Gaze - Explozie în Bulgaria. Creștere cu 20% a prețului spot pe BRM în urma reducerii importurilor

Gaze - Explozie în Bulgaria. Creștere cu 20% a prețului spot pe BRM în urma reducerii importurilor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 nov 2021

Prețul spot al gazelor pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut cu 20% în dimineața zilei de luni, în urma sistării importurilor de gaze prin punctele Negru Vodă și Giurgiu-Ruse cauzată de o explozie a unei conducte din sistemul de transport bulgar care alimenteză Serbia (din TurkStream) la 80 km de Varna, informație publicată de Profit.ro în exclusivitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După 5 zile consecutive de scădere, luni, prețul intraday al gazului pe BRM a urcat cu 77,8 lei/MWh sau 21%, de la 372,2 lei/MWh (prețul mediu de închidere al zilei predecente) la 450 lei/MWh.

Ulterior, în urma anunțului reluării parțiale a importurilor din Bulgaria, prețul intraday a scăzut la 354 lei/MWh.

Și pe cea mai importantă bursă regiunală, cea austriacă CEGH, cotațiile unui MWh cu livrare în ziua următoare s-au apreciat cu 4,89 euro sau 7%, de la 66,5 euro/MWh la 71,5 euro/MWh.

Importurile de gaze prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, punctul cu cea mai ridicată capacitate de transport transfrontalieră, dar și prin cel de Giurgiu, au fost sistate în noaptea de duminică spre luni, în apropierea orei 03:30. Potrivit unor surse din piață, stoparea fluxurilor pe coridorul transblcanic a fost cauzată de o explozie a unei conducte din sistemul de transport bulgar care alimenteză Serbia (din TurkStream) la 80 km de Varna. Bulgartransgaz susține că s-a "rupt" o secțiune din vechea conductă de gaze care transporta gaze către România.

Operatorul de transport bulgar susține că deocamdată nu știe cât timp vor fi indisponibile respectivele capacități de transport.

Potrivit surselor Profit.ro, luni dimineață, la ora 08:00, în urma unor operațiuni efectuate de operatrorul de transport și sistem de la Sofia, Bulgartransgaz, a fost reluat parțial exportul de gaze în România direct din sistemul național de transport bulgăresc.

Numai că atât presiunea, cât și cantitățile livrare României sunt inferioare celor agreate.

Astfel, presiunea este cu 10% sub cea optimă, iar cantitatea de gaze cu o cincime sub nominalizările pentru ziua de luni.

Sunt afectate nu numai intrările din Bulgaria, ci și cele din Ungaria, care primea gaz rusesc prin Serbia, via gazoductul avariat din Bulgaria. Astfel, Transgaz susține că prin punctul de la Csanadplaota vor fi importați doar 1,1 milioane mc, o cantitate de cel puțin 2 ori mai redusă decât cea din ilele precedente.

În prezent, Transgaz estimează că luni vor intra în țată 7,2 milioane mc de gaze prin Negru Vodă (din totalul de 8,8 milioane mc nominalizate) și că punctul Giurgiu-Ruse va rămâne închis.

viewscnt
Afla mai multe despre
explozie
bulgaria
turkstream
serbia
românia
negru vodă
giurgiu