INFOGRAFICE Capacitatea de import gaze rezervată pentru martie, în scădere cu 10%. Cea de pe granița cu Ucraina s-a înjumătățit

INFOGRAFICE Capacitatea de import gaze rezervată pentru martie, în scădere cu 10%. Cea de pe granița cu Ucraina s-a înjumătățit
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 feb 2022

Rezervările de capacitate de import gaze naturale efectuate pentru luna martie sunt cu 10% sub cele aferente lunii februarie și cu o pătrime mai mici decât cele efectuate pentru ultima lună a anului trecut, reiese din datele analizate de Profit.ro. În timp ce rezervările prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria s-au dublat, de la 10,5 Gwh/zi în februarie la 19,7 GWh/zi în martie, cele din punctul Isaccea (prin care intră gazele rusești care tranzitează Ucraina), inexistente în decembrie 2021, aproape s-au înjumătățit, de la 56,8 GWh/zi în februarie la 33,6 GWh/zi în martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Iar licitațiile de rezervare capacitate au avut loc înaintea escaladării conflictului ruso-ucrainean din Donbas.

Interesant este că în ultimele 2 zile, în pofida evenimentelor geopolitice, importurile de gaze prin punctul de interconectare de la Isacea-Orlovka aau atins nivelul maxim al acestui an, de aproximativ 57 GWh/zi, comparativ cu o medie de 41-42 GWh/zi înregistrată de la nivelul acestui an.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Fluxurile fizice din Ungaria, în schimb, s-au redus, de la capacitatea maximă de 77 GWh/zi din luna ianuarie, la 40 GWh/zi la mijlocul lunii februarie, pentru a ajunge la 8,5 GWh pe 21 februarie și 0 GWh pe 22 februarie.

INFOGRAFICE Capacitatea de import gaze rezervată pentru martie, în scădere cu 10%. Cea de pe granița cu Ucraina s-a înjumătățit

Conform unor surse din piață, majorarea intrărilor din Ucraina are legătură directă cu reducerea fluxurilor fizice din Ungaria. Astfel, Gazprom introduce gaz prin Isaccea pentru a-l "reexporta" în Ungaria. Gazul este reexportat doar virtual, volumul de importuri din Ungaria fiind marți similar cu cel pe care Gazprom l-ar fi trimis spre maghiari în ziua de marți. De unde fluxul de gaze de 0 GWh prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

Tariful de rezervare capacitate prin Isaccea realizat de Transgaz a fost unul de 0,109554 lei/kWh/zi/lună, în scădere cu aproape 2% față de cel raportat pentru luna februarie, de 0,12894 lei/kWh/zi/lună.

Cel aferent rezervărilor prin punctul de la Negru Vodă a fost unul identic, numai că în acest punct importatorii mai plătesc și un tarif de ieșire din Bulgaria de 0,1 lei/kWh/zi/lună, cu 16% sub cel aferent livrărilor din luna februarie.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Importatorii de gaz rusesc, fie prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, fie prin cel cu Ucraina, de la Isaccea, preferă să efectueze rezervări de capacitate pe termen scurt, lunară sau zilnică.

Consumul intern este acoperit pe timp de iarnă din producția autohtonă, din importuri și din extragerile din depozite.

În prezent, România produce aproximativ 230-235 GWh/zi, iar înmagazinările se ridică la 9,7 TWh (29% din capacitatea totală), o cantitate apropiată de cea depozitată la aceeași dată a anului trecut (de 10,2 GWh sau 31% din capacitatea totală). Iarna mai blândă a făcut ca retragerile din depozite să fie mai reduse decât cele din iarna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
capacitate
rezervare
martie