Ungaria, lecție de câștigat alegerile: consumatorii casnici au plătit în iarnă gazele la doar a șasea parte din prețul de import din Rusia

Ungaria, lecție de câștigat alegerile: consumatorii casnici au plătit în iarnă gazele la doar a șasea parte din prețul de import din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2022

Ungaria a cumpărat gaz rusesc cu un preț de șase ori mai mare decât cel plătit de consumatorii rezidențiali companiei energetice de stat MVM, iar lucrurile nu vor sta altfel peste vară, când rezervele vor trebui refăcute pentru iarnă, scrie Hungary Today.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat la începutul lui februarie că Ungaria cumpără gaze la un preț de cinci ori mai mic decât cel de pe piața mondială, scrie Hotnews.ro.

Dar, conform calculelor de pe pagina de știri Népszava, Ungaria plătea exact prețul de pe piața mondială. Iar de atunci gazul rusesc a devenit mult mai scump.

DECIZIE ”Internet pentru toată România” CITEȘTE ȘI DECIZIE ”Internet pentru toată România”

În februarie, prețul mediu de intrare în Ungaria al gazelor rusești a fost de 394 de forinți per metru cub, de șase ori mai mare decât cel de vânzare către populație al companiei de stat MVM, pe baza datelor de la Eurostat.

Deși guvernul maghiar a făcut mai multe comentarii în trecut referitoare la faptul că Ungaria cumpără gaze din Rusia la un preț fixat în avans, lucrurile nu au stat așa. De fapt, prețul este legat de cotațiile de pe bursă, așa că nu urmează imediat prețul pieței, ci cu o întârziere de una-două luni.

MVM fiind cel mai mare cumpărător de pe piața din Ungaria, este posibil ca gazul rusesc să fi sosit în marte și aprilie la prețuri mai mici decât în februarie. Dar aceasta nu înseamnă că prețurile rezidențiale au scăzut sub un nivel de patru-cinci ori mai mic.

Dacă prețurile de la Gazprom vor urma cotațiile bursiere cu o întârziere de una-două luni, este posibil ca prețurile în lunile mai și iunie să fie similare cu cel din februarie. Iar februarie este perioada în care prețurile sunt de obicei mai mici, iar importurile cresc, deoarece este un prilej de reconstituire a rezervelor pentru lunile de iarnă.

Dar este posibil ca refacerea stocurilor să fie posibilă doar la prețuri foarte mari, ceea ce va provoca mari dificultăți la MVM în a doua parte a anului.

Premierul Viktor Orbán a afirmat, într-o conferință internațională de presă după alegerile parlamentare, că obiectivul cel mai important nu este de a avea gaz din Rusia la un preț mai bun, ci de a asigura mereu o aprovizionare pe termen lung.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
gaze