Gândul: Rafinăria Petrotel Lukoil, interfața pentru ”spălarea” banilor rusești? Ce rol joacă firmele din Kazahstan în lanțul evazionist

Gândul: Rafinăria Petrotel Lukoil, interfața pentru ”spălarea” banilor rusești? Ce rol joacă firmele din Kazahstan în lanțul evazionist
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2023

Tribunalul Prahova menține sechestrul asigurător pus pe acțiunile Petrotel Lukoil deținute de Lukoil Holdings BV Olanda, iar rușii de la Lukoil doresc reactivarea circuitului de ”spălare de bani” din Kazahstan prin cedarea activelor din Romania. Rompetrol KazMunayGas ar avea, prin această achiziție, o poziție dominantă în piață, dar și un monopol interzis inclusiv de legislația Uniunii Europene, relatează Gândul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Supusă embargoului impus de Uniunea Europeană, din cauza războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei -, Federația Rusă caută ”portițe” de ieșire din acest impas, scopul final fiind obținerea unor sume uriașe de bani din exportul de petrol.

În scenariu apare Kazahstanul, țară-prietenă a Rusiei, fost stat-membru al URSS, iar compania KazMunayGas joacă un rol-cheie.

Dosarul “Evaziunea Lukoil în România” are un rechizitoriu de peste 120 de pagini și este instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, fiind împărțit în patru capitole care detaliază modalitățile prin care Petrotel Lukoil, cea de-a treia rafinărie ca mărime din țară, a fost decapitalizată și folosită că interfață pentru spălarea banilor rusești, arată sursa citată.

Este binecunoscut faptul că firmele rusești folosesc în tranzacțiile petroliere companii off-shore, dar și firme paravan din țări care sunt subordonate geopolitic intereselor rusești și în care Justiția Europeană are acces limitat, iar spălarea banilor este facilitată de legislațiile interne permisive, subjugate de influențele politice și de reglementările bancare extrem de permisive.

În perioada analizată de procurori – 2011-2014 -, rafinăria Petrotel a generat pierderi de aproape 2 miliarde de lei în România, dar de fapt profiturile erau exportate în alte țări, către firme controlate direct sau indirect de către Lukoil.

O simplă analiză a datelor oficiale depuse de Petrotel Lukoil la Registrul Comerțului și la Ministerul de Finanțe din România, în perioada menționată, dezvăluie amplitudinea îngrijorătoare a fenomenului infracțional.

Mai multe detalii AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel