EXCLUSIV Surpriză în textul OUG: și companiile de gaze naturale vor datora ANRE impozit de 2% din cifra de afaceri. Încă o lovitură pentru Romgaz și OMV Petrom, dar și pentru Transgaz, distribuitori și furnizori

EXCLUSIV Surpriză în textul OUG: și companiile de gaze naturale vor datora ANRE impozit de 2% din cifra de afaceri. Încă o lovitură pentru Romgaz și OMV Petrom, dar și pentru Transgaz, distribuitori și furnizori
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 dec 2018

Nu doar companiile din sectorul energiei electrice, ci și cele din domeniul gazelor naturale, precum și cele din cogenerare, dar doar pentru partea de energie electrică, nu și pentru cea termică, vor datora ANRE o contribuție bănească egală cu 2% din cifra lor de afaceri, potrivit textului ordonanței de urgență adoptate azi de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

"Contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare  pentru  componenta energia electrică, al gazelor naturale, este egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE, cifră de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al președintelui ANRE cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză", stipulează OUG, obținută de Profit.ro. Asta înseamnă încă o lovitură pentru producătorii de gaze, care au de suportat și plafonarea prețului, dar și pentru transportatorul Transgaz, pentru distribuitori și pentru furnizori.

Anul acesta, potrivit reglementărilor ANRE, toți furnizorii de gaze naturale au plătit ANRE un tarif de 0,56 lei/1.000 mc de gaze furnizați pentru activitatea desfășurată, adică de 0,053 lei/MWh, la o putere calorifică superioară de 10,55 MWh/1.000 mc.

Tarifele de desfășurare a activității ale Transgaz și ale distribuitorilor de gaze, cei mai mari fiind Engie și E.ON, au fost în 2018 de 0,029 lei/MWH, respectiv de 0,040/MWh. În cazul operatorilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, Romgaz și Depomureș, controlat de Engie, tariful către ANRE a fost 0,044 lei/MWh.

Vâlcov: ANCOM va digitaliza administrația statului cu banii de la operatorii telecom, care vor achita o taxă de 3% CITEȘTE ȘI Vâlcov: ANCOM va digitaliza administrația statului cu banii de la operatorii telecom, care vor achita o taxă de 3%

Varianta inițială a proiectului de OUG prevedea că "Contribuția bănească percepută de la operatori economici care desfășoară activități în domeniul energiei electrice și termice este egală cu 3% din cifra de afaceri realizată de aceștia".

În conferința de presă de după ședința de Guvern în care s-a adoptat OUG, consilierul de stat Darius Vâlcov a declarat inițial că toți operatorii din sectorul energiei electrice și termice vor datora acest impozit, nefiind exceptați nici furnizorii de căldură pentru populație, adică nici centralele producătoare de energie termică, nici transportatorii și distribuitorii de agent termic de tip RADET. Ulterior, consilierul premierului Dăncilă a revenit asupra declarației și a precizat că impozitul "nu se va aplica și pentru termie"

"Nivelul a fost redus de la 3% la 2% după discuții cu companiile energetice", a spus Vâlcov.

El a prezentat și două exemple menite să arate ce taxe mici plătesc companiile energetice la bugetul de stat, arătând că furnizorul și distribuitorul de gaze Engie, controlat de grupul francez omonim, ar fi plătit anul trecut, sub formă de impozit pe profit, un procent de 0,9 la mie din cifra de afaceri, iar Electrica Furnizare din grupul Electrica, unde Ministerul Energiei deține 48% din acțiuni – unul de 0,7 la mie.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit cifra de afaceri energie
impozit cifra de afaceri gaze naturale
anre
valcov
contributie financiara anre