GAZE Mai mult de jumătate din importurile din martie - efectuate de WIEE România, companie Gazprom care va intra sub controlul statului german

GAZE Mai mult de jumătate din importurile din martie - efectuate de WIEE România, companie Gazprom care va intra sub controlul statului german
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 apr 2022

WIEE România SRL, compania care va fi gestionată de statul german, în urma preluării de către acesta a Gazprom Germania, a fost de departe cel mai mare importator de gaze în România în luna martie, având rezervată o capacitate lunară de peste 50% în cele 2 puncte de interconectare prin care intră gazele rusești în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna martie, prin punctele de interconectare Isaccea și Negru Vodă, prin care intră gazele rusești în România, via Ucraina, respectiv via TurkStream și Bulgaria, a fost rezervată o capacitate lunară de aproximativ 5 milioane metri cubi pe zi, din care peste 50%, 2,52 milioane mc/zi de către WIEE România, potrivit unor informații obținute de Profit.ro.

Capacitatea a fost rezervată de WIEE exclusiv prin punctul de interconectare de la Isaccea (via Ucraina), din capacitatea totală rezervată de 3,12 milioane mc/zi, 2,52 milioane mc/zi aparținând WIEE, restul, aproximativ 0,6 milioane mc /zi, celuilalt intermediar prin care Gazprom exportă gaze în România, IMEX Oil Limited Nicosia Sucursala București.

Cantitatea de gaze importată de WIEE România în martie ar putea fi însă și mai ridicată, alte aproximativ 1,5 milioane mc/zi intrând în țară prin punctul de la Isaccea în urma unor licitații de rezervare capacitate zilnică.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Importurile potențiale de aproximativ 4 milioane mc/zi pe care le-ar fi putut efectua WIEE reprezintă aproximativ 16,5% din consumul intern zilnic de la finalul lunii martie.

Interesant este că pentru luna aprilie nu s-a efectuat nicio o rezervare lunară de capacitate prin Isaccea, punctul în care WIEE avea rezervată capacitatea lunară în luna martie, întreg tranzitul gazului rusesc fiind mutat prin punctul de interconectare de la Negru Vodă.

Însă chiar și prin Negru Vodă, rezervarea lunară a fost una modică, de numai 7,6 GWh/zi (aproximativ 0,7 milioane mc/zi).

Comparativ, în luna martie fusese rezervată o capacitate lunară de import de gaz rusesc de 53,3 GWh/zi, 33,6 GWh/zi prin Isaccea și 19,7 GWh/zi prin Negru Vodă, iar în februarie una de 67,4 GWh/zi, 56,8 GWh/zi prin Isaccea și 10,5 GWh prin Negru Vodă.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Cu toate acestea, în primele 3 zile ale lunii aprilie, importurile prin Negru Vodă au fost net superioare capacității lunare rezervate, acestea ajungând la aproximativ 50 GWh/zi (4,7 milioane mc/zi), în urma rezervărilor de capacitate zilnică de circa 43 GWh/zi (4 milioane mc/zi).

În prezent, România are, potrivit Transgaz, un consum intern de aproximativ 258 GWh/zi, acoperit în proporție de 95% din producția internă, de 245,3 GWh.

Gazprom Germania, luată sub administrare de autoritățile germane până la finalul lunii septembrie, controlează 100% subsidiara elvețiană a producătorului rus de gaze, Gazprom Schweiz AG.

Iar Gazprom Schweiz AG deține integral părțile sociale ale companiei românești WIEE România SRL, unul dintre cei doi mari importatori direcți de gaze rusești în România.

WIEE România SRL a fost înființată în anul 2000 și a terminat anul 2020, ultimul pentru care există date oficiale publice, cu profit net de 9,3 milioane lei, la venituri totale de peste 300 milioane lei. Încasările din 2021 sunt cu siguranță mult mai mari, în condițiile în care importurile României s-au majorat semnificativ, iar prețurile au explodat.

Luarea sub administrare de către statul german a operațiunilor din țară ale rușilor survine după decizia de săptămâna trecută a Gazprom de a ceda Gazprom Germania și acțiunile sale, ceea ce a creat ”circumstanțe legale neclare”, potrivit Berlinului. ”Nu s-a anunțat cine va fi noul proprietar economic și juridic al acestor active. Asta este în sine o încălcare a obligației de notificare prevăzută de legislația în vigoare", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. O inspecție a oficialilor antitrust ai UE a avut loc la Gazprom Germania săptămâna trecută, ca parte a unei anchete privind prețurile gazelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
wiee
importator
lider
ucraina
bulgaria
germania
gaz rusesc