FOTO Termocentrala Mintia a fost scoasă la vânzare. Vin oferte inclusiv din Coreea de Sud și Israel

FOTO Termocentrala Mintia a fost scoasă la vânzare. Vin oferte inclusiv din Coreea de Sud și Israel
scris 23 mai 2022

Termocentrala Mintia a fost scoasă la vânzare prin licitație, la un preț de peste 91 milioane lei.

Vânzarea a fost anunțată anterior și de administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, Emil Gros.

Presa rusă acuză Rompetrol că furnizează carburanți Ucrainei și propune naționalizarea terminalului CPC de la Novorosisk CITEȘTE ȘI Presa rusă acuză Rompetrol că furnizează carburanți Ucrainei și propune naționalizarea terminalului CPC de la Novorosisk

Valoarea de piață depășește 100 milioane de euro, dar există și o valoare, de lichidare, de doar 60 milioane de euro. 

Grupurile energetice de la Mintia, care însumau o putere instalată de peste 1.000 MW, oprite din funcționare în februarie anul trecut și intrate în conservare din primăvara anului 2021, au fost retrase din exploatare și închise definitiv la începutul lui 2022, după cum a relatat Profit.ro.

Printre cei interesați să le preia se numără GSP Power al lui Gabriel Comănescu și Turboenergy Power din Chișinău, dar și companii din Coreea de Sud și Israel. Și producătorul de gaze controlat de stat Romgaz are planuri cu un teren de la Mintia, aflat în proprietatea CEH, vrând să construiască acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW, investiție estimate la circa 300 milioane euro.

Istoria Centralei Termoelectrice Mintia

Centrala termoelectrică Mintia, este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureș, la 9 km distanță de orașul Deva. Centrala dispune în prezent de 5 grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C.

Fiecare bloc constituie o unitate independentă și are capacitatea de 1.075 MW (4*210 MW+1*235 MW). Energia electrică produsă, a fost livrată în sistemul național prin intermediul unei stații de interconexiune - Mintia de 110kV220 kV și 400 kV.

Centrala a fost pusă în funcțiune în 3 etape: 1969 - 1971 (etapa 4x210 MW), 1977 - grupul 5 și 1980 - grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW. De la punerea în funcțiune și până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României și a consumat 117 milioane tone de cărbune. Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a fost oprită anul trecut în luna martie.

FOTO Termocentrala Mintia a fost scoasă la vânzare. Vin oferte inclusiv din Coreea de Sud și Israel

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala mintia
complexul energetic hunedoara