FOTO Reglementatorul industriei nucleare românești își construiește cu bani norvegieni un centru de urgențe, pe fondul avansului proiectelor Nuclearelectrica

FOTO Reglementatorul industriei nucleare românești își construiește cu bani norvegieni un centru de urgențe, pe fondul avansului proiectelor Nuclearelectrica
scris 7 iun 2022

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) își construiește cu bani norvegieni un centru de urgențe, pregătire și informare publică lângă actualul sediu secundar, situat în sectorul 6 al Capitalei, în apropierea complexului studențesc Regie și a stadionului Sportul Studențesc, pe fondul avansului proiectelor companiei de stat Nuclearelectrica privind retehnologizarea și extinderea centralei nucleare de la Cernavodă și instalarea primei unități de producție nucleară din România bazată pe reactoare modulare mici (SMR).

Instituția a lansat o licitație publică pentru achiziția de servicii de proiectare, asistență tehnică, lucrări de construcție și montaj pentru noua clădire, contractul fiind estimat la 3,5 milioane lei plus TVA.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

"Finanțarea se va asigura din fonduri nerambursabile de către Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de operator de program al proiectului  "Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România – Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimentele nucleare și radiologice", cu durata de implementare de 5 ani și finanțare prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 - 2021- Programul Afaceri Interne, în parteneriat cu Autoritatea Norvegiană pentru Radioprotecție și Securitate Nucleară (DSA) și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA)", se arată în documentația de atribuire.

Noua clădire va avea parter, două etaje și mansardă, iar terenul este în proprietatea CNCAN. Comisia a obținut autorizație de construire în decembrie anul trecut.

Lufthansa vrea să cumpere o participație de 20% la compania aeriană italiană de stat ITA Airways, succesoarea Alitalia CITEȘTE ȘI Lufthansa vrea să cumpere o participație de 20% la compania aeriană italiană de stat ITA Airways, succesoarea Alitalia

"Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, ca autoritate responsabilă cu rol principal în managementul riscului nuclear si radiologic, a identificat că în situația actuală nu-și poate îndeplini în condiții optime atribuțiile și responsabilitățile cu care a fost investită de legiuitor deoarece nu are spațiile necesare pentru organizarea și funcționarea în regim de permanență, 24/7, a activităților specifice și obligatorii ale Centrului Operativ pentru Situații de Urgență", se menționează în documentul citat.

În plus, potrivit aceleiași surse, implementarea proiectului va permite CNCAN să își îndeplinească obligațiile asumate prin tratate bilaterale semnate împreună cu autoritățile naționale similare responsabile în domeniul nuclear din vecinătatea României, precum și atribuțiile de notificare a autorităților internaționale responsabile în domeniul nuclear sau radiologic.

FOTO Cum arată o proprietate de peste 4 milioane de euro în Snagov și de ce poate deveni o investiție CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată o proprietate de peste 4 milioane de euro în Snagov și de ce poate deveni o investiție

"Totodată, prin facilitățile oferite de centru, se va realiza comunicarea cu publicul și se vor derula programe de informare a publicului larg cu privire la domeniul nuclear. De asemenea, centrul va putea să ofere facilități de pregătire și să deruleze programe de pregătire atât la nivel național, cât și internațional", se mai afirmă în documentație.

În ultimele câteva luni, a fost luată decizia finală de investiție a Nuclearelectrica în retehnologizarea unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, a fost semnat primul contract referitor la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei și a fost anunțat amplasamentul selectat pentru instalarea viitoare a primei unități de producție nucleară din România bazată pe reactoare modulare mici (SMR).

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia națională pentru controlul activităților nucleare cncan
retehnologizarea cernavodă
reactoarele 3 și 4 cernavodă
nuclearelectrica nuscale smr