FOTO Nuclearelectrica: Exim Bank US finanțează contracte de export de servicii americane pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

FOTO Nuclearelectrica: Exim Bank US finanțează contracte de export de servicii americane pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă
scris 9 nov 2022

Potențialele credite de peste 3 miliarde de dolari anunțate de principala agenție de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank US, pentru proiectul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, vor finanța contracte de export de servicii americane destinate proiectului, a transmis operatorul centralei, compania românească de stat Nuclearelectrica.

CEO-ul companiei, Cosmin Ghiță, a participat la ceremonia oficială de înmânare a scrisorilor de intenție privind finanțarea Exim Bak US pentru Cernavodă, desfășurată în Egipt, cu ocazia Conferinței ONU privind schimbările climatice.

FOTO Nuclearelectrica: Exim Bank US finanțează contracte de export de servicii americane pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

Ursus România își schimbă președintele. Cel actual pleacă acasă, după mai puțin de 2 ani CITEȘTE ȘI Ursus România își schimbă președintele. Cel actual pleacă acasă, după mai puțin de 2 ani

Pe baza informațiilor preliminare prezentate, Exim va putea lua în considerare finanțarea până la 50.000.000,00 USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) și până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă″, a explicat Nuclearelectrica.

Aprobată în aprilie 2021 de către Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Nuclearelectrica, Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CANDU de la Centrala Nucleară Cernavoda este implementată în trei etape, în conformitate cu experiența internațională în construcția de centrale nucleare.

Averea netă a lui Elon Musk a scăzut sub 200 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Averea netă a lui Elon Musk a scăzut sub 200 miliarde de dolari

Etapa 1, cea actuală, demarată la sfârșitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, inițiată prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentații de inginerie și securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de bază de licențiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiție.

La 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de proiectare și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentației necesare pentru inițierea Proiectului unităților CANDU 3 și 4.

Diamantul roz gigant \ CITEȘTE ȘI Diamantul roz gigant "Fortune Pink", adjudecat la 28,3 milioane de euro

Etapa 2 a proiectului (Lucrări preliminare) constă în efectuarea lucrărilor preliminare și se estimează că va dura până la 30 de luni. Această etapă va consta în pregătirea ingineriei critice ("Limited Notice to Proceed - LNTP") pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării și convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obținerea Licenței de securitate nucleară pentru construcție, reevaluarea fezabilității Proiectului pe baza unor indicatori tehnici și economici actualizați și adoptarea Deciziei finale de investiție (FID), pentru trecerea la Etapa III (Construcție).

Etapa 3 a Proiectului constă în mobilizarea șantierului, începerea lucrărilor de construcție, punerea în funcțiune și începerea exploatării comerciale a Unității 3 în 2030 și a Unității 4 în 2031.

Portul Constanța: Trenurile de marfă circulă cu viteze între 5 și 25 km/h. Jumătate din liniile de cale ferată, închise sau cu limită de viteză. Guvernul alocă din fonduri europene și de la buget peste 1 miliard euro CITEȘTE ȘI Portul Constanța: Trenurile de marfă circulă cu viteze între 5 și 25 km/h. Jumătate din liniile de cale ferată, închise sau cu limită de viteză. Guvernul alocă din fonduri europene și de la buget peste 1 miliard euro

Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea Industriei Nucleare Românești de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențiala participare a Industriei Nucleare Românești, cu referire la bunurile și serviciile identificate în acest studiu, poate fi evaluată la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a Contractului de Inginerie, Achiziție, Construcție și Management, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia.

Studiul estimează, de asemenea, că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 cernavoda
romania sua centrala nucleara cernavoda
nuclearelectrica unitatile 3 si 4 cernavoda