțe sau parteneriate de vânzări în alte circa 60, inclusiv România.

Business-ul Fronius include trei segmente, respectiv echipamente și componente pentru producția de energie fotovoltaică, soluții de sudură automatizată și tehnologie de încărcare a bateriilor.

ANPC nu știe ce sunt anuitățile și de ce consumatorii iau credite în rate egale. Fără acestea nu s-ar califica la împrumuturi cu rate descrescătoare CITEȘTE ȘI ANPC nu știe ce sunt anuitățile și de ce consumatorii iau credite în rate egale. Fără acestea nu s-ar califica la împrumuturi cu rate descrescătoare

Fondatorul Günter Fronius s-a născut în 1907 la Sibiu, într-o familie de sași, și și-a făcut primele studii la Sighișoara, inclusiv o școală comercială, precum și una de ucenici electricieni. Ulterior, a obținut diplomă de inginer la Universitatea Tehnică din Wroclav (Polonia de astăzi), pe atunci parte a Imperiului German.

Ca militar în armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, a fost detașat ca expert în energetică la hidrocentrala Dnipro de lângă Zaporojie, Ucraina, atunci parte a URSS.

Sfârșitul războiului l-a prins pe frontul din Transilvania, Günter Fronius refugiindu-se în Austria, la Pettenbach. Acolo a deschis în 1945, alături de soția sa Friedl, un mic atelier de lucrări și reparații electrice, ocupându-se în principal de baterii și punând la punct o tehnologie de încărcare și refolosire a acestora. Firma s-a dezvoltat și extins ulterior prin inovații în domeniul soluțiilor de automatizare pentru lucrări de sudură.

Euronext, cel mai mare operator bursier european, ia în calcul România, cel mai mare exportator de porumb din UE, ca punct de livrare pentru contractele futures pe porumb CITEȘTE ȘI Euronext, cel mai mare operator bursier european, ia în calcul România, cel mai mare exportator de porumb din UE, ca punct de livrare pentru contractele futures pe porumb

Implicarea în industria solară, incipientă la acea dată, a survenit în prima parte a anilor ’90. ″În acel moment ne simțeam ca niște <hoți de electricitate>. Sudura înseamnă consum mare de energie. Încărcarea bateriilor – consum imens de energie. Ne-am gândit: n-ar fi grozav să putem să injectăm energie electrică înapoi în rețea?″, rememora, cu câțiva ani în urmă, fostul managing partner Klaus Fronius.

Primul invertor fotovoltaic Fronius, numit ″Sunrise″, a fost dezvoltat în 1995, producția fiind atunci de maximum 2 unități pe săptămână, față de peste 1.000 pe zi în prezent.

Potrivit biografiilor sale publice, fondatorul Günter Fronius a rămas atașat de rădăcinile sale transilvănene, inclusiv prin intermediul Asociației Sașilor Transilvăneni din Austria Superioară.

viewscnt
Afla mai multe despre
invertoare solare
panouri fotovoltaice
fronius
gunther fronius