GALERIE FOTO Exercițiu național privind producerea unei urgențe nucleare la centrala de la Cernavodă

GALERIE FOTO Exercițiu național privind producerea unei urgențe nucleare la centrala de la Cernavodă Galerie foto

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2023

România organizează, până în 5 octombrie, exercițiul național ”Valahia 2023”, prin care se simulează o urgență la CNE Cernavodă, pentru a testa capacitățile de intervenție în situații de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În perioada 3-5 octombrie a.c., se desfășoară exercițiul național privind producerea unei urgențe nucleare/radiologice «Valahia 2023». (…)Scopul principal al acestui exercițiu este de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

De ce va merge fostul fotbalist Dănuț Lupu la închisoare - explicațiile instanței CITEȘTE ȘI De ce va merge fostul fotbalist Dănuț Lupu la închisoare - explicațiile instanței

Exercițiul este organizat de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum și cu alte organizații naționale implicate în răspunsul la urgență, cu suportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) și al Autorității pentru Radioprotecție din Norvegia (DSA), scrie News.ro.

Mai multe imagini în galeria foto (sursa Inquam Photos / George Călin)

”Prin simularea unei urgențe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacitățile de intervenție în situații de urgență ale tuturor actorilor implicați, titular de autorizație, autorități publice locale și naționale, precum și asistența internațională primită prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), RANET, precum și pe baza acordurilor bilaterale încheiate de România”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, parteneri din Norvegia, SUA, Franța, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică sunt implicați în buna desfășurare a exercițiului.

Forțe și mijloace din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Nucleară pentru Deșeuri Radioactive, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, CNE Cernavodă/ Nuclearelectrica, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Primăria Cernavodă, Prefectura Constanța, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgență București participă la desfășurarea exercițiului, conform Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică.

Medic: Avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutații selective, 3 la număr. Masca n-a omorât pe nimeni CITEȘTE ȘI Medic: Avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutații selective, 3 la număr. Masca n-a omorât pe nimeni

”Până la acest moment, peste 250 de pompieri, din 18 județe și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență sunt angrenați în misiunile de răspuns la situațiile în dinamică, fiind operaționalizat un Punct Operativ Avansat și o Baza de Operații în localitatea Fetești și mijloace din toate regiunile țării pentru acțiuni de cercetare, decontaminare și desfășurare de acțiuni în sprijinul cetățenilor aflați în zonele afectate”, a mai transmis IGSU.

Coordonarea acțiunilor de răspuns, precum și suportul decizional, pentru comandantul acțiunii, respectiv CNSU, este realizat integrat de la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, iar la nivel județean activitățile operative sunt coordonate prin intermediul Centrelor Județene de Conducere și Coordonare a intervenției din Constanța, Călărași și Ialomița.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavodă
exercițiu național