Experți ai UE vor afirma că Uniunea ar trebui să clasifice energia nucleară ca fiind o investiție verde

Experți ai UE vor afirma că Uniunea ar trebui să clasifice energia nucleară ca fiind o investiție verde

Sursa foto: Artem Samokhvalov / dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2021

Un raport către Comisia Europeană spune că nu există dovezi bazate pe știință că energia nucleară dăunează mai mult sănătății umane decât alte tehnologii de producere a energiei electrice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Experții care trebuie să stabilească dacă Uniunea Europeană ar trebui să clasifice energia nucleară drept o investiție verde vor afirma că acest carburant se califică a fi durabil, potrivit unui document obținut de Reuters, preluat de News.ro.

Comisia Europeană încearcă să finalizeze o evaluare care va decide care activități economice pot fi etichetate ca investiții durabile în UE, în funcție de respectarea unor criterii stricte de mediu.

Transelectrica distribuie un dividend cu randament de 3% CITEȘTE ȘI Transelectrica distribuie un dividend cu randament de 3%

Consilierii experți de la Bruxelles, erau divizați anul trecut, dacă energia nucleară merită o etichetă ecologică, recunoscând că, deși produce emisii foarte scăzute de CO2 care duc la încălzirea planetei, este nevoie de mai multe analize privind impactul asupra mediului avut de deșeurie radioactive.

Comisia a solicitat Centrului Comun de Cercetare (CCR), divizia sa de experți științifici, să realizeze un raport în această problemă.

Nuclearelectrica distribuie dividende de aproape 100 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica distribuie dividende de aproape 100 de milioane de euro

Un proiect al raportului, văzut de Reuters și care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, afirmă că energia nucleară merită o etichetă verde. ”Analizele nu au dezvăluit nicio dovadă bazată pe știință că energia nucleară dăunează mai mult sănătății umane sau mediului decât alte tehnologii de producere a energiei electrice”, afirmă raportul.

Depozitarea deșeurilor nucleare în formațiuni geologice adânci este considerată ”adecvată și sigură”, potrivit experților, făcând referire la țări, cum ar fi Franța și Finlanda, care se află în etape avansate de dezvoltare a acestor situri.

RCS&RDS nu a reușit să \ CITEȘTE ȘI RCS&RDS nu a reușit să "spargă" monopolurile de distribuție a energiei. Grupul lui Teszari a pierdut definitiv războiul cu ANRE, Guvernul, Enel, Electrica și E.ON

Două comisii de experți vor examina concluziile CCR timp de trei luni, înainte ca Executivul UE să ia o decizie finală. Comisia Europeană a refuzat să comenteze proiectul de document.

Țările UE sunt împărțite în privința energiei nucleare. În această lună, Franța, Ungaria și alte cinci țări au cerut Comisiei să sprijine energia nucleară în politicile sale, inclusiv în domeniul taxonomiei. Alte state, între care Austria și unele grupuri ecologiste, se opun combustibilului nuclear, indicând că deșeurile sunt periculoase și semnalând întârzierile și costurile tot mai mari ale proiectelor recente. ”Industria nucleară este disperată pentru fonduri, întrucât energia nucleară este prea costisitoare, iar noile proiecte se evaporă”, a declarat Silvia Pastorelli, consilierul pentru politici UE al Greenpeace.

Țările UE sunt, de asemenea, împărțite cu privire la modul în care taxonomia ar trebui să trateze investițiile în gaze naturale. După ce un plan de a excludere a gazelor a fost respins de țările pro-gaze, Comisia a elaborat luna aceasta planuri de etichetare a anumitor gaze ca fiind sustenabile - împărțind țările între cei care susțin combustibilul ca alternativă la cărbunele mai poluant și cei care spun că apariția unor centrale noi pe gaze riscă să mențină emisiile timp de decenii, împiedicând obiectivele climatice.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană