Germania a preluat controlul asupra unuia din principalii importatori de gaze rusești din România

Germania a preluat controlul asupra unuia din principalii importatori de gaze rusești din România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 apr 2022

Preluarea de către statul german a controlului asupra administrării operațiunilor din Germania ale gigantului rus de stat al producției de gaze naturale Gazprom înseamnă că, indirect, Berlinul va gestiona și unul dintre marii importatori de gaze rusești din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Gazprom Germania, luată sub administrare de autoritățile germane până la finalul lunii septembrie, controlează 100% subsidiara elvețiană a producătorului rus de gaze, Gazprom Schweiz AG.

Iar Gazprom Schweiz AG deține integral părțile sociale ale companiei românești WIEE România SRL, unul dintre cei doi mari importatori direcți de gaze rusești în România.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Potrivit celor mai recente date ale ANRE, în ultimele 3 luni ale anului trecut, WIEE România a avut o cotă medie de circa 25% din totalul importurilor românești de gaze, clasându-se pe poziția secundă după Imex Oil (34%).

Profit.ro a contactat WIEE România cu întrebări imediat după publicarea decretului președintelui rus Vladimir Putin care a impus tuturor țărilor "neprietenoase" cu Rusia plata în ruble a livrărilor de la Gazprom, fără a fi transmis vreun răspuns.

Compania a fost înființată în anul 2000 și a terminat anul 2020, ultimul pentru care există date oficiale publice, cu profit net de 9,3 milioane lei, la venituri totale de peste 300 milioane lei. Încasările din 2021 sunt cu siguranță mult mai mari, în condițiile în care importurile României s-au majorat semnificativ, iar prețurile au explodat.

Economiștii așteaptă marți o nouă majorare a dobânzii cheie a BNR CITEȘTE ȘI Economiștii așteaptă marți o nouă majorare a dobânzii cheie a BNR

Luarea sub administrare de către statul german a operațiunilor din țară ale rușilor survine după decizia de săptămâna trecută a Gazprom de a ceda Gazprom Germania și acțiunile sale, ceea ce a creat ”circumstanțe legale neclare”, potrivit Berlinului. ”Nu s-a anunțat cine va fi noul proprietar economic și juridic al acestor active. Asta este în sine o încălcare a obligației de notificare prevăzută de legislația în vigoare", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. O inspecție a oficialilor antitrust ai UE a avut loc la Gazprom Germania săptămâna trecută, ca parte a unei anchete privind prețurile gazelor.

”Ordinul de tutelă servește la protejarea siguranței și ordinii publice și la menținerea securității aprovizionării”, a adăugat ministrul, argumentând că decizia este ”imperativă”, întrucât Gazprom Germania conduce ”infrastructura critică” în țară. De exemplu, Gazprom deține în Germania mari depozite de înmagazinare subterană a gazelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar