Exporturile de gaze ale Gazprom spre România au încetinit în noiembrie, dar rămân la un nivel record

Exporturile de gaze ale Gazprom spre România au încetinit în noiembrie, dar rămân la un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2021

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom au crescut cu 6,6% în ritm anual, până la 171,5 miliarde metri cubi, în primele 11 luni ale acestui an, ceea ce înseamnă o încetinire comparativ cu ritmul de creștere de 10,4% înregistrat în primele zece luni, arată datele publicate recent de grupul rus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O tendință similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor spre România, care au crescut cu 221,8% în primele 11 luni ale acestui an, după ce în primele 10 luni au înregistrat o creștere de 272,2% în ritm anual, scrie Agerpres.

TOP Cele mai scumpe orașe din lume. Tel Aviv depășește Parisul CITEȘTE ȘI TOP Cele mai scumpe orașe din lume. Tel Aviv depășește Parisul

Gazprom nu a dezvăluit cifrele referitoare la cantitățile de gaze livrate fiecărei țări însă, procentual, livrările de gaze ale Gazprom spre România au înregistrat cea mai mare creștere din rândul tuturor piețelor. Alte state unde livrările Gazprom au înregistrat creșteri semnificative sunt Serbia (85,8%), Slovenia (53,9%) și Bulgaria (43,8%).

"Țărilor spre care Gazprom a exportat deja mai multe gaze naturale decât pe întreg parcursul anului 2020, Germania, Turcia, Italia, Bulgaria, România și Serbia, li s-au adăugat în luna noiembrie Grecia, Slovenia, Elveția, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina", a subliniat Gazprom.

Anul trecut, vânzările Gazprom în Europa și Turcia au scăzut la 175 miliarde metri cubi, în contextul în care cererea de gaze a fost afectată de pandemia de COVID-19, iar pentru acest an grupul rus se așteaptă ca vânzările sale în Europa și Turcia să urce la 183 miliarde metri cubi.

Potrivit datelor publicate anterior, grupul rus Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019. Conform acestor date, România este unul dintre cei mai mici clienți ai Gazprom din regiune, în condițiile în care anul trecut Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de metri cubi și Serbia o cantitate de 1,346 miliarde de metri cubi.

Companiile românești nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, și WIEE, un joint-venture între Gazprom și nemții de la Wintershall. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze