Gigantul american Caterpillar, primul mare câștigător al proiectului european BRUA al Transgaz

Gigantul american Caterpillar, primul mare câștigător al proiectului european BRUA al Transgaz
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 aug 2017

Gigantul industrial american Caterpillar este primul câștigător al uneia dintre licitațiile majore organizate de Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor, pentru proiectul construcției secțiunii românești a conductei internaționale BRUA, care beneficiază și de fonduri UE de 179 milioane euro. O subsidiară înregistrată în Belgia a grupului american, Solar Turbines SA, va furniza Transgaz compresoare centrifugale cu turbine de gaz pentru cele trei stații de comprimare a gazelor din componența conductei, adjudecându-și în acest sens, în urmă cu o săptămână, un contract în valoare totală de peste 45 milioane euro, cu tot cu TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Valoarea achiziției fusese estimată inițial la peste 56 milioane euro, cu TVA inclusă. Contractul are durata de 3 ani de la atribuire și presupune livrarea de unități de comprimare complete, inclusiv punerea în funcțiune a acestora. Proiectul conductei BRUA prevede construirea a trei stații de comprimare pe traseul acesteia, localizate la Podișor (județul Giurgiu), Bibești (Gorj) și Jupa (Caraș-Severin). 

Subsidiara belgiană a Caterpillar a participat la licitația organizată de Transgaz în asociere cu firma românească Sutech SRL din Mediaș, controlată de omul de afaceri Gabriel Bucur, câștigătoare de-a lungul anilor a numeroase contracte atribuite de Romgaz, dar și de Transgaz.

Ceilalți concurenți au fost MAN Diesel&Turbo din grupul industrial german MAN, concernul Siemens, prin subsidiara locală Siemens SRL și având ca terț susținător divizia olandeză Siemens Nederland NV, și compania românească MDC Turbo Services SRL, controlată de Marius Cristian Dogaru, fost membru în Consiliile de Administrație ale mai multor companii energetice de stat, inclusiv al Complexului Energetic Rovinari, integrat între timp în Complexul Energetic Oltenia.

Speranța Clișeru, consilierul primarului Capitalei pentru administrația locală, noul președinte al Consiliului de Administrație al RATB CITEȘTE ȘI Speranța Clișeru, consilierul primarului Capitalei pentru administrația locală, noul președinte al Consiliului de Administrație al RATB

La scurt timp după atribuirea contractului de furnizare de compresoare, Transgaz a lansat o nouă licitație, pentru execuția celor trei stații de comprimare din cadrul proiectului BRUA. Valoarea estimată a contractului este de peste 463 milioane lei cu tot cu TVA, iar acesta va include achiziția, livrarea, depozitarea temporară, executarea, construirea, instalarea, probarea, verificarea, punerea în funcțiune, autorizarea funcționării obiectivelor și mentenanța pe 24 luni aferente stațiilor de comprimare Podișor, Bibești și Jupa.

Pe 21 august, Transgaz a atribuit un acord-cadru pentru prestarea de servicii de cercetare arheologică pe traseul conductei BRUA. Acordul a fost încheiat cu patru firme de specialitate, oferta cea mai scăzută fiind de peste 65 milioane lei, iar cea mai ridicată – de peste 72 milioane lei. Cele patru companii sunt Gauss SRL, Roloplast Tehnoconstruct SRL, Total Business Land SRL și Arvada SRL.

Tot recent a fost deblocată principala licitație din cadrul proiectului, cea pentru execuția propriu-zisă a secțiunii românești a conductei BRUA, contract în valoare estimată de peste 1,5 miliarde lei, cu tot cu TVA, împărțit în 3 loturi, respectiv pe 3 segmente de conductă: Podișor-Văleni (180 km), Văleni-Pui (140 km) și Pui-Recaș (159 km).

Pentru fiecare dintre cele trei loturi, Transgaz a primit câte o singură ofertă la licitație, fiecare din partea unui consorțiu de companii, cele mai multe românești. Majoritatea firmelor participante la licitație în cadrul acestor consorții fac parte din două din cele trei asocieri, iar unele chiar din toate trei:

DOCUMENT Guvernul anunță: plata defalcată a TVA va fi introdusă din ianuarie. Opțional, firmele pot aplica sistemul din octombrie. Forma finală a sistemului pregătit CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul anunță: plata defalcată a TVA va fi introdusă din ianuarie. Opțional, firmele pot aplica sistemul din octombrie. Forma finală a sistemului pregătit

Lotul 1: Asocierea formată din Inspet SA (lider de consorțiu), Petroconst SA, Argenta SA, IRGC Imex SRL și Comesad RO SA, cu subcontractanții BAT Mediaș, Dextra AMT Instal, TIAB, Roconsult TEH, Optotel COM, Elcas Prodimpex, Rapid Complex, Revicond Canalteh, Revivo SRL, D&M General Construct, LMR Drilling GmbH (Germania), Comesad Drumuri și Drill Job.  

Lotul 2: Asocierea formată din Habau PPS Pipeline Systems SRL (lider de consorțiu), Inspet SA, IPM-Partners Romania SA, Petroconst SA, Moldocor SA, Antrepriza Montaj Instalații SA, Rominsta SRL, Argenta SA și Comesad RO SA, cu subcontractanții BAT Mediaș, Comesad Drumuri, Comesad Energo, Dextra AMT Instal, Elcas Prodimpex, Gazpet Instal, Invest General Construct, LMR Drilling GmbH (Germania), Optotel Com, Revicond Canal TEH, Revivo, Roconsult Tech și Tehnocer, având ca terț susținător compania austriacă HABAU Hoch und Tiefbaugesellschaft, firma-mamă a Habau PPS Pipeline Systems SRL.

Lotul 3: Asocierea formată din Habau PPS Pipeline Systems SRL (lider de consorțiu), IPM-Partners Romania SA, Moldocor SA, Antrepriza Montaj Instalații SA și Rominsta SRL, cu subcontractanții Elcas Prodimpex, Gazpet Istal, Invest General Construct, LMR Drilling GmbH (Germania), Optotel COM, Revicond Canalteh, Revivo, Roconsult TEH și Tehnocer, având ca terț susținător aceeași companie austriacă HABAU Hoch und Tiefbaugesellschaft, firma-mamă a Habau PPS Pipeline Systems SRL.

Liderii de asociere Inspet SA și Habau PPS Pipeline Systems SRL sunt firmele care au construit și gazoducturile Giurgiu-Ruse și Iași-Ungheni (în consorțiu cu IPM-Partners Romania SA). 

Clădirea Primăriei Capitalei va deveni obiectiv turistic CITEȘTE ȘI Clădirea Primăriei Capitalei va deveni obiectiv turistic

Licitația pentru execuția secțiunii românești a conductei BRUA a fost suspendată pe 28 iulie, în urma a două contestații depuse de două firme de consultanță, Best Achiziții SRL și Central Board of Smart Consultants SRL. Între timp, Best Achiziții SRL și-a retras contestația, iar Transgaz a obținut și o sentință judecătorească de respingere a acesteia. Contestația Central Board of Smart Consultans SRL a fost respinsă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), astfel că procedura de atribuire a fost reluată pe 10 august.

Cele două contestații reclamau același lucru: faptul că Transgaz a modificat modalitatea de prezentare a ofertei tehnice cu două săptămâni înainte de termenul limită de depunere a ofertelor, aspect considerat a fi o "schimbare a regulilor în timpul jocului".

Legislația în vigoare permite oricui să conteste o procedură de achiziție publică, nu doar companiilor interesate să participe cu oferte. Interesul direct al celor două contestatoare este neclar. Best Achiziții SRL este controlată și administrată de Mihaela Elena Neagu, fostă șefă a Clubului Sportiv Olimpia București din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului în mandatul ministrului Monica Iacob Ridzi.

Firma Central Board of Smart Consultants SRL a fost înființată în ultima parte a lunii iunie a acestui an și este controlată de Daniela Monica Neguț. Aceasta, alături de soțul său, Cosmin Genovel Neguț, figurează, potrivit EVZ, în rechizitoriul DNA prin care omul de afaceri Nelu Iordache a fost acuzat de deturnare de fonduri destinate proiectului autostrăzii Nădlac-Arad. Ei apar ca vânzători către compania Romstrade a lui Iordache a unor terenuri din Adunații Copăceni, Giurgiu. Aspectul este menționat și într-un raport de control pe această temă al Departamentului de Luptă Antifraudă.   

Proiectul care schimbă Codul Fiscal nu mai prevede, în forma intrată în Guvern, eliminarea impozitului pe dividende și nici facilități fiscale pentru proprietarii care își cultivă terenurile agricole CITEȘTE ȘI Proiectul care schimbă Codul Fiscal nu mai prevede, în forma intrată în Guvern, eliminarea impozitului pe dividende și nici facilități fiscale pentru proprietarii care își cultivă terenurile agricole

Se află de asemenea în desfășurare, în etapa de evaluare financiară, o licitație lansată în decembrie anul trecut și blocată timp de o lună din cauza contestațiilor, pentru achiziția de material tubular pentru BRUA, contract estimat la 238 milioane euro, TVA inclusă.

Operatorul sistemului național de transport gaze a primit 7 oferte la această licitație. Unul dintre ofertanți este combinatul siderurgic ArcelorMittal Galați, având ca subcontractanți firmele Sara SRL din Buzău, Corinth PipeWorks Pipe Industry din Grecia și Izostal din Polonia.

Transgaz a mai primit oferte 4 oferte din Turcia, de la consorțiile Borusan Mannesman-Noksel Celik și Urman Celik-Emek Boru-Cis Gaz SRL-Valro Trade SRL (ultimele două din România), precum și de la firmele Erciyas Celik și Toscelik Spiral. La licitație s-au înscris și două companii din România, respectiv TMK Artrom Slatina, deținută de grupul rus TMK, și Moldocor Piatra Neamț a omului de afaceri Mihai Bătrânu, cea din urmă având ca terț susținător compania din China Zhongyou BSS (Qinhuangdao) Petropipe, parte a grupului China National Petroleum Corporation, controlat de statul chinez.

ANRE a anunțat la finalul lunii iulie că a aprobat începerea licitației privind contractarea capacității de transport gaze naturale pe relația România – Ungaria, în cadrul proiectului BRUA.

VIDEO&FOTO Detalii despre Dacia Duster 2. Care sunt diferențele față de prima generație CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Detalii despre Dacia Duster 2. Care sunt diferențele față de prima generație

Anterior, Transgaz a anunțat că operatorul omolog din Ungaria, FGSZ, i-a transmis pe 18 iulie că nu a promit aprobare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei pentru construirea secțiunii ungare a conductei internaționale BRUA până în Austria, dar că va continua discuțiile cu Gas Connect, transportatorul de gaze austriac, pentru a găsi o soluție de transport fizic al gazelor naturale dinspre Ungaria înspre Austria.

Anunțul Transgaz a venit după ce publicația icis.com a scris că FGSZ a decis ca BRUA să se oprească în Ungaria, fără să mai fie construită secțiunea care ar face inteconectarea cu sistemul de transport gaze al Austriei.

În martie anul acesta, Ministerul Energiei a anunțat că a emis autorizația de construire pentru proiectul secțiunii românești a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va interconecta rețelele de gaze naturale din cele patru state, investiție estimată la 560 milioane euro, din care 179 milioane euro vor fi acoperiți de UE. Lucrarea ar trebui finalizată în 2019.

Proiectul BRUA a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte. BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Noul gazoduct va avea o capacitate maximă de livrare de gaze de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua
caterpillar
conducta gaze
arcelormittal
statii comprimare gaze
interconectare sisteme transport gaze