Gazprom - Profit record în România, încasări triple

Gazprom - Profit record în România, încasări triple
scris 12 mai 2022

WIEE România, subsidiara locală a gigantului rus de stat producător de gaze naturale Gazprom, al doilea importator și revânzător de gaze rusești din România ca volum și încasări în 2021, și-a majorat anul trecut de 5 ori profitul net comparativ cu 2020, de la 9,28 milioane lei la 46,19 milioane lei. Aceasta pe fondul creșterii masive a importurilor de gaze ale României din Federația Rusă și a prețurilor acestora, dar și al avansului galopant al cotațiilor interne.

WIEE cumpără gaze de la compania sa mamă din Rusia și le revinde pe piața românească. Profitul din 2021 a fost cel mai mare consemnat de companie din 2012 încoace, când a raportat un plus net de peste 50 milioane lei.

Guvernul a început negocierile cu gigantul francez Tereos pentru a salva fabrica de zahăr Luduș de la dispariție. Altfel, România nu își mai poate asigura cota de consum din producția internă CITEȘTE ȘI Guvernul a început negocierile cu gigantul francez Tereos pentru a salva fabrica de zahăr Luduș de la dispariție. Altfel, România nu își mai poate asigura cota de consum din producția internă

Veniturile totale ale firmei, care este nu doar trader angro, ci și furnizor de gaze naturale pentru consumatori finali din România, inclusiv casnici, au avansat de 3,6 ori în 2021, de la 300,2 milioane lei la 1,08 miliarde lei. Cheltuielile s-au mărit de 3,5 ori, de la 289,3 milioane lei la 1,02 miliarde lei.

Veniturile anuale WIEE nu mai depășiseră 1 miliard de lei de 10 ani, respectiv din 2011, an în care s-a consemnat un vârf de consum de gaze în România, de circa 14 miliarde metri cubi, în timp ce în 2021 s-au consumat doar puțin peste 12 miliarde metri cubi. Cifra de afaceri a WIEE România a crescut de 5,6 ori, de la 176,6 milioane lei în 2020 la 945,9 milioane lei în 2021.

UniCredit discută vânzarea subsidiarei din Rusia. A doua ieșire a unei mari bănci europene de pe piața rusă ca răspuns la invazia Ucrainei CITEȘTE ȘI UniCredit discută vânzarea subsidiarei din Rusia. A doua ieșire a unei mari bănci europene de pe piața rusă ca răspuns la invazia Ucrainei

Potrivit datelor ANRE, WIEE România SRL a fost anul trecut al doilea importator de gaze din România după Imex Oil Ltd. din grupul Vimetco ce deține și Alro Slatina, cu o cotă de circa 14% din totalul importurilor.

În 2021, România și-a asigurat din import circa 28% din consumul de gaze, importurile majorându-se cantitativ cu 68% față de 2020, iar prețul mediu al acestora – cu 70%, de la 61,8 lei/MWh la 105 lei/MWh. Pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile cu produse standard pe termen mediu și lung încheiate în ultimul trimestru din 2021 a fost de 398 lei/MWh, de 6 ori peste prețul de 66 lei/MWh din aceeași perioadă a lui 2020.

ULTIMA ORĂ După respingerea Nokia, motiv de proces, statul refuză cererea unei noi companii pentru 5G CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După respingerea Nokia, motiv de proces, statul refuză cererea unei noi companii pentru 5G

Asociatul unic al WIEE România este Gazprom Schweiz AG, subsidiara elvețiană a gigantului rus de stat omonim, una dintre cele responsabile cu vânzările de gaze naturale ale rușilor în Europa. Gazprom Schweiz AG este controlată direct de către Gazprom Germania, care luna trecută a fost luată în administrare de către autoritățile de la Berlin.

Tot recent, Gazprom Schweiz AG a numit un nou director general și administrator unic la conducerea WIEE România, în persoana unui român născut în Basarabia și cu studii în Rusia și Canada.

viewscnt
Afla mai multe despre
wiee romania
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar