Germania pregătește un plan de criză pentru eventualitatea opririi bruște a livrărilor de gaze din Rusia

Germania pregătește un plan de criză pentru eventualitatea opririi bruște a livrărilor de gaze din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2022

Oficialii germani se pregătesc în liniște pentru orice oprire bruscă a aprovizionării cu gaze rusești, cu un pachet de urgență care ar putea include preluarea controlului asupra companiilor de importanță majoră, au declarat trei persoane familiare cu problema, pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pregătirile conduse de Ministerul Afacerilor Economice arată starea de alertă sporită cu privire la livrările de gaze care alimentează cea mai mare economie a Europei și care sunt esențiale pentru producția de oțel, materiale plastice și mașini, scrie News.ro.

CONFIRMARE \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE "Victima propriului succes": România pierde 2 miliarde euro din PNRR în urma creșterii PIB. Se caută soluții pentru finanțarea proiectelor bugetate

Gazele rusești a reprezentat 55% din importurile Germaniei anul trecut, iar Berlinul a fost supus presiunilor pentru a desface o relație de afaceri despre care criticii spun că ajută la finanțarea războiului Rusiei în Ucraina.

Germania a spus că dorește să renunțe la aprovizionarea din Rusia, dar se așteaptă să se bazeze în mare parte pe Moscova pentru gaze până la jumătatea anului 2024.

Rămâne neclar dacă va avea loc o oprire bruscă, iar oficialii au spus că Germania dorește să evite o escaladare, cum ar fi ssusținerea unui embargo european pe gaze, în timp ce asprijinit deja sancțiunile împotriva Moscovei asupra cărbunelui și petrolului.

Dar acum oficialii se tem că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze în mod unilateral și vor să poată face față dacă se va întâmpla acest lucru.

Deși există un cadru larg și guvernul este hotărât să ajute, detaliile despre modul în care va pune planul în acțiune sunt acum stabilite, au spus oficialii.

Guvernul ar sprijini acordarea de noi împrumuturi și garanții pentru a susține firmele energetice, ajutându-le să facă față creșterii prețurilor, și ar putea lua sub protecția sa companiile majore, cum ar fi rafinăriile, au spus cei trei oficiali.

Solicitat să comenteze aceste măsuri, Ministerul german al Economiei a subliniat declarațiile șefului său, vicecancelarul Robert Habeck, potrivit cărora țara a depus ”eforturi intense” în ultimele săptămâni pentru a reduce utilizarea energiei rusești.

Luna trecută, Berlinul a aprobat o modificare legislativă pentru a putea prelua controlul asupra companiilor energetice ca ultimă soluție. Acum se discută cum ar putea folosi măsura în practică, cum ar fi preluarea controlului asupra rafinăriei PCK operată de compania rusă Rosneft din Schwedt, din apropierea Poloniei, au spus două dintre persoane.

Aceasta atrage cea mai mare parte a importurilor de petrol rusesc care  mai au loc în Germania și ar putea fi lovită de un embargo petrolier al Uniunii Europene.

Rosneft a refuzat să comenteze orice posibilă acțiune germană.

Una dintre persoane a spus că naționalizarea companiilor energetice este o opțiune care este luată în considerare, dar ar trebui să fie cântărită cu atenție și justificată pe motivul asigurării aprovizionării cu energie, mai degrabă decât pedepsirea Rusiei.

Germania ar putea lua, de asemenea, pachete de acțiuni în alte companii, au spus două persoane familiarizate cu chestiunea.

În 2018, Germania a făcut o mișcare similară atunci când banca de stat pentru dezvoltare KfW a cumpărat 20% din operatorul de rețea energetică 50Hertz, pentru a respinge o ofertă de la rețeaua de stat a Chinei.

Pachetul guvernamental de urgență nu a fost încă finalizat.

Una dintre persoane a avertizat că luarea de participații minoritare în companii și intervenția la rafinăria Schwedt au rămas în discuție, dar nu au fost decise. Oficialii examinează, de asemenea, modul în care KfW poate atenua presiunea asupra companiilor critice, sprijinindu-le cu împrumuturi suplimentare sau linii de credit de urgență pe care le-ar putea folosi dacă prețurile energiei ar crește.

La începutul acestui an, KfW a ajutat firma germană de energie Uniper, divizia de gaze VNG a EnBW și operatorul de centrale electrice pe cărbune Leag să facă față volatilității de pe piețele energetice.

KfW a refuzat să comenteze ce companii a ajutat.

Germania examinează, de asemenea, modul în care ar raționaliza gazele în caz de urgență. Autoritatea sa de reglementare se gândește dacă să acorde prioritate industriei în fața gospodăriilor, ceea ce ar fi o inversare a politicii actuale în care este întreruptă mai întâi alimentarea întreprinderilor.

Discuțiile se desfășoară pe fundalul războiului din Ucraina și al unui conflict din ce în ce mai tensionat între Moscova și Bruxelles, care a susținut sancțiuni dure pentru izolarea Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus luni forțelor sale armate, la parada de pe 9 mai, că luptă pentru țara lor, dar nu a oferit niciun indiciu cu privire la cât timp va dura atacul lor asupra Ucrainei, pe care Kremlinul îl numește o operațiune militară specială.

Compania rusă Gazprom (GAZP.MM) a oprit luna trecută exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat să plătească în ruble, dar Kremlinul a respins acuzațiile Comisiei Europene conform cărora Moscova folosea aprovizionarea cu gaze naturale ca șantaj.

Kremlinul și Gazprom au spus în repetate rânduri că Rusia este un furnizor de energie de încredere. Kremlinul și Gazprom nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la fiabilitatea aprovizionării.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
gaze