SURPRIZĂ Scumpirea galopantă a gazelor: cea mai "ieftină" ofertă pentru populație vine de la Gazprom

SURPRIZĂ Scumpirea galopantă a gazelor: cea mai "ieftină" ofertă pentru populație vine de la Gazprom
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 dec 2021

Cea mai ieftină ofertă de furnizare de gaze naturale de la 1 ianuarie 2022 pentru consumatorii casnici din București, afișată în prezent de comparatorul de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), este cea a WIEE, una dintre companiile locale prin care gigantul rus de stat Gazprom exportă gaze în România, controlată integral chiar de divizia elvețiană a rușilor, Gazprom Schweiz, responsabilă cu vânzările în Europa, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

WIEE România SRL oferă un preț final, cu tot cu transport, distribuție, înmagazinare, costuri de furnizare și TVA, de 795,07 lei/MWh, din care prețul gazului-marfă este de 620 lei/MWh.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Subsidiara românească a Gazprom garantează acest preț numai până la 31 martie 2022.

Pe perioada iernii, respectiv în intervalul 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, prețul final facturat al gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost plafonat prin lege la cel mult 370 lei/MWh, din care componenta de preț al gazului-marfă este de maximum 250 lei/MWh, indiferent de ce scrie în contractele clienților cu furnizorii. În plus, pe facturi se compensează o treime din prețul de referință la gaze de 125 lei/MWh.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Pe următoarele locuri în topul comparatorului ANRE se află Distrigaz Vest (cu preț final de 827,2 lei/MWh), cinci oferte ale CEZ Vânzare (cu prețuri finale între 964,65 și 983,71 lei/MWh), Crest Energy (999,75 lei/MWh), Transenergo COM (1.077,10 lei/MWh) și cinci oferte ale Electrica Furnizare (de la 1.106,76 la 1.116,04 lei/MWh).

Transenergo (cu preț al gazului-marfă de 850 lei/MWh) garantează prețul pentru 12 luni, Electrica Furnizare (877-890 lei/MWh) – pentru 7 luni, Crest Energy (800 lei/MWh) – pentru 3 luni, CEZ Vânzare (759-779 lei/MWh) – pentru 2 luni, iar Distrigaz Vest (650 lei/MWh) – doar până la 10 ianuarie 2022.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Plafonarea prețurilor și compensarea facturilor de la 1 noiembrie 2021 până la finalul iernii, în condițiile creșterilor masive de prețuri, a anulat practic motivația consumatorilor casnici de a-și schimba furnizorul sau contractul în căutare de deal-uri mai bune. În plus, autoritățile nu exclud posibilitatea de a prelungi aplicarea legislației de plafonare și compensare și după 1 aprilie 2022, dacă cotațiile de pe piețele angro se vor menține la niveluri înalte.

Ca subsidiară a Gazprom, WIEE are probabil acces mai bun la gaze din import, în condițiile penuriei de pe piață. De altfel, nu este pentru prima oară când WIEE se situează pe primul loc în topul ofertelor afișate de comparatorul ANRE.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Potrivit celor mai recente date agregate ale ANRE, de dinaintea iernii, la nivelul lunii septembrie 2021, importurile au acoperit aproape 32% din consumul de gaze al României.

Anul nou vine cu o veste bună și cu una proastă pentru siguranța alimentării cu gaze a României. Veste bună este că s-a efectuat, pentru prima dată în ultimii ani, rezervare de capacitate de import pe punctul de interconectare Isaccea-Orlovka cu Ucraina, însă vestea proastă este că nu s-a mai rezervat o cantitate semnificativă prin cel mai important punct de interconectare, cel de la Negru Vodă cu Bulgaria. Astfel, în total, pentru luna ianuarie, a fost rezervată în cele 4 puncte de interconectare funcționale o capacitate totală de aproximativ 138,5 GWh/zi, cu o cincime sub nivelul rezervărilor efectuate pentru luna decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze
plafonare pret gaze
compensare facturi gaze
gaze import rusia gazprom
wiee romania gazprom