Facilități introduse pentru producătorii de energie pe cărbune. De măsură ar putea beneficia și alte companii din sectorul energetic

Facilități introduse pentru producătorii de energie pe cărbune. De măsură ar putea beneficia și alte companii din sectorul energetic
scris 28 dec 2018

Producătorii de energie pe bază de cărbune, care folosesc cărbune din producția proprie, pot fi scutiți de obligația de cumpărare de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile pentru electricitatea consumată în extracția, prepararea, și manipularea cărbunelui, potrivit unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis. Măsura a fost propusă de actuala putere pentru a ajuta Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara, precum și CET Govora, companii controlate de stat. 

În acest scop, mai mulți parlamentari din arcul guvernamental au elaborat un proiect de modificare a Legii privind sistemul de promovare a energiei regenerabile. Proiectul a fost adoptat de Parlament la finele lunii noiembrie.

Din formularea popusă și adoptată rezultă însă că de scutirea de certificate verzi ar putea beneficia și producătorii de energie pe bază de gaze naturale care folosesc ca materie primă gaze din producția proprie, OMV Petrom și Romgaz, pentru energia electrică consumată în procesul de extracție a gazelor care alimentează centralele în cogenerare Brazi și Iernut ale celor două companii.

Serinus, controlată de miliardarul polonez Kulczyk, semnează primul acord pentru vânzarea gazelor produse în România. Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie, cumpără producția pe un an CITEȘTE ȘI Serinus, controlată de miliardarul polonez Kulczyk, semnează primul acord pentru vânzarea gazelor produse în România. Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie, cumpără producția pe un an

"Cantitatea de energie electrică pentru care se stabilește obligația de achiziție de certificate verzi include (...) b) energia electrică utilizată de către un producător de energie electrică pentru consumul final propriu, altul decât consumul tehnologic și altul decât consumul necesar pentru extracția, prepararea și manipularea materiilor prime folosite la producerea energiei electrice, în cazul unui producător de energie electrică care are în componența sa și extracția, prepararea și manipularea materiilor prime folosite la producerea energiei electrice, indiferent de poziția locului de consum și de modalitatea de transport a materiei prime extrase", este modificarea adoptată de Parlament și promulgată.

Complexul Energetic Oltenia, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 78% din acțiuni, a făcut demersuri la Guvern pentru ca acesta să încerce să convingă autoritățile UE să includă activitatea de extracție a lignitului folosit în producția de energie pe lista sectoarelor economice care pot beneficia de reducerea obligației de a subvenționa producția de energie din surse regenerabile prin achiziția de certificate verzi, însă fără succes.

Complexul voia să beneficieze de ajutorul de stat instituit în 2014, care constă în reducerea cu procente cuprinse înte 40% și 85% a cotei anuale obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile pentru marii consumatori de energie electrică din economia românească. Printre beneficiarii acestui ajutor de stat se numără companii precum Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Silcotub Zalău, Carpat Cement, Rompetrol Rafinare, Linde Gaz, Holcim, OMV Petrom, Azomureș sau Saint Gobain. Facilitatea a devenit posibilă în urma adoptării în 2014 de către autoritățile de la Bruxelles a unui set de orientări privind ajutoarele de stat în energie și protecția mediului.

Facilități introduse pentru producătorii de energie pe cărbune. De măsură ar putea beneficia și alte companii din sectorul energetic
Facilități introduse pentru producătorii de energie pe cărbune. De măsură ar putea beneficia și alte companii din sectorul energetic

Va deveni ANRE o \ CITEȘTE ȘI Va deveni ANRE o "agenție de prestații sociale" cu buget cât al SRI? Vâlcov: Impozitul de 2% pe cifra de afaceri din energie și gaze va fi folosit pentru ajutorarea consumatorilor vulnerabili

"Pentru anul 2016, efortul financiar al Complexului Energetic Oltenia pentru îndeplinirea obligației de cumpărare de certificate verzi pentru consumul de energie electrică al exploatărilor miniere este de 20.546.999,23 lei, cu o pondere de 0,63% în costul unitar (de producție – n.r.) de 194,78 lei/MWh, ceea ce pentru o energie electrică netă fără autofurnizare de 11,606 TWh înseamnă aproximativ 1,77 lei/MWh influență în costul unitar. Această influență este transferată integral în prețul de vânzare", se arăta în expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii promovării energiei regenerabile.

Potrivit ANRE, Complexul Energetic Oltenia are pentru 2018 obligația de a achiziționa în total 63.260 de certificate verzi, ceea ce înseamnă o plată de cel puțin 8,5 milioane lei, la un preț minim al certificatului verde stabilit la 131,3 lei/bucată. Complexul Energetic Hunedoara trebuie să cumpere 6.679 certificate verzi (circa 877.000 lei), CET Govora – 29.773 (3,9 milioane lei), OMV Petrom – 94.791 (12,4 milioane lei), iar Romgaz – 14.409 (1,89 milioane lei).

Acestea reprezintă obligațiile totale de achiziție de certificate verzi ale companiilor menționate, nu doar cele aferente consumului de energie din extracția de cărbune, respectiv gaze naturale. 

Companiile care trebuie să achiziționeze certificate verzi vor fi obligate să cumpere cel puțin 50% dintre acestea de pe piața anonimă spot de certificate verzi, cu excepția contractelor bilaterale încheiate anterior intrării în vigoare a OUG 24/2017 și/sau a numărului de certificate verzi transferate din contul de producător în cel de furnizor pentru situația când operatorul economic cu obligație de achiziție de certificate verzi este și producător, și furnizor. În plus, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va crește etapizat de la 11 euro/MWh, cât este în prezent, până la 14,5 euro în anul 2022, potrivit ultimelor modificări aprobate de Parlament la Legea promovării energiei regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie carbune
carbune
certificate verzi
energie regenerabila
pret energie
factura energie
omv petrom
romgaz
complexul energetic oltenia
complexul energetic hunedoara
cet govora