Fondul suveran al Norvegiei și Franklin Templeton au vândut acțiuni Petrom de peste 20 mil. lei

Fondul suveran al Norvegiei și Franklin Templeton au vândut acțiuni Petrom de peste 20 mil. lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 dec 2015

Fondul suveran de pensii al Norvegiei, alimentat din venituri din petrol și gestionat de banca centrală a țării, și mai multe fonduri de investiții controlate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au vândut marți la BVB acțiuni OMV Petrom în valoare totală de 20,6 milioane lei, reprezentând cumulat circa 0,12% din titlurile producătorului de țiței și gaze, la prețul de 0,3 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul de pensii al Norvegiei a vândut acțiuni OMV Petrom în valoare de 1,28 milioane lei, circa 0,07% din capitalul companiei. La finalul anului trecut, fondul controla 0,37% din OMV Petrom, deținere în valoare de 23,17 milioane dolari (85,4 milioane lei), potrivit raportului anual pe 2014 al fondului.

Fondul suveran de pensii al Norvegiei mai avea în portofoliu acțiuni ale Băncii Transilvania, BRD, Conpet, BVB, Electrica SA, Nuclearelectrica, Transelectrica și Transgaz.

Fondurile de investiții ale Franklin Templeton au vândut, marți, acțiuni OMV Petrom de 19,33 milioane lei, prin intermediul a patru tranzacții, cea mai mare cifrându-se la 18,16 milioane lei.

În ultima săptămână, titlurile OMV Petrom au cunoscut o ușoară revenire, apreciindu-se cu 4,7%, de la un minim de 0,2890 lei/acțiune la un maxim de 0,3025 lei/acțiune. Anul acesta, prețul acțiunilor companiei a scăzut cu peste 26%, din cauza prăbușirii cotațiilor mondiale la țiței.

OMV Petrom a consemnat pierderi în trimestrul al treilea al anului, cifrate la 46 milioane lei, față de un câștig de 691 milioane lei în trimestrul al doilea și de peste 1 miliard de lei în trimestrul corespunzător din 2014, iar profitul net pe primele nouă luni din 2015 a scăzut la mai puțin de jumătate comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, respectiv la 991 milioane lei.

Petrom este cea mai importantă deținere din portofoliul Fondului Proprietatea administrat de Franklin Templeton. FP controlează aproape 19% din acțiunile OMV Petrom, valoarea deținerii fiind de peste 3,6 miliarde lei la 30 septembrie 2015 și reprezentând 30% din activul net al Fondului Proprietatea.

În septembrie, acționarii OMV Petrom, cu excepția statului român, care deține 20,64% din titlurile companiei, au aprobat listarea OMV Petrom pe bursa din Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit.

Convocarea AGA în vederea discutării listării secundare a OMV Petrom la Londra prin certificate de depozit a fost anunțată de companie pe 19 august. În aceeași zi, concomitent, administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a anunțat că FP continuă să analizeze opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participației la OMV Petrom, inclusiv prin intermediul unei oferte publice atât de acțiuni, cât și de certificate de depozit având drept suport acțiuni, acestea urmând să fie listate pe London Stock Exchange.

În octombrie, însă, managerul FP, Greg Konieczny, a declarat că nu are sens ca listarea la Londra a OMV Petrom să se facă înainte ca prețul țițeiului să reintre pe o traiectorie ascendentă, deoarece cotația acțiunilor OMV Petrom de la acea dată face vânzarea acestora neavantajoasă.

De la acea declarație și până în prezent, titlurile OMV Petrom au mai pierdut 12% din valoare, iar țițeiul Brent s-a ieftinit cu nu mai puțin de 31%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
pret petrol
pret titei
titei brent
fondul proprietatea