Producătorul de țevi fără sudură cu diametre mici Silcotub, una dintre cele mai importante companii industriale din România, controlată de gigantul multinațional Tenaris, listat la bursele din New York și Milano, intenționează să își construiască un parc fotovoltaic la oțelăria pe care o operează la Călărași, compania obținând recent și licență de furnizor de energie electrică din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Silcotub are în plan ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de peste 21 MW, pe un teren de 25 de hectare de lângă unitatea de producție siderurgică de la Călărași.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Valoarea investiției este estimată la circa 16 milioane euro, iar durata de implementare – la un an și jumătate.
″Scopul acestei investiții este de a produce energie electrică din surse regenerabile, energie utilizată de procesul de producere a oțelului în cuptorul cu arc electric. Producția medie anuală de energie generată va fi de aproximativ 28 GWh/an. (…) Surplusul de energie electrică produsă față de cea consumată poate fi vândut terților″, se arată într-un document.
Oțelăria Silcotub Călărași. Sursă foto: Google Maps, Flavian Ioniță
Companiei controlate de Tenaris i s-a aprobat deja PUZ-ul pentru proiectul de parc fotovoltaic de către autoritatea locală, Silcotub depunând și documentele necesare obținerii aprobărilor legale de mediu.
Proiectul solar de la Călărași al Silcotub a fost înscris și în competiția pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de la Ministerul Energiei, dedicată majorării capacității instalate de producție de energie regenerabilă a României.
Oțelăria Silcotub Călărași. Sursă foto: captură canal YouTube Guvernul României
Silcotub SA operează fabrica de țevi din Zalău, oțelăria din Călărași, fabrica de prăjini de pompare din Câmpina, centre de servicii în Ploiești și Cluj-Napoca și un centru de colectare a fierului vechi în Popești Leordeni, având birouri comerciale în București.
Conform celor mai recente date publice disponibile, compania a terminat anul 2021 cu profit net de aproape 259 milioane lei, la venituri totale de 2,89 miliarde lei și cu circa 1.700 de angajați. Grupul-mamă Tenaris a înregistrat în 2022 profit net de peste 2,5 miliarde dolari, la vânzări totale de 11,7 miliarde dolari.