FOTO Pe unde va intra în Marea Neagră cablul submarin energetic Georgia-România

FOTO Pe unde va intra în Marea Neagră cablul submarin energetic Georgia-România

Secțiune din cablul submarin North Sea Link ce inteconectează Norvegia cu Marea Britanie, transportată în vederea instalării. Sursă foto: captură YouTube

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 apr 2023

Cablul submarin Georgia-România, gândit să interconecteze sistemele energetice din Caucazul de Sud cu cel al Europei continentale, își va avea punctul de intrare în Marea Neagră undeva în zona orașului-port și stațiune turistică georgian Anaklia, potrivit operatorului de transport și sistem al Georgiei, JSC Georgian State Electrosystem (GSE), omologul Transelectricii din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentanții GSE, alături de cei ai Guvernului de la Tbilisi, ai Agenției Ariilor Protejate din Georgia și ai firmei italiene de consultanță în inginerie energetică CESI SpA, care realizează studiul de fezabilitate al proiectului, au vizitat recent Anaklia, pentru a finaliza analiza impactului de mediu și social al acestuia.

Anaklia. Sursă foto: Wikipedia

Anaklia. Sursă foto: Wikipedia

EXCLUSIV CONFIRMARE Iustinian Belghir pleacă din postul de General Manager al Glovo România&Moldova. A doua plecare de la vârful companiei în mai puțin de 3 luni UPDATE CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Iustinian Belghir pleacă din postul de General Manager al Glovo România&Moldova. A doua plecare de la vârful companiei în mai puțin de 3 luni UPDATE

Ei au vizitat și stația de transformare 500/220 kV de la Jvari, în care se va face legătura dintre cablul submarin și rețeaua electrică georgiană.

GSE și-a reiterat angajamentul anterior privind finalizarea întocmirii studiului de fezabilitate până la sfârșitul lui 2023.

Sursă foto: GSE

Sursă foto: GSE

FMI spune că datoria publică crește mai rapid decât se preconiza înainte de pandemie CITEȘTE ȘI FMI spune că datoria publică crește mai rapid decât se preconiza înainte de pandemie

Studiem fezabilitatea transportului de energie electrică între Georgia și România, printr-un cablu de 1.100 kilometri lungime care să traverseze Marea Neagră. Am selectat deja ruta cablului, precum și locațiile stațiilor de tranzit. Scopul vizitei este de a determina cele mai recente rezultate ale cercetării și de a verifica munca deja efectuată în ceea ce privește minimizarea impactului de mediu și social cauza de lucrările de infrastructură″, a declarat Stefano Malgarotti, reprezentant al CESI SpA și manager al proiectului.

Executivul de la București a aprobat miercuri, prin Hotărâre, Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, semnat la București la 17 decembrie 2022.

Sursă foto: GSE

Sursă foto: GSE

INFOGRAFIC Incendiul - cauza unor mari despăgubiri plătite de Omniasig. La RCA a bătut recordul un șofer român care a schimbat banda în timp ce vorbea la telefon CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Incendiul - cauza unor mari despăgubiri plătite de Omniasig. La RCA a bătut recordul un șofer român care a schimbat banda în timp ce vorbea la telefon

Proiectului cablului submarin este parte a acestui Acord.

Acordul subliniază importanța energiei verzi și curate în combaterea încălzirii globale și prevenirea schimbărilor climatice, încurajând cooperarea reciprocă în domeniile energiei regenerabile, eficienței energetice și hidrogenului verde, în vederea creșterii securității sistemelor energetice și a stabilității aprovizionării. Părțile cooperează în asigurarea transportului și furnizării de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile ale Azerbaidjanului și Georgiei către Europa. Părțile sprijină cooperarea în aplicarea de noi tehnologii și în dezvoltarea serviciilor de eficiență energetică și conservare a energiei. Acordul susține extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă către România și Ungaria prin Georgia și prin aceste țări către alte țări europene. Se examinează chestiunile tehnice și financiare privind proiectarea, construirea și operarea cablului de transport submarin de energie de la Marea Neagră. Acordul explorează oportunitățile de folosire a infrastructurilor existente pentru tranzitul hidrogenului verde″, se arată în nota de fundamentare a HG.

EXCLUSIV Ministerele au depus planuri pentru tăieri de cheltuieli totalizând mai puțin de 3 miliarde de lei. Restul de circa 17 miliarde de lei vine cu \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerele au depus planuri pentru tăieri de cheltuieli totalizând mai puțin de 3 miliarde de lei. Restul de circa 17 miliarde de lei vine cu "ordonanța-trenuleț". De unde se taie

Conform Acordului, se va institui un Comitet de coordonare, la nivel ministerial, pentru implementarea prezentului Acord, care va adopta deciziile prin acord reciproc. Comitetul de coordonare se întâlnește cel puțin o dată pe an și poate convoca reuniuni extraordinare, la cererea autorității competente a fiecărei Părți. Reuniunile Comitetului de coordonare au loc în fiecare țară, prin rotație. Țara gazdă prezidează reuniunea, transmite agenda reuniunii cu cel puțin două săptămâni înainte de reuniune, care se încheie cu semnarea unui Protocol de șefii delegațiilor celor patru Părți. Comitetul de coordonare va fi secondat de un Grup de lucru compus din reprezentanți ai autorităților lor competente și ai instituțiilor relevante, care elaborează și transmite Comitetului, spre aprobare, planuri de cooperare anuale privind chestiuni referitoare la identificarea, organizarea și implementarea activităților în domeniul relevant.

Banca Mondială a elaborat, în 2020, un studiu de prefezablitate privind realizarea unui cablu submarin între România și Georgia, pe bază de fibră optică, în vederea intensificării de schimburi transfrontaliere în domeniul energiei electrice și telecomunicațiilor. În mai 2022, în contextul discuțiilor dintre România și Georgia privind lansarea unui studiu de fezabilitate extins pentru realizarea unei astfel de interconectări, partea azeră și-a exprimat interesul privind participarea la proiect. La 18 iulie 2022, Uniunea Europeană și Republica Azerbaidjan au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru stabilirea unui parteneriat strategic în domeniul energiei, care stabilește un cadru de cooperare în domeniul producerii energiei din surse regenerabile, eficienței energetice și hidrogenului din surse regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
cablul submarin romania-georgia
energie regenerabila romania georgia azerbaidjan ungaria
investitii energie regenerabila