Exporturile de gaze naturale ale Azerbaidjanului spre Europa vor crește în 2023

Exporturile de gaze naturale ale Azerbaidjanului spre Europa vor crește în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2022

Azerbaidjanul intenționează să majoreze ușor exporturile sale de gaze naturale spre Europa, în 2023, a afirmat președintele țării, Ilham Aliyev, în condițiile în care Bruxelles-ul caută să înlocuiască livrările de energie, în scădere, din Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conform agenției ruse de presă Interfax, Ilham Aliyev a declarat sâmbătă că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa ar urma să crească anul viitor la "cel puțin" 11,6 miliarde metri cubi (bcm), de la un nivel estimat de 11,3 bcm anul acesta. În 2021, țara a livrat Europei 8,2 bcm de combustibil, scrie Agerpres.

Compania Municipală Parking va putea dispune ridicarea autovehiculelor staționate neregulamentar - proiect CITEȘTE ȘI Compania Municipală Parking va putea dispune ridicarea autovehiculelor staționate neregulamentar - proiect

Exporturile totale de gaze naturale ale Azerbaidjanului, inclusiv livrările către Turcia, ar urma să crească anul viitor la aproximativ 24 bcm, de la 19 bcm în 2021, a explicat Aliyev, citat de Interfax.

Joi, Gazprom a anunțat că exporturile sale către țările din afara Comunității Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 45,1%, la 97,8 bcm, în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie, față de perioada similară din 2021.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantitățile reduse de gaze pe care le dă acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricții, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, susține Agenția Internațională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

De asemenea, sâmbătă a fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. Acordul va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

viewscnt
Afla mai multe despre
azerbaidjan
gaze