FOTO Detaliile tranzacției de peste 91 milioane euro de la Mintia. Condiții impuse investitorului pentru 1 miliard euro

FOTO Detaliile tranzacției de peste 91 milioane euro de la Mintia. Condiții impuse investitorului pentru 1 miliard euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 ian 2023

Mass Global Energy Rom, compania înființată în martie anul trecut în România și controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, care și-a adjudecat la licitație în august 2022 activele fostei termocentrale Mintia din cadrul Complexul Energetic Hunedoara, tranzacție finalizată recent prin plata integrală a prețului convenit, de peste 91 milioane euro plus TVA, a primit undă verde pentru preluare și de la structura guvernamentală care analizează și autorizează investițiile străine directe non-UE din punct de vedere al potențialelor riscuri la adresa securității naționale, conform datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vânzarea termocentralei a fost perfectată pe 27 decembrie, prin încheierea contractului între CEH și Mass Global Energy Rom și plata restului de 81,2 milioane euro din preț, rămas după achitarea anterioară a garanției de 10 milioane euro.

Pasagerii autocarului grecesc vor acționa în justiție autoritățile de la București și agențiile de turism CITEȘTE ȘI Pasagerii autocarului grecesc vor acționa în justiție autoritățile de la București și agențiile de turism

Cu 5 zile înainte, investiția a fost autorizată de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) din subordinea Guvernului, condusă de șeful Cancelariei premierului și formată din oameni de la SGG, Consiliul Concurenței și 9 ministere. În cadrul CEISD, reprezentanții Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe au calitatea de invitați permanenți și transmit avize la cerere, în conformitate cu atribuțiile specifice

″(…) în data de 22.12.2022, CEISD a emis adresa nr. 92, prin care a adus la cunoștința câștigătorului licitației faptul că în privința transferului activului Termocentrala Mintia nu au fost evidențiate elemente de natură să determine sau să favorizeze materializarea unor riscuri sau amenințări la adresa securității naționale″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

GRAFICE Creditarea populației a răcit. Firmele scapă de împrumuturile în lei și fug către valută CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditarea populației a răcit. Firmele scapă de împrumuturile în lei și fug către valută

Mass Global Energy Rom a fost supusă verificării CEISD întrucât, deși este persoană juridică cu sediu social într-un stat UE, controlul asupra firmei este exercitat de către o persoană fizică ce nu este cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, potrivit legislației adoptate de Guvern în primăvară.

Conform administratorului judiciar, plata banilor pe termocentrală s-a făcut după ce condițiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, și de către Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale.

LISTA România are 35 de noi stațiuni turistice de interes local, inclusiv o zonă din Caracal CITEȘTE ȘI LISTA România are 35 de noi stațiuni turistice de interes local, inclusiv o zonă din Caracal

În data de 29.11.2022, CNTEE Transelectrica SA a emis acordul nr. 41989, prin care își asumă demersurile necesare finalizării până la mijlocul anului 2024 a investițiilor necesare creșterii capacității rețelei electrice, iar în data de 15.12.2022, SNTGN Transgaz SA a emis decizia de a executa toate lucrările necesare gazoductului pentru alimentarea continuă cu gaze a centralei până la 30.06.2025″, se menționează în documentul citat.

De asemenea, Transelectrica și Transgaz au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor de la Mintia.

Decizie pregătită - Ce zile libere vor avea românii în 2023 UPDATE Decizia Guvernului CITEȘTE ȘI Decizie pregătită - Ce zile libere vor avea românii în 2023 UPDATE Decizia Guvernului

Ministerul Energiei, în calitate de acționar unic al CEH, a impus câteva condiții investitorului, cu scopul de a relansa producția de energie electrică la Mintia. Astfel, Mass Global Energy Rom are obligația ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă.

Valoarea totală a investiției este estimată preliminar la peste 1 miliard de euro.

Moscova spune că un acord cu privire la vânzare activelor IKEA ar putea fi anunțat în următoarele zile CITEȘTE ȘI Moscova spune că un acord cu privire la vânzare activelor IKEA ar putea fi anunțat în următoarele zile

Deși inițial investiția urma să fie pentru realizarea unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, noul proprietar a stabilit deja soluția tehnică pentru o putere de 1.700 MW″, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ahmad Ismail Saleh deține 78% din capitalul Mass Energy Global Rom SRL și calitatea de administrator, restul asociaților, 5 persoane fizice, provenind din Iordania (3), Irak și Qatar (câte 1), conform termene.ro.

Societatea a fost înființată în martie, cu un capital de pornire de 1 milion de dolari. Tot atunci, Saleh și aceiași parteneri au înființat și firma cu profil imobiliar Mass Global Investment Rom SRL, cu capital de 100.000 dolari.

Ahmad Ismail Saleh (indicat prin săgeată) și alți reprezentanți ai Mass Global Energy Rom, la o întâlnire cu autoritățile locale din județul Hunedoara, după finalizarea preluării termocentralei Mintia. Sursă foto: pagina de Facebook a primarului Municipiului Deva, Florin Oancea

Ahmad Ismail Saleh (indicat prin săgeată) și alți reprezentanți ai Mass Global Energy Rom, la o întâlnire cu autoritățile locale din județul Hunedoara, după finalizarea preluării termocentralei Mintia. Sursă foto: pagina de Facebook a primarului Municipiului Deva, Florin Oancea

Un laureat al Premiului Nobel pentru Economie spune că n-ar avea încredere în Elon Musk nici să-i hrănească pisica CITEȘTE ȘI Un laureat al Premiului Nobel pentru Economie spune că n-ar avea încredere în Elon Musk nici să-i hrănească pisica

Ahmad Ismail Saleh deține și conduce din 1994 Mass Energy Holding Group, ale cărui operațiuni se derulează în principal în Irak, inclusiv în provincia Kurdistan.

Grupul are un număr total de 2.500 de angajați și deține capacități energetice de peste 8.500 MW. Mass Energy Holding Group își concentrează activitățile în generarea de energie electrică, producția de ciment și cea de fier și oțel.

FOTO Munți de bagaje rătăcite pe aeroporturile din SUA, după viscolul arctic. Mii de zboruri au fost anulate CITEȘTE ȘI FOTO Munți de bagaje rătăcite pe aeroporturile din SUA, după viscolul arctic. Mii de zboruri au fost anulate

În generarea de energie electrică, compania are centrale de 7.100 MW în modul BOO (Build, Operate & Own), din care 3.000 MW în Bagdad, 4.000 MW în nordul Irakului și 100 MW în Iordania. În ciment, produce 8 milioane de tone anual, iar la fier și oțel are o capacitate de producție de 1,25 milioane de tone anual.

În 2010, Saleh și grupul său au fost menționați și într-un articol din Financial Times dedicat progreselor Irakului, în special ale Kurdistanului, în ceea ce privește asigurarea securității alimentării cu energie electrică.

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala mintia vanzare
mass global energy rom
tranzactie vanzare mintia
complexul energetic hunedoara
ahmad ismail saleh
sri sie investitii straine directe