Cine vânează contractul Transgaz de peste 56 milioane euro pentru grupuri de comprimare destinate conductei BRUA

Cine vânează contractul Transgaz de peste 56 milioane euro pentru grupuri de comprimare destinate conductei BRUA
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 mar 2017

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de statul român cu peste 56% din acțiuni, a primit patru oferte la licitația lansată la finalul anului trecut pentru achiziția de grupuri de comprimare pentru secțiunea românească a conductei internaționale BRUA, care va interconecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei, contract estimat la 56,2 milioane euro cu tot cu TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Transgaz vrea să cumpere grupuri de comprimare – compresoare centrifugale acționate cu turbine de gaze, necesare pentru faza I a proiectului secțiunii din România a BRUA. Potrivit caietului de sarcini al licitației, contractul, care se va întinde pe 3 ani, presupune livrarea de unități de comprimare complete, inclusiv punere în funcțiune, iar ofertanții trebuie să dovedească o capacitate de producție de minimum 6 grupuri de comprimare pe an.  

Operatorul a primit un număr de patru oferte la această licitație, potrivit informațiilor Transgaz, din care trei de la giganți mondiali în inginerie.

Statele Unite interzic pasagerilor să aducă dispozitive electronice la bordul avioanelor din opt țări predominant musulmane CITEȘTE ȘI Statele Unite interzic pasagerilor să aducă dispozitive electronice la bordul avioanelor din opt țări predominant musulmane

Astfel, divizia MAN Diesel&Turbo a grupului industrial german MAN va concura pe cont propriu pentru acest contract. Compatrioții germani de la Siemens participă la licitație prin subsidiara românească Siemens SRL, având în spate, ca terț susținător, divizia olandeză Siemens Nederland NV.

La licitație a trimis ofertă și Solar Turbines Europe SA, o divizie europeană înregistrată în Belgia a concernului american Caterpillar. Compania participă la procedură în asociere cu firma românească Sutech SRL din Mediaș, controlată de omul de afaceri Gabriel Bucur, câștigătoare de-a lungul anilor a numeroase contracte atribuite de Romgaz, dar și de Transgaz.

Ultimul contract masiv obținut de Sutech SRL de la Transgaz datează din 2015 și a constat în modernizarea stației de turbocompresoare Sinca și a instalațiilor aferente acesteia. Valoarea contractului, adjudecat de Sutech SRL în asociere cu firmele Inspet și Petrostar, s-a ridicat la peste 22 milioane euro. În anul respectiv, Sutech SRL a raportat un rulaj total de peste 109 milioane lei și un profit net de 1,2 milioane lei.

FOTO Polițistul Marian Godină își face public salariul: Vă las să trageți singuri concluzia ! CITEȘTE ȘI FOTO Polițistul Marian Godină își face public salariul: Vă las să trageți singuri concluzia !

Cea de-a patra ofertă primită de Transgaz a venit de la firma românească de consultanță MDC Turbo Services SRL, controlată de Marius Cristian Dogaru, fost membru în Consiliile de Administrație ale mai multor companii energetice de stat, inclusiv al Complexului Energetic Rovinari, integrat între timp în Complexul Energetic Oltenia. Anul trecut, MDC Turbo Services și-a adjudecat un contract de circa 281.000 lei de la CE Oltenia. Dogaru a mai fost în CA la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, 

Marius Cristian Dogaru a fost șeful reprezentanței de la București a grupului german specializat în furnizare de soluții industriale Ferrostaal și, în plus, a fost asociat cu 10% la producătorul de echipamente energetice Artec Ro Armături și Service SRL, controlat de compania ungară Artec și intrat în faliment în 2012, printre altele din cauza neachitării unei facturi de 130.000 euro de către combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea.

În decembrie anul trecut, Transgaz a mai lansat încă 3 licitații pentru conducta BRUA, pentru achiziția de material tubular (contract estimat la 238 milioane euro, TVA inclusă), robinete speciale (8,27 milioane euro) și îmbinări electroizolante monobloc (1,04 milioane euro). Una dintre acestea este în prezent suspendată, iar la celelalte două termenul de depunere a ofertelor a fost decalat pentru aprilie.

Primăria Capitalei propune un buget de 5 miliarde lei pentru București în 2017. Pasaje rutiere și încălzire, mai puțin pentru piste bicicliști CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei propune un buget de 5 miliarde lei pentru București în 2017. Pasaje rutiere și încălzire, mai puțin pentru piste bicicliști

La începutul acestei luni, Ministerul Energiei a emis autorizația finală de construire pentru proiectul BRUA.

Acesta a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte. BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad.

Noul gazoduct va avea o capacitate maximă de livrare de gaze de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

EXCLUSIV Adevăratele prețuri RCA sunt mult mai mici decât cele impuse prin lege. Mulți șoferi plătesc și cu peste 50% mai puțin decât tariful maxim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adevăratele prețuri RCA sunt mult mai mici decât cele impuse prin lege. Mulți șoferi plătesc și cu peste 50% mai puțin decât tariful maxim

Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro. Comisia Europeană a validat, pe 19 ianuarie 2016, finanțarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul național de transport al gazelor naturale pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1.

Secțiunea românească a proiectului BRUA va include, pe lângă conducta propriu-zisă, 3 stații de comprimare gaze, amplasate în zona localităților Podișor, Bibești, Jupa, împreună cu anexele acestora, 43 de robinete de secționare amplasate de-a lungul traseului conductei, 20 stații de protecție catodică, precum și dispeceratul central pentru achiziție date, comenzi și supraveghere efracție.

Planurile Transgaz prevăd ca până în august anul acesta să fie efectuate achizițiile publice necesare proiectului și să înceapă lucrările propriu-zise, acestea urmând să fie complet finalizate până în 2020. Termenul estimat de punere în funcțiune este decembrie 2019. 

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua
ministerul energiei
gaze naturale
export gaze naturale
import gaze naturale
interconectare conducte gaze naturale
siemens
man ag
romgaz
ministerul energiei
pret gaze naturale
scumpire gaze naturale