Comisia Europeană a spus că nu este posibil să se creeze un plafon al prețului gazelor care să nu afecteze contractele pe termen lung

Comisia Europeană a spus că nu este posibil să se creeze un plafon al prețului gazelor care să nu afecteze contractele pe termen lung
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 nov 2022

Organul executiv al Uniunii Europene a declarat celor 27 de țări membre, în cadrul unui seminar, că nu este posibil să se creeze un plafon al prețului gazelor care să nu afecteze contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării, au declarat două surse diplomatice citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După multe certuri la un summit care a durat toată noaptea, liderii UE au convenit luna trecută să ceară Comisiei Europene să propună un plafon temporar al prețului gazelor în producția de energie și un coridor temporar pentru prețuri pentru a reduce costurile pentru consumatori, scrie News.ro.

Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, convins de o companie clujeană să investească în România CITEȘTE ȘI Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, convins de o companie clujeană să investească în România

Dar un compromis între țări precum Franța, Spania și Belgia, care doresc un plafon, și tabăra condusă de germani, care se opune, a însemnat că s-au atașat condiții suplimentare, și anume ca orice plafon să nu afecteze contractele pe termen lung, să conducă la o creștere a consumului de gaze sau să provoace producătorii să redirecționeze livrările în altă parte.

”Acum, Comisia a afirmat că este imposibil să existe un plafon care să îndeplinească aceste criterii”, a spus unul dintre diplomați, adăugând că trimișii naționali ai celor 27 de țări membre UE la Bruxelles vor discuta despre asta vineri viitoare.

”Vor fi o mulțime de emoții ridicate”, a spus diplomatul.

Problema a divizat țările UE de luni de zile, în timp ce încearcă să abordeze o criză energetică acută care generează o inflație record și amenință cu producerea unei recesiuni în bloc.

Opoziția încăpățânată a Germaniei și a puternicului organ executiv al blocului de la Bruxelles i-a supărat pe cei care doresc un plafon, precum și pe președintele liderilor UE, Charles Michel, care a scris o scrisoare șefei Comisiei, Ursula von der Leyen.

”Livrarea promptă a rezultatelor concrete către cetățenii și întreprinderile noastre ar trebui să rămână prioritatea noastră cea mai mare”, a scris Michel, spunându-i lui von der Leyen să prezinte propunerile legale necesare ”cât mai curând posibil”, potrivit scrisorii din 7 noiembrie, văzută de Reuters marți.

În loc de un plafon, Comisia a oferit luni ”un mecanism de corecție a pieței” voluntar, care nu merge suficient de departe pentru țările care cer un plafon pentru a limita instantaneu creșterile de preț, a spus al doilea diplomat.

Diplomații au vorbit sub condiția anonimatului și nu au oferit detalii despre cum va funcționa exact mecanismul.

Ambele surse au spus că până la 15 țări care cer un plafon au amenințat să blocheze alte elemente ale acordului energetic al liderilor din octombrie, care include, de asemenea, lansarea de achiziții comune și elaborarea unui nou indicator de preț, atâta timp cât Comisia nu prezintă o propunere solidă pentru un plafon.

”A fost foarte frustrant. Germania și Țările de Jos au primit o mulțime de concesii pentru a reduce plafonul, dar ideea de a avea un plafon era încă acolo în decizia summit-ului liderilor UE”, a spus al doilea diplomat.”

În timp ce ideea mecanismului de corecție a pieței este sub așteptările celor care doreau să intervină decisiv în prețurile pieței, a atras un avertisment din partea Europex, asociația burselor europene de energie.

”Suntem îngrijorați de faptul că mecanismul... va duce la o deteriorare a securității aprovizionării și la riscuri pentru stabilitatea financiară”, a spus Europex într-un comunicat.

După ceea ce se așteaptă să fie o întâlnire aprinsă a ambasadorilor naționali la UE la Bruxelles, vineri, miniștrii Energiei din blocul european urmează să discute problema pe 24 noiembrie.

În cazul în care un acord privind un plafon prețului gazelor rămâne evaziv, subiectul se va întoarce la vârf, următorul summit al liderilor UE urmând să aibă loc în perioada 15-16 decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
gaze