România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria semnează, la București, parteneriatul pentru un cablu submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile dinspre Azerbaidjan către România, Ungaria și restul UE

România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria semnează, la București, parteneriatul pentru un cablu submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile dinspre Azerbaidjan către România, Ungaria și restul UE
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 17 dec 2022

România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria semnează astăzi, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un acord privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. Documentul va fi semnat de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, Prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest acord va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport, a informat administrația prezidențială.

DECIZIE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor pentru căldură până la sfârșitul anului a fost din nou amânată CITEȘTE ȘI DECIZIE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor pentru căldură până la sfârșitul anului a fost din nou amânată

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul pentru energia verde prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în șase ani. Se lucrează la studiul de fezabilitate. Potrivit autorităților române, în momentul de față, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023. 

În configurația inițială, cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin și 95 km terestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
ungaria
georgia
azerbaidjan
cablu submarin
energie regenerabilă