Gaze- Explozie. România își va putea relua începând de miercuri importurile la parametri optimi. Bulgartransgaz anunță remedierea avariei

Gaze- Explozie. România își va putea relua începând de miercuri importurile la parametri optimi. Bulgartransgaz anunță remedierea avariei
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 nov 2021

Punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, prin care România importă gaz rusesc din TurkStream, este în întregime funcțional începând cu dimineața zilei de miercuri, iar importurile prin cel de la Ruse-Giurgiu vor putea fi făcute, la rândul lor, la capacitate maximă începând cu miercuri după-amiază, a anunțat operatorul de transport Bulgartransgaz. Compania bulgară e pe cale să remedieze avaria înregistrată în noaptea de duminică spre luni, anunțată de Profit.ro, în urma căreia au fost stopate total exporturile către Serbia și parțial cele către România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit operatorului bulgar, punctul de interconectare cu Serbia funcționează la capacitate totală, începând de miercuri noapte, ora 00:00, iar cel cu România de la Negru Vodă, începând cu ora 07:00.

Până miercuri, prin Negru Vodă putea intra o capacitate redusă cu 20% față de cea nominalizată la o presiune cu o cincime sub cea optimă.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

În ceea ce privește punctul de interconectare de la Giurgiu-Ruse, acesta este în continuare indisponibil, urmând a fi repus în funcțiune la capacitate totală, miercuri după-amiază, la ora 15:00.

Profit.ro a anunțat luni dimineață că importurile de gaze prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, punctul cu cea mai ridicată capacitate de transport transfrontalieră, au fost sistate în noaptea de duminică spre luni, în apropierea orei 03:30. Potrivit unor surse din piață, stoparea fluxurilor pe coridorul transbalcanic a fost cauzată de o explozie a unei conducte din sistemul de transport bulgar care alimenteză Serbia (din TurkStream) la 80 km de Varna. Într-un comunicat de presă emis după publicarea articolului, Bulgartransgaz a susținut că s-a "rupt" o secțiune din vechea conductă de gaze care transporta gaze către România.

În urma indisponibilizării punctului de la Negru Vodă, prețul spot al gazelor pe BRM a crescut cu 20% în dimineața zilei de luni, la 372 lei/MWh. Ulterior, în cursul aceleiași zile, în urma anunțului reluării parțiale a importurilor din Bulgaria, prețul intraday a scăzut la 354 lei/MWh.

Prețul mediu spot al gazelor tranzacționate pe BRM a scăzut marți sub 300 de lei/MWh pentru prima dată în ultima lună și jumătate, după ce pe 6 octombrie crescuse peste 500 de lei/MWh. Motivul: Gazprom și-a dublat capacitatea rezervată pentru exportul de gaze în România și a început să livreze cantități superioare de gaze în UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
romania
bulgaria
explozie
serbia
gazprom